Kdysi vyhlášený hotel Centrum ve Frýdku-Místku čekají po mnoha letech chátrání lepší časy. Po mnoha zvratech v plánování, co s ním, včera zastupitelé města schválili jeho prodej městské teplárenské společnosti Distep za 44 milionů korun.

Město koupilo hotel před třemi lety s tím, že jej rekonstruuje a budou zde malometrážní byty pro mladé a pro seniory.

Vizualizace koncertní síně v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Tyto stavby za miliardy mají změnit Ostravu. Kdy se jich dočkáme?

Jedna ze zadaných studií ale letos na jaře ukázala, že demolice a následná stavba nových bytových domů by nevyšla o mnoho dráž, než nákladná rekonstrukce. Plány kolem budoucnosti navíc zdržela i letošní výměna ve vedení radnice, kdy skončil dlouholetý primátor za ČSSD Michal Pobucký a vystřídal jej Petr Korč z hnutí Naše město Frýdek-Místek s koaličním partnery z Hnutí ANO a Piráty.

Na poslední chvíli

Nabídka ze strany Distepu pak přišla doslova na poslední chvíli. Vedení podniku svůj záměr potvrdilo teprve v pátek, záměr podniku proto na jednání zastupitelstva přišel představit předseda představenstva společnosti Distep Jiří Čuda.

Šéfům ostravské bezpečnostní agentury hrozí až třináct let žaláře  
Šéfům ostravské bezpečnostní agentury hrozí až třináct let žaláře

„Chtěli bychom mít ve městě jediné středisko, kde by byli soustředění všichni naši zaměstnanci. Pro to se nabízí bývalá obslužná a restaurační část. V hotelové části bychom postupně budovali byty pro mladé a v nižších patrech pak bezbariérové pro seniory,“ popsal Jiří Čuda. Pro teplárenský podnik je zajímavá i další součást hotelu – velkokapacitní výměník tepla.

„V minulosti nehospodárnost nikomu moc nevadila, proto je výměník předimenzovaný. Po jeho úpravě bychom proto mohli z hotelu do rozvíjejícího se okolí dodávat teplo a získat tím další klienty,“ popsal jeden z dalších důvodů zájmu o koupi Jiří Čada.

Šest variant osudu

Radní města sami prodej Distepu preferovali a zastupitelům jej doporučili. „Město tak bude díky stoprocentnímu vlastnictví společnosti Distep pod kontrolou, že vprostorách hotelu vznikne opravdu to, co má,“ řekl primátor Frýdku-Místku Petr Korč.

Boj s covidem na ARO jednotce v nemocnici Agel v Ostravě-Vítkovicích. Ilustrační foto.
MS kraj prosí o pomoc praktiky. Přibývají pacienti na JIP a ARO, omikronu nečelí

Radní přitom představili dalších pět variant. Nabízel se prodej firmám AVOS nebo Slezan, které nabízely směnu za jiné nemovitosti, dražbu, licitaci nebo prodej realitní společnosti Promo Real.Zastupitelé, včetně těch opozičních, však byli pro variantu prodeje společnosti Distep a jasnou většinou jej schválili. Zvrátit jejich rozhodnutí se ještě snažil zástupce firmy Promo Real Adam Krejčí.

„My nabízíme, že rekonstrukci dokončíme do pěti let a nabízená cena je 48 milionů korun,“ řekl zastupitelům Krejčí.Nepřesvědčil je a hotel tak v podstatě zůstane městu.