Předchozí
1 z 2
Další

V sedle povede nečekaně místo Nikase loňského vítěze Charme Looka. Jeho trenérka Martina Růžičková věří, že toto spojení bude fungovat.

Přepíše Marek Stromský svůj pardubický scénář, který mu přiřkl nálepku smolaře?

Přece jenom být dvakrát první a nakonec neslavit je silné kafe. „Nestresuji se, je to sport, jinak život mám krásný,“ říká před startem vrcholu sezony Marek Stromský.

Do Pardubic míří tradičně se svou rodinou, chybět nebudou ani jeho fanoušci. „Každá podpora pomůže,“ usmál se jeden z největších favoritů

Marku, dle kurzů sázkových kanceláří jste největším favoritem Velké pardubické. Jak se s touto rolí sžíváte? Není to pro vás trochu stresující?
Charme Look loni Velkou vyhrál, letos zvládl vítězně kvalifikaci, to z něj, potažmo ze mě favorita dělá. Myslím si, že mám dost zkušeností na to, abych se s tímto vyrovnal. Speciálně na Velké jsem už toho tolik zažil, že mě snad ani nic překvapit nemůže. Osobně ale tento dostih vnímám tak, že vyloženého favorita nemá. Abyste byli úspěšní, musí se všechno sejít. Charme Look je každopádně výborný kůň.

Slavný žokej a trenér Josef Váňa vysadil v pražské Botanické zahradě v Troji svůj strom.
Josef Váňa: Při Velké pardubické to jsou pro mě na tribuně docela muka

Kdyby vám ještě před poslední kvalifikací řekli, že ho pojedete, asi byste nevěřil…
Vyvíjelo se to špatně. V jednu chvíli to vypadalo, že žádného koně pro Velkou ani mít nebudu. Poté, co trenér Olehla dal v kvalifikaci Nikase Lukáši Matuskému, bylo mi jasné, že ho nepojedu. Ale flintu do žita jsem neházel.

Vše směřovalo, že vás uvidíme v sedle Universe of Gracie. Charme Look je ale jiná třída…
Pozor. Universe vyhrál dvojkový dostih, ve kterém startovala spousta jedničkových koní. Když jsem vyhrál s Nikasem, skoro celý dostih odvodil. Je to dobrý kůň, navíc trenér Popelka umí koně na Velkou dobře připravit. Avšak nabídka na Charme Looka se nedala odmítnout, trenér Popelka to pochopil.

Asi málokdo ví, že v minulosti jste se už se Charme Lookem potkal. Už před šesti lety se ukazovalo, že se z něj vyprofiluje vítěz Velké?
To už je dávno, měl jsem ho v práci u trenéra Theimera, ale seděl jsem na něj jen párkrát. Byl to mladý kůň, těžko mohl člověk poznat, co z něj může nakonec být. Teď jsem se byl s ním seznámit, věřím, že nám to půjde.

Skifař Ondřej Synek se zlatou medailí z mistrovství světa.
Pětinásobný mistr světa Synek: Nic už mě nebolí. Kromě hlavy po oslavách

Charme Look patří mezi větší koně, může to být výhoda? Nebo spíše ne?
Je pravda, že je to typologicky velký kůň. Pokud bude kluzký terén, musíme si dávat větší pozor, je třeba si více nadjíždět do zatáček. Třeba francouzským koním sedí více hluboká půda, když ji mají, jsou nechytatelní.

Ve spojení s Velkou vás všichni označují za smolaře. Neunavuje vás už toto přirovnání? Přece jenom, kdo vás zná, si tohle myslet nemůže…
Přesně tak. Musím zaklepat. Jsem zdravý, mám skvělou manželku, dvě krásné děti, dělám práci, co mám rád. Lidi asi chtějí příběhy. Ten můj je spojen s Velkou pardubickou. Třikrát jsem ji mohl vyhrát, ani jednou mi nebylo přáno. Třeba se Stromský nálepky smolaře v neděli zbaví. Na druhé straně je to jenom sport.

