„Šestadevadesáti procentní denaturovaný kosmetický líh a peroxid vodíku k likvidaci biologické kontaminace a glycerol proti vysoušení kůže,“ popisují zaměstnanci Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) recept na dezinfekční látku.

Představitelé státu, měst, obcí, soukromých i státních institucí společně se známými osobnostmi vyzývají občany k nošení roušek, byť jen provizorních, v duchu hesla: Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne. Ilustrační foto.
Prodavačky v kraji dostaly zásoby roušek. Nosí jim je i solidární zákazníci

Mají ho přímo od Světové zdravotnické organizace. Složení doplňuje destilovaná voda. Líh je podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka zabavený celníky, prý pašerákům. Peroxid pochází z francouzského, glycerol z belgického skladu.

V týdnu z daných ingredienci míchají na VŠB-TUO v Porubě pro potřeby dezinfekce proti koronaviru v kraji další várky. „Ta vůbec první obsahovala 3860 litrů a hotová byla za šest hodin,“ pokračují akademici.
Vodu pro tým zajišťují téměř všechny destilační kolony v kampusu.

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru.
V kraji je 121 lidí nakažených koronavirem, v Praze zemřel muž

„Kdybychom vyráběli kádinkovou nebo kanystrovou metodou, měli bychom maximálně stovky litrů. Ale díky procesním inženýrům na univerzitě jsme schopni produkovat dezinfekci v mnohem větším množství,“ upozorňuje Lenka. Však už do Ostravy chodí prosby z Olomoucka, aby něco poslali!

Moravskoslezský kraj ovšem má – jako dodavatel lihu – přednost. A počítá s dvanácti tisíci litry dezifekce z VŠB-TUO.

Představitelé státu, měst, obcí, soukromých i státních institucí společně se známými osobnostmi vyzývají občany k nošení roušek, byť jen provizorních, v duchu hesla: Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne. Ilustrační foto.
VÝZVA DENÍKU: Děkujeme, dáme to! Pošlete i vy svůj vzkaz hrdinům v první linii

„My máme ke čtvrtečnímu odpoledni nicméně už přes třináct tisíc litrů,“ líčí Pavel s tím, že za pochodu vychytávají nedostatky. Míchají zaměstnanci (studenti nyní na univerzitu nesmí) a proces postupně zdokonalují. Například stáčením z páru hadic.

„Líh je v kubíkových barelech, na manipulaci s nimi jsme objednali vysokozdvižný vozík. A taky jsme zpočátku naráželi na nedostatek nádob. Stáčelo se do čeho šlo, deseti-, dvaceti-, pětadvacetilitrové kanystry…“ uvádí Lenka.

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru. Denně zde vyšetří až 250 vzorků.
EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE: Jak se v Ostravě testuje koronavirus?

Teď je k dispozici devět palet kanystrů o obsahu desíti litrů. Hotová dezinfekce je hned odvážena několika dodávkami do míst po celém kraji.

Do výroby se zapojují pod útvarem prorektorky pro vědu a výzkum Fakulta materiálově - technologická, Hornicko - geologická fakulta, Institut environmentálních technologií a Centrum nanotechnologií i jiná pracoviště a útvary.

„V podstatě logisticky náročná celoškolská akce. Je třeba i vyřizovat s celníky, bezpečáky, zdravotníky, hasiči, zde největší břemeno na kraji“ říká Pavel.

Restaurace pizza Coloseum nabízí jídlo zdarma složkám IZS a zdravotníkům, 18. března 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE! Tak se peče v Ostravě pizza pro zdravotníky, policisty a hasiče

Jistě dezinfikovat by se dalo i přímo zabaveným lihem (etanolem), ale proč ho nevylepšit, nenaředit – z asi 96 na 80 % – aby vzniklo více účinné látky?

„Dezinfekce běžným alkoholem se každopádně proti koronaviru použít nedá,“ vzkazují Lenka a Pavel. VŠB-TUO je, jak dodávají, připravena produkovat dále a dále, dokud bude této látky nejen v kraji potřeba.

Muž si ústa kryl pouze papírovými ručníky. Tvrdil, že je bezdomovec.
Povinné nošení roušek: Deník s městskou policií vyrazil do ulic Ostravy

 K TÉMATU

Výhoda technické univerzity
Jana Kukutschová vede z postu prorektorky pro vědu a výzkum VŠB-TUO výrobu dezinfekce pro potřeby nemocnic, sociálních zařízení i jiných subjektů. „Jsem původem chemička a vracím se tak alespoň na chvíli do praxe,“ říká. VŠB-TUO podle ní dává na výrobu i vlastní prostředky – platí některé chemikálie, čerpadla či první dodávku kanystrů. „Ukazuje se tady také obrovská výhoda technické univerzity v regionu. Procesní inženýrství nám umožňuje zpracovávat větší objemy. Prokazujeme po vzdělávání a vědě a výzkumu třetí roli VŠB-TUO: Jsme partnerem regionu!“ dodává Kukutschová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník