Tento ročník se vůbec poprvé probojoval mezi dvanáctku nejlepších týmů v republice.

„Odjížděli jsme na turnaj s velkým nadšením a chutí ukázat, že jsme se dostali do finále právem,“ řekla na úvod trenérka Petra Cveková.

„Ve skupině jsme nejprve narazili na Kroměříž, kdy zpočátku jsme bojovali s nervozitou, ale nakonec zejména díky bojovnosti jsme utkání zlomili ve svůj prospěch,“ vydechla si trenérka.

Následně pak Slezané sestřelili Spartu. „K bojovnosti jsme přidali basketbalové věci a Spartu jasně přehráli,“ řekla pyšně Petra Cveková, jenž v minulosti za Spartu hrávala.

Ve čtvrtfinále čekali na Opavu staří známí z Litomyšle.

„Věděli jsme, co nás čeká. Kluci zápas zvládli výborně a postoupili do bojů o medaile,“ vzal si slovo Viktor Cvek.

„V semifinále proti Ústí nad Labem prodali kluci vše, co umí a po bezchybném představení si řekli o finále,“ pronesl pyšně mladý trenér, který ještě v loňské sezoně válel v barvách BK Opava.

Bohužel na zlato výběr ze slezské metropole nedosáhl.

Jakub Šiřina v žlutém.
Kapitán Šiřina: Postup do finále s Opavou je pro mě nejvíc v kariéře

„Nová huť má zkušený tým. Nás přepadla nervozita, do hry jsme se dostali až čtyři minuty před koncem, a to bylo pozdě,“ pokrčila rameny Petra Cveková.

Na svůj tým byla stejně jako její manžel hrdá:

„Výkony celého týmu v průběhu turnaje sklízely chválu ze strany trenérů dalších družstev a bez povšimnutí pořadatelů nezůstaly ani výkony jednotlivců, kdy se do nejlepší pětky turnaje dostali dva naši zástupci.“ Jednalo se o Edu Myšáka a Vojtěcha Kadaňku.

Nejlepším hráčem opavského týmu byl vyhlášen Kamil Hrbáč.

„Celkově výkony kluků nejen na turnaji, ale i v průběhu celé sezony zaslouží velkou pochvalu, kdy je zdobila bojovnost a zejména týmovost. Sezoně chyběla pouze třešnička na dortu v podobě zlaté medaile,“ shrnul Viktor Cvek.

„Ale s podobným přístupem, bojovností a týmovým basketem budou mít kluci v dalších letech možnost si národní finále zopakovat a tentokrát stát v posledním zápase na vítězné straně. Turnaj v Praze ukázal, že v sezoně ušli dlouhou cestu a zlepšili se ve spoustě individuálních a týmových činnostech,“ poznamenala Petra Cveková.

Oba mladí trenéři závěrem dodali:

„Jsme přesvědčeni, že klukům turnaj dodal potřebné sebevědomí a získali zkušenosti, které budou moci v nadcházejících sezonách zúročit, ale zejména, že si kluci turnaj náramně užili.“

Tým U13 v sezoně 2017/1018: Michael Rabinský, Hynek Adamec, Lukáš Scholz, Jakub Rajčan, Jan Matýsek, Daniel Kudela, Kryštof Svoboda, Matěj Kramoliš, Kamil Hrbáč, Eda Myšák, Jan Křesťan, Jáchym Henzl, Jakub Černý, Petr Arendarčík, Vojtěch Kadaňka, Alex Čandas, Ondřej Slanina, Jonáš Salich, Jiří Šulák, Jakub Granzer, Matyáš Pierník.

Výsledky Opavy na turnaji:

BK Opava – TJ Slavia Kroměříž 63:43, body Opavy: Arendarčík 15, Kramoliš 10, Myšák 7, Scholz 6, Kadaňka 5, Henzl, Matýsek a Křesťan po 4, Hrbáč, Černý, Kudela a Rajčan po 2.

BK Opava – BA Sparta 76:51, Arendarčík 15, Henzl a Myšák po 11, Čandas 10, Hrbáč 9, Kramoliš 6, Kadaňka 5, Scholz 4, Matýsek 2, Kudela a Křesťan po

1. Čtvrtifinále: BK Opava – Adfors Litomyšl 52:36, Henzl 13, Myšák 9, Hrbáč 7, Matýsek, Kadaňka a Kramoliš po 6, Křesťan a Arendarčík po 2, Scholz 1.

Semifinále: BK Opava – Sluneta Ústí nad Labem 64:28, Kramoliš 13, Myšák a Křesťan po 8, Scholz 7, Kadaňka 6, Kudela 5, Arendarčík, Hrbáč a Henzl po 4, Čandas a Adamec po 2, Rajčan

1. Finále: BK Opava – NH Ostrava 28:40, Kadaňka 8, Kudela 5, Myšák, Svoboda a Hrbáč po 3, Černý a Kramoliš po 2, Matýsek a Henzl po 1.

Opavští basketbalisté a fanoušci se mohou těšit na Ligu mistrů.
Opava míří do Ligy mistrů
Petr Czudek - úspěšný trenér basketbalové Opavy
Petr Czudek si finále proti Nymburku zahrál, teď v něm bude koučovat