Změn zažila vloni více. Po letech, kdy se svým francouzským manželem Lucasem, 32. squashistou světa, žila v jeho rodné zemi, se vrátila do Česka.„Bydleli jsme v pařížském regionu, kde to bylo hektické. Všechno daleko, pořád zácpy, tady je klid, MHD jede a věci  prostě fungují,“ popsala přestěhování do Prahy.

„Lucas je ze všeho nadšený – z kultury, historie i větší skromnosti lidí. Poctivě se učí jazyk. O Vánocích jsme se dívali na pohádky. Měl radost, že udělal pokroky a rozuměl jim. Rozhodně se zlepšuje,“ prozradila Anna Serme.

Český běh žen, 28.5.2022 v Ostravě.
Těšíte se? Český běh žen v Ostravě je za pět měsíců. Podívejte se na ten loňský

Rok 2022 pro ni ale nebyl jen pozitivní, po skvělé první polovině a 18. místě na červencových Světových hrách v USA, přišlo zranění lokte, léčení a obrovské bolesti. „Dlouho jsem nemohla hrát,“ smutně připomenula překážku, která jí znemožnila další postup v žebříčku.

„Moje pocity z celé sezony jsou smíšené. Dostala jsem se do top 40, což bylo fajn. Umožnilo mi to jezdit na velké turnaje, na které jsem se ovšem nemohla dobře připravit,“ konstatovala Anna Serme. Squash si naposledy zahrála na říjnovém turnaji ve Švýcarsku. „Na kurt jsem šla přes bolest a těhotenství mě vlastně vysvobodilo,“ přiznala.

Squashový turnaj na nádraží Grand Central v New Yorku

Na prvního potomka, který se má narodit v červnu, se s manželem moc těší. „Chtěli bychom holčičku, ale úplně stejnou radost budeme mít z chlapečka. Je to takové pocitové,“ prozradila česká squashová jednička.

Příprava na novou roli ale není snadná. „Emočně to není pro sportovkyni jednoduché. Z vrcholového tréninku přejdete do nicnedělání. Jsem zvyklá být aktivní, ale teď jsem rychle unavená,“ vysvětlila s tím, že sedět doma přesto dlouho nevydržela.

Florbalistky FBC Ostrava vybojovaly při své premiéře v evropském Poháru mistryň ve finském městě Lempäälä bronzové medaile, když v nedělním souboji o 3. místo porazily švýcarský tým Kloten-Dietlikon Jets 4:2.
Podívejte se: Splněný sen florbalistek FBC Ostrava, z Poháru mistryň mají bronz!

V současnosti je trenérkou a mentální koučkou. „Diář mám plný. Jezdí za mnou jedna šikovná juniorka z Olomouce a v mém klubu Modrý svět pomáhám Petru Steinerovi s juniory. Mentální koučink mě dost baví, tomu se budu po aktivní kariéře věnovat,“ připustila.

Po narození potomka by se na squashové kurty ale ráda vrátila jako hráčka. „Lucas mě podporuje, vytvoříme spolu tým, abych se mohla připravovat dále,“ vysvětlila.

Bývalá reprezentantka a olympionička Renáta Štrbíková se stala novou trenérkou české reprezentace stolních tenistek. Na snímku s Josefem Plachým. Fotogalerie Deníku je ze zápasů havířovské rodačky.
Stolní tenistky vede Štrbíková, asistenta má z Číny. Premiéra ji čeká v Havířově

Příkladem jsou pro ni dvě squashistky. „U nás Olga Kolářová, která je se třemi dětmi výjimečně aktivní,“ upozornila na fakt, že její soupeřka získala dva z pěti českých titulů jako maminka. A ve světě? „Egypťanka Nour El Tayeb. I ta je zpátky ve vrcholné formě,“ dodala.

„Narození dítěte pomůže získat nadhled. Myslím, že bych si pak squash mohla ještě více užívat,“ poznamenala s tím, že v září by chtěla začít znovu trénovat a v roce 2024 si zahrát na mistrovství ČR.