„Kampaň byla šestnáctiprocentním výnosem ze 79 tun řepy z hektaru historicky velmi úspěšná pro nás i pro pěstitele. To se odrazilo na velmi dobré výtěžnosti a ekonomika na polích i v závodě byla rozhodně daleko lepší než v letech 2019 a 2020, kdy jsme se potýkali s nízkou cukernatostí i kvalitou řepy,“ libuje si agronom cukrovaru Jaroslav Narovec.
Kampaň trvala v nepřetržitém provozu 126 dnů a kmenovým zaměstnancům v ní pomáhalo osmapadesát brigádníků. Pracovníci i stroje nápor zvládli bez větších problémů. Opavský cukrovat má přes sto čtyřicet let starou tradici výroby cukru ve Slezsku.
S cukrovarem v Hrušovanech nad Jevišovkou spadá pod Moravskoslezské cukrovary jako dceřiné společnosti rakouského koncernu Agrana. „Naši kolegové z jižní Moravy měli v hrušovanském cukrovaru kampaň sice podobně úspěšnou, ale k dispozici měli méně řepy než my a vařením cukru proto skončili ještě v závěru loňského roku,“ dodává Jaroslav Narovec.
Historie opavského cukrovarnictví se začala odvíjet od roku 1870 zahájením první kampaně. Surovárna podlehla roku 1905 požáru a do technologie se začalo investovat až po první světové válce. Stroje a přístroje však druhá světová válka z větší části zničila a závod v Opavě – Vávrovicích už ve své prvotní podobě dosloužil. V roce 1949 byly zahájeny práce na výstavbě nového cukrovaru, ze kterého začal cukr vycházet poprvé během kampaně roku 1953.
S přibývajícími léty byl opavský závod dál modernizovaný a v roce 1989 patřil mezi devět závodů Severomoravských cukrovarů. V roce 1992 spadal pod společnost 1. Slezká a.s. a od roku 1998 se jako závod Moravskoslezských cukrovarů stal součástí nadnárodní rakouské společnosti Agrana. V republice jsou kromě opavského v provozu už jen cukrovary v Dobrovici, v Českém Meziříčí, v Hrušovanech nad Jevišovkou, v Litovli, ve Vrbátkách a v Prosenici.