Mají lidé v Opavě zájem o kvalitní sýry?

Musím říct, že ano. Především se to týká těch, co chtějí žít a stravovat se zdravě a kvalitně. Nemyslím si, že v tomto případě hraje roli, odkud lidé jsou, spíše je důležitá dostupnost těchto výrobků. V Opavě mám tři obchody, další v Šumperku a jeho okolí a všude lidé mají zájem o dobré sýry. Jen je třeba k sobě navzájem najít cestu.

Hraje roli to, že sama sýry vyrábíte?

Je velká výhoda, že můžu lidi poslouchat, vím,
o co mají zájem, a protože navíc v obchodech sama prodávám, tak jim dokážu poradit, což je nesmírně důležité. Pokud je někdo alergik nebo má jiný problém, může se zeptat a já nebo někdo jiný za pultem mu poradí.

Velmi mi záleží na tom, aby náš personál měl přehled a velkou znalost výrobků, které prodáváme. Při prodeji velmi záleží na prezentaci sýrů.

Mohou lidé sýry nejprve ochutnat?

Samozřejmě, vše je možné ochutnat. Nechceme, aby lidé kupovali, jak se říká, zajíce 
v pytli. Například u drahého sýra musíte vědět, jestli vám bude doma chutnat. Ne že zaplatí peníze a zjistí, že mu vůbec nechutná a je tak akorát k darování někomu z rodiny, kterému chutnat bude, protože opravdu platí pravidlo sto lidí, sto chutí.

V čem se vaše sýry liší od těch z hypermarketů?

Ve velkých obchodech jsou sýry vyráběné převážně se složkami, které tam nemají co dělat. Dělají to hlavně kvůli větší trvanlivosti mléčných výrobků, protože v dnešní době je trend, aby jídlo bylo dobře a co nejdéle uchovatelné.

Pro nás výrobce sýrů je to nevýhoda, protože naše produkty vydrží maximálně tři týdny, a to zavakuované.

.

Existuje v současné době nějaký velký hit v oblasti sýrů?

Určitě jsou to farmářské výrobky a jejich označení. Lidé se začali vracet raději k dražším, ale kvalitním výrobkům. Upřednostní kvalitu před tím, co se prodává v supermarketech, kde jsou výrobky, které v konečném důsledku vedle mléka ani neležely.

Když si koupíte mléko s uváděnou trvanlivostí jeden rok, tak je to asi hodně divné, když si všichni vzpomeneme, jak naše babičky uchovávaly mléko ve studené vodě místo lednice. Takhle uchovávané mléko vydrželo pět dní. Pak totiž přechází do kyšky, trvanlivé mléko přechází tak akorát do plísně, protože 
v mléku chybí veškeré kultury, a tudíž 
s ním nelze jakkoliv dál pracovat.

Co byste doporučila z vašeho sortimentu?

Tak pochopitelně, že všechno. (smích) Doporučení je individuální podle toho, co má zákazník rád. Někdo preferuje naši výrobu a výhradně české výrobky, aby podporoval české zemědělství, někdo si zase chce pochutnat na kvalitních a hlavně chuťově starších sýrech.

Co říkáte na různá označení, jako je například KLASA pro české potraviny?

Je to fajn, že tato označení jsou, ale musím říct, že jsem se už setkala s tímto oceněním a při ochutnání daného výrobku si myslím, že na toto ocenění nemá dotyčný právo. Takže už to začíná být o úplně něčem jiném než o kvalitě produktů, bohužel.

CheesySvou sýrárnu v ulici Drůbeží trh 
v Opavě provozuje Eva Zarabská už několik let. Specializuje se především na domácí produkty, české sýry, ale nabízí také ty z Holandska. Lidé si mohou vybírat nejen z kravských, ale třeba také kozích sýrů, které jsou stále oblíbenější.

Více informací o sýrárně Cheesy najdete na www.farmasyry.cz, kde je možné si prohlédnout a objednat také balení speciálních dárkových košů.

Petr Večeřa