Tento podnik i sám Tomáš Petreček řadí k těm nejnáročnějším běžeckým závodům u nás. Účastníci se musí vyrovnávat s převýšením 5 500 metrů a celkově absolvují trasu dlouhou okolo 96 kilometrů. V těžkém terénu to je skoro smrtící dávka. Opora OpavaNetu běžela společně s Pavlem Štrynclem.

Tato dvojice těžila jednak z výborné fyzické připravenosti ale také znalosti tratě. „Na začátku se utvořila skupina asi patnácti až dvaceti dvojic. Následovalo seběhnutí z Ropice. Zde jsme vydělali na tom, že někteří závodníci se vydali po špatné cestě a zabloudili," popisoval Tomáš Petreček. Zrno od plev se začalo oddělovat až v polovině závodu. Konkrétně při zdolávání Lysé hory, kdy před nimi byla pouze jedna dvojice.

Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd se však pořadí měnilo. Petreček se Štrynclem šli do vedení, které ve zbývajících kilometrech nikomu nepřepustili. „Měli jsme komfortní náskok. Nechtěli jsme to však přepálit, takže jsme si hlídali optimální tempo," vysvětloval. Opavsko-liberecké duo nakonec dorazilo do cíle v čase 13 hodin a 5 minut. Druzí na ně ztratili asi osm minut.

První vítězství

Tomáš Petreček se Beskydské sedmičky zúčastnil potřetí v kariéře a ani jednou nechyběl na stupních vítězů. V minulých ročnících z toho byla dvě třetí místa a letos se konečně dočkal vytoužené výhry.

„Předtím jsem to pokaždé absolvoval s Liborem Uhrem. Musím přiznat, že tentokrát mně i mému parťákovi to parádně sedlo. Nemuseli jsme čelit žádné větší krizi. V závěru nás trochu braly křeče, ale o nic zásadního se nejednalo," uvedl opavský extrémní sportovec, jenž již dopředu avizoval, že Beskydská sedmička bude patřit k vrcholům této sezony.

Jednoho se tedy již úspěšně „zbavil" a další ho čeká tento víkend. Společně se svým týmem vyrazil do Francie, kde startuje mistrovství světa. „V pátek se uskuteční prolog a v sobotu už začíná ostrý závod," přibližoval.

Ve Francii chce být do desátého místa

Uběhnout o jednom víkendu 96 kilometrů a hned při tom následujícím jít několikadenní závod, během něhož běháte, jezdíte na kole nebo kajaku a musíte absolvovat třeba i různé lezecké aktivity, to chce mít kuráž. Stihne se za tu dobu tělo vůbec zregenerovat?

„Je pravda, že po Beskydské sedmičce jsem vůbec neoslavoval. Chodil jsem hodně na masáže, do sauny a také jsem dost plaval tak, abych byl ideálně připravený," vysvětloval Tomáš Petreček a na úplný závěr ještě dodal: „Limit francouzského podniku je sedm dní. Neutrpěl jsem žádná zranění, odpočal jsem si a cítím se dobře. Vždycky chceme být do desátého místo. Doufám, že se nám to povede."

Petr Dušek