Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nový systém rozděluje názory restauratérů

Elektronická evidence tržeb (EET) by mohla být uvedena do praxe už během letošního roku. Názory majitelů a provozních restaurací či hospod z opavského okresu na tento systém se však různí.

14.3.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Babej Ivan

Nový pracovník a zvýšení cen nabízeného sortimentu. Taková opatření by si vyžádalo zavedení EET v opavské restauraci a vinárny U Přemka. Alespoň takto zní odhad provozovatele a šéfkuchaře Radima Svačiny.

„Úplně s tím nesouhlasím a popravdě jsem v rozpacích. Ve světě něco takového sice funguje, ale pokud se z toho v budoucnu stane povinnost, určitě se mi zvýší náklady. Kasu už máme, jenom by se do ní nainstaloval nový systém. Bude však potřeba zaměstnat nového člověka, který by to měl na starosti," poznamenal Radim Svačina a zkusil učinit konkrétní odhady:

„Myslím si, že mě provoz bude stát zhruba o patnáct až dvacet tisíc více. To se samozřejmě promítne do ceny našeho sortimentu. Pro mě jako drobného podnikatele, který provozuje restauraci a ještě sám vaří, to znamená komplikace."

Zdaleka ne všichni ovšem EET vnímají pouze jako přítěž. Jedním z nich je majitel Pivovaru Stěbořice Milan Foltýn. „Vše pro nás zůstane úplně stejné. Pokladnu kupovat nemusíme, tu už máme, budeme si muset obstarat jen daný program. V podstatě už tržbu elektronicky evidujeme nyní a nápad vítáme. Naše účty jsou průhledné, ať to tak platí pro všechny," uvedl.

Některým vzniknou komplikace

Systém elektronické evidence hotovostních tržeb, chcete-li, E-tržby, má sloužit jako komunikační prostředek mezi podnikateli a Finanční správou České republiky. V praxi to bude fungovat tak, že každá hotovostní tržba bude v okamžiku zaplacení zaevidována v centrálním datovém uložišti finanční správy, zpět se pak pošle unikátní kód, který se uvede na účtence.

Poslanci EET schválili během minulého měsíce, následně musí projít Senátem a bude čekat na podpis prezidenta. Pokud se proces podaří završit, mohla by novinka začít fungovat už v průběhu letošního roku.

V první fázi se to bude týkat ubytovacích a stravovacích služeb, tedy mimo jiné restaurací a hospod. „Neumím si představit, jak to budeme dělat. Například při fotbalových zápasech v areálu máme i pět set lidí. Naše restaurace má dvě okna určena pro výdej. Venku navíc prodávám klobásky a mám tam i minivýčep. De facto by to pro mě znamenalo, abych si pořídil čtyři kasy.

Zrovna teď jedu za svým účetním do Fulneku a tuto záležitost s ním budu řešit," mínil provozovatel restaurace, která se nachází u kravařského fotbalové hřiště, Miroslav Josefus.

„Myslím si, že to ničemu nepomůže. Budeme si muset pořídit nový software a vznikají nám tím nové starosti. Všechno přitom děláme poctivě a čestně, tento krok vnímám, jako by se na nás pohlíželo úplně jinak," uvedl provozovatel restaurace U Bílého koníčka na Dolním náměstí v Opavě Luděk Kyjovský.

Pokladny už mají

Výhodou některých restaurací je skutečnost, že pokladny, na nichž půjde systém provozovat, už mají. Problém v chystané změně tak nevidí obchodní ředitel Pivovaru AVAR v Hlučíně Leonard Plaček.

„Již nějakou dobu máme moderní pokladní systém, koupě kasy se nás tedy netýká. Není to žádná novinka, už teď v podstatě jedeme podle nových pravidel. Zajistit budeme muset jen software. Je ale dost možné, že bude stačit jen upgrade našeho nynějšího systému, uvidíme," konstatoval.

Jediný možný problém ve vydávání elektronických účtenek vidí v tom, že při velkém množství hostů na to nebude moc času. „Když budeme mít plno a lidé si budou chodit pro jedno, dvě piva, mám dojem, že to nebudeme stíhat," poznamenal Leonard Plaček.

Potíže naopak mohou vzniknout některým menším restauračním zařízením třeba na venkově. Typickým příkladem je Hospůdka U Šmouly v Loděnici nedaleko Holasovic. „Pro mě jako poctivého živnostníka to znamená finanční zátěž spojenou s pořízením EET a navíc připojení k internetu, což mou malou provozovnu značně finančně zatíží.

Když už by to vláda odsouhlasila, tak má i dotovat EET. Jinak proti tomu nic nemám. Jen, aby nebyla zneužita data z těchto pokladen," vysvětloval provozovatel loděnické hospody Vladimír Smolec.

Skeptický je majitel opavské restaurace U Hořínků Viktor Hořínek: „Plynula by z toho nutnost pořídit si novou pokladnu. Kromě toho si vůbec neumím představit, jak by to probíhalo například při stornu. Tohle je složité i v současném provozu. Nevím, jak se s tím popasují v restauracích, kde není zaveden internet."

Petr Dušek, Veronika Bernardová

Autor: Redakce

14.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

KOOPERATIVA NBL: USK Praha - Opava 70:88

Muž se obnažoval - ilustrační foto.

Starší muž před ženou v parku mával svým přirozením

Představujeme prvňáky ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

Kylešovice se dočkají nových hřišť, chodníků i osvětlení

Před lety prošlo změnou největší opavské sídliště Kateřinky, nyní se dostalo i na Kylešovice.

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

V Česku pátý den po sobě padaly teplotní rekordy. Nová maxima dnes hlásí 25 ze 144 stanic měřících 30 a více let, většinou v Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde bylo i přes 22 stupňů Celsia. Nový rekord si ale připsala i Labská bouda v Krkonoších. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Lékaři jdou do stávky. Většina jich ve středu své ordinace neotevře

Důvodem protestu praktických lékařů je vydávání elektronických receptů i nižší úhrady od pojišťoven.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení