B-mužstvo bojovalo o postup z Moravskoslezského přeboru (5. liga) o soutěž výše do Moravskoslezské ligy. Po loňském ročníku, kdy si florbalisté nechali šanci uniknout, letos už se radovali z vysněného prvenství a zaslouženého postupu.

„Před sezonou jsme si řekli, že béčko má na víc, a tak se sestava i organizace podřídily jedinému, postupu do čtvrté ligy. Vydatně jim po celý rok pomáhaly dvě povolené posily z prvního mužstva a naši junioři,“ řekl na úvod prezident P.E.M.Y. Přemysl Novák.

Hlavním soupeřem opavských florbalistů byl celek Pivingu Ostrava. Před posledním kolem byl rozdíl mezi oběma soupeři pouhé dva body. P.E.M.A. si proto nesměla dovolit zaváhat. Bohužel opak byl pravdou. V prvním utkání sice Opava porazila nebezpečný Bohumín, ale ve druhém po nezvózním výkonu podlehla béčku Kopřivnice.

Piving sice ve svém prvním vystoupení rozstrílel poslední TNR Ostrava, ale pak klopýtl s rezervou Rožnova, a tím rozpoutal opavské postupové oslavy. „Byli jsme před tím posledním zápasem dost nervózní. Však ono se říká, že poslední krok je nejtěžší. Sice jsme ho nezvládli, ale Piving na tom byl asi podobně, prohrál a my můžem slavit,“ usmíval se opavský kapitán Michael Vaněk.

Třetiligový A-tým měl za úkol hrát střed tabulky. Po loňském vydřeném šestém místě, kdy byl dlouho namočen do sestupových vod, mu však letošní ročník vyšel náramně. „Soustředili jsme se hlavně na to, abychom hráli klidný střed. Hlavním cílem byl totiž postup béčka,“ uvedl Přemysl Novák.

Po podařeném úvodu přišl v polovině soutěže mírný útlum. Z toho se ale opavské mužstvo oklepalo a rozjelo se k obdivuhodným výkonům. Jako jedinému celku třetí ligy se mu podařilo porazit suverénní Rožnov, navíc před domácím publikem brankou vteřinu před koncem. „To byl asi nejsilnější zážitek celého ročníku. Byl to docela vyrovnaný zápas, prohrávali jsme už 1:4, ale dokázali jsme srovnat na 5:5 a ten gól sekundu před koncem pak byl zaslouženou odměnou,“ vzpomínal Novák.

Nakonec se áčku P.E.M.Y. podařilo urvat sice nepostupové, ale přesto senzační druhé místo. „Před začátkem to nikdo nečekal. Soutěž byla kvalitnější než loni, byli bychom rádi kdybychom obhájili šestý flek, ale stříbrná pozice je velkým, příjemným překvapením. Teď už ale musíme myslet na nadcházející ročník.

Doufám, že se nám podaří kádr ještě zkvalitnit a dobře se připravit. P.E.M.A. by se ani ve druhé lize určitě neztratila, takže se pochopitelně budeme snažit zaútočit na postup. Ovšem naše soutěž je neskutečně vyrovnaná a na jedno postupové místo by se našlo možná pět šest kandidátů,“ uzavřel prezindent Přemysl Novák.

(hab)