Z celkem čtyř nabídek vybíralo ministerstvo financí při dosud největší státní soutěži na nákup elektromobilů. Hyundai státu podle ceníku zlevnil o zhruba desetinu. Ukazují to detailnější výsledky soutěže.

V tendru byly ještě Škoda Auto, importér Volkswagenu Porsche Inter Auto a společnost Nelagia. Hyundai vyhrál obě části soutěže.

Nonstop jízdu kolem Česka jsme zvládli za necelých 24 hodin
Čistě elektricky kolem Česka: Jak si vedl během 24 hodin Hyundai Kona Electric?

Větší kontrakt se týká aut Kona EV Power v hodnotě 423 milionů korun bez DPH s výkonem 150 kW. Cena za jeden vůz je 826 557 Kč bez DPH. Druhý se týká stejného modelu ve verzi Eco s výkonem 100 kW v hodnotě 313 milionů korun bez DPH. Cena za jeden vůz je 705 234 Kč bez DPH.

Jde o rámcovou smlouvu, nikoliv jednorázový nákup vozidel. „Nespornou výhodou – s ohledem na aktuální podmínky na automobilovém trhu i celkovou ekonomickou situaci související s předpokladem nárůstu cen komponentů vozidel a souvztažně i vozidel samotných – je zasmluvnění stávajících cen pro odběratele na období následujícího roku,“ řek Štefan Fous z odboru komunikace ministerstva financí.

Automobilka Hyundai zahájila v Nošovicích sériovou výrobu elektromobilu Kona Electric, 12. března 2020.
V Nošovicích se už vyrábí inovovaný model Hyundai Kona Electric

Podle informací v zadávací dokumentaci mají nová auta zamířit některým ministerstvům, úřadům i městům a obcím. Pro stát je výhodnější, když soutěží větší balík vozidel najednou, než když jednotlivé organizace vybírají dodavatele zvlášť. Největší balík aut si podle zadávací dokumentace má převzít Správa železnic – 400 kusů.

Vypsání soutěže předcházely takzvané předběžné tržní konzultace, kterých se zúčastnily automobilky Renault, Škoda Auto, Hyundai a Ford. V hodnocení měla 90 % váhu cena, 7 % pak dojezd vozidla a 3 % možnost dobíjení ve třech fázích 400 V.

Hyundai Ioniq 6
Hyundai má nový elektromobil. Poznáte ho podle kachního ocasu

Stát se k nákupu elektromobilů zavázal v Národním akčním plánu čisté mobility, který ale dosud příliš neřešil. Zatím poslední velká zakázka z oblasti alternativních pohonů se týkala dodávky plug-in hybridů od Škody Auto.

Hyundai Kona se vyrábí v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech.