Od 26. června bude zahájen provoz sezónních rychlíků z Bohumína k polskému Baltu - do Svinoústí, Helu a Kolobřehu. Klasické noční vlaky mezi ČR a Polskem ale zatím nevyjedou, a to kvůli specifickým podmínkám polských úřadů pro obsazování lůžkových a lehátkových vozů. V regionální dopravě od 22. června znovu vyjedou vlaky ČD po peážní trati přes Głuchołazy.

Autobus společnosti Flixbus. Ilustrační foto.
FlixBus bude z Ostravy opět jezdit do Polska a Německa

„Polsko je posledním naším sousedem, se kterým jsme zatím kvůli epidemiologickým opatřením nemohli obnovit přímé spojení. Provoz mezi Českem a Polskem tak obnovujeme zhruba po tříměsíční přestávce,“ říká Petr Vondráček, ředitel Odboru dálkové dopravy Českých drah.

U spojů mezi Moravskoslezským krajem a Slezským vojvodstvím je předpokládané obnovení provozu od 1. července. Vzhledem k tomu, že Slezské vojvodství je aktuálně podle tzv. vládního „semaforu“ zařazeno do oblastí s vysokým rizikem nákazy nemocí COVID-19, budou ve vlacích ve směru z Polska do České republiky probíhat hraniční kontroly.

Podle aktuálně platných ochranných opatření je při návratu ze Slezského vojvodství vyžadován negativní test na COVID-19, ne starší než 4 dny, případně je potřeba počítat s karanténou. Vzhledem k nezbytným kontrolním procedurám může dojít u vlaků ve směru do České republiky ke zdržením.