Charme Looka v minulosti jezdila Barbora Málková. Také se stará o jeho přípravu, v minulosti dokonce pronesla, že je to takový holčičí kůň. Jak se ona stavěla k tomu, že ho pojedete?
Dobře, řekla mi, že mám její plnou důvěru. Potěšilo mě to. V týdnu mi Barbora napsala i SMS, jak se Charme Lookovi daří v tréninku.

Kdo kromě vás patří k největším favoritům?
Honza Faltejsek by na špatného koně nesedl, Francouzi budou mít v Pardubicích kvalitu. Výborně připravené koně bude mít i pan Váňa.

Neděle se blíží, cítíte nervozitu?
Velká je pro mě nejtěžším dostihem. Mám dobré koně, mezi konkurenty jsou ale velcí bombarďáci. Paradoxně nervózní vůbec nejsem, naopak. Třeba to ale ještě přijde.

Česko - Ázerbájdžán
Jarolím po výhře: Jen dva góly mě mrzí. Diváci šli raději na kebab

Ať dostih dopadne jakkoliv, určitě po něm dostanete otázku na konec kariéry. Nyní si ale troufnu říci, že končit nehodláte…
Mám práci, která mě baví, navíc ve svém bydlišti. Pokud pan Boček, majitel v Albertovci, bude dál u koní, nemám důvod na konec pomýšlet.

Živíte ještě v hlavě myšlenku, že byste se na Velké objevil v barvách Albertovce tak, jak to bylo kdysi s Amantem?
Nad tím jsem nepřemýšlel. Máme zatím ve stáji dva mladé koně, ale kdo ví. Na sklonku kariéry by to bylo pěkné, stejně tak jako postavit se na start nějakého dostihu po boku syna Filipa.

Martina Růžičková: Pokud to se Charmikem vyjde, přijedu si do Slezska zatancovatÚspěšná trenérka Martina Růžičková měla o náhradě za Jana Faltejska rychle jasno. Desetiletého valacha Charme Looka povede za obhajobou vítězství ve Velké pardubické štěpánkovický žokej Marek Stromský. „Po poslední kvalifikaci jsem se dozvěděla, že Honza Faltejsek Charmiho nepojede. Stejně jako loni, když mi vypadla Bára Málková, jsem byla znovu hozena do vody. Řekla jsem si, že Marek Stromský bude ta správná volba,“ svěřila se Deníku Martina Růžičková.

„Co se týká Velké pardubické, tak Marek je ještě větší nešťastník než já. Má ale rozumné životní hodnoty, na prvním místě je u něj rodina, a tak to má být,“ podotkla manželka známého herce Rudolfa Jelínka. „Marek několikrát padl na kolena, více než já, přesto se dokázal vždy zvednout. Přeji si, aby se k nám oběma přiklonilo štěstí, speciálně Marek si to zaslouží,“ dodala.

Asi málokdo ví, že Martina Růžičková o Marku Stromském uvažovala už loni. „Napadl mě, ale věděla jsem, že je spojen s Nikasem. Letos mě překvapilo že, mu ho nesvěřili, docela jsem to nechápala, zažil tak další sportovní bolest, a tu je mu třeba umazat,“ řekla Martina Růžičková.

Podle slov trenérky ze stáje Orling je Charme Look na vrchol sezony dobře připravený: „Má třistaprocentní péči, jak od ošetřovatelů, tak Báry Málkové, která ho má v tréninku.“

Pokud nedělní Velká dobře dopadne, chystá se Martina Růžičková podívat za Markem Stromským do Štěpánkovic. „Pamatuji si dostihy v Albertovci, dokonce mi tam startovali i koně. Celkově mám Moravu a Slezsko hodně ráda,“ usmála se. „Vzhledem k mé profesi hodně cestuji, proto jsme ve svém volnu nejraději doma. Ale pokud to v neděli se s Charmikem dobře dopadne, přijedu si za Markem do Slezska zatancovat u cimbálovky,“ uzavřela povídání Martina Růžičková.

Poháry na Braškově vyhrála Velká Dobrá. Legendární Jan Suchopárek
Suchopárek: Gól z půlky? Ano, dostal jsem za něj sklenici hub