VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli vysoké ceně másla zdraží pekaři i cukráři

Za pečivo nebo cukrářské výrobky si lidé v opavském okrese sice připlatí, zdražení ale nebude tak citelné. Počítá se v desítkách haléřů.

11.9.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/digifoodstock.com

Už několik měsíců lze v obchodech na regálech s máslem spatřit cenu, nad kterou zůstává mnohým rozum stát. Kostku másla lze v průměru koupit asi za padesát korun. To se týká celého Česka, a tudíž i opavského okresu.

Ačkoli na přípravu Vánoc zbývají ještě minimálně dva měsíce času, už teď někteří lidé řeší, jestli letos vůbec budou na stole tác s cukrovím mít. „Vánoční cukroví si peču doma, je to už zavedená tradice. Nemám sice dvacet druhů, ale těch deset určitě ano.

Do některých používám heru, ale někdy je prostě máslo lepší. Jestli ovšem bude jeho cena dále stoupat, pečení si asi rozmyslím, to se už vůbec nevyplatí,“ konstatovala například Jana Machová.

Někdo však doma nepeče a dává přednost objednávce přímo u cukrářů. I v tomto případě si ale nejspíš bude muset připlatit. „Žádné zásoby másla z dob, kdy byla jeho cena nižší, rozhodně nemáme, ani nemůžeme mít. Určitě se to už do naší výroby promítá a postihuje nás to. Zatím jsme ke zdražování přistupovat nemuseli, ale vyloučeno to bohužel není.

Netýká se to jen másla, ale třeba i náplní. Nízká úroda ovoce či máku bude mít také na rostoucí cenu výrobků vliv,“ přiznala majitelka výrobny Cukrárna Jařabová Ludmila Jařabová.

A podobně jsou na tom také pekaři v okrese. „Zdražování začne od října, to bude taková první etapa. Je to nejenom cenou másla, ale i cenou práce, která je dnes velmi drahá. Ceny se budou zvyšovat v rozsahu dvaceti až třiceti haléřů. Další kolo zdražování pak očekávám ještě před Vánoci,“ poznamenal majitel Pekařství a cukrářství Knappe Martin Knappe.

Kde už si naopak zákazníci připlatí, je Pekařství Sezam. „Zdražení másla se u nás už promítlo a ceny jsme zvedli. Projevilo se to na všech druzích pečiva,“ uvedla zástupkyně vedoucího pekařství Andrea Bašarinová.

Rostoucí náklady pociťují ale třeba také v opavské firmě Bobaja, kde mléko a další mléčné výrobky používají k výrobě zmrzliny. „Náklady nám skutečně stouply. Do konečné ceny pro zákazníka jsme to ale nepromítli,“ řekl majitel Bobaji Michal Krejčí.

Autor: Veronika Bernardová, Milan Freiberg

11.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zimní údržba je připravená

ZŠ Stěbořice

Představujeme prvňáky ZŠ Otice, ZŠ Slavkov a ZŠ Stěbořice

Kabelkový veletrh se blíží, probíhá internetová dražba VIP kravat a kabelek

/NOVÉ PŘÍHOZY, čtvrtek 9.15/ Chcete mít doma kabelku herečky Dany Morávkové, České Miss Earth 2015 Karolíny Mališové nebo kravatu fotbalisty Tomáše Rosického? Stačí vám jediné. Zapojit se do dražby, která probíhá na našich internetových stránkách.

Koupaliště dostanou novou podobu

S rekonstrukcí toho krnovského by se mělo začít v nejbližších dnech, ve Vítkově už běží zkušební provoz.

Jan Kudlička: Je skvělé, že tak prestižní akce bude doma

/ROZHOVOR/ Atletický Kontinentální pohár je jen pro vyvolené. A mezi nimi by byl rád i Jan Kudlička. Devětadvacetiletému českému tyčkaři navíc dělá ohromnou radost, že se příští rok v září obrovská sportovní událost uskuteční pro něj takřka doma, nedaleko od Opavy, svého rodiště.

OBRAZEM: Výstava betlémů v Domě umění

Asi nejzajímavější výstava betlémů je k vidění v opavském Domu umění, kde máte jedinečnou příležitost vidět unikáty ze sbírky Slezského zemského muzea. Dominantou výstavy (Nastal čas vánoční) je vyřezávaný dřevěný betlém s trojdílnou architekturou pocházející z první poloviny 19. století od Josefa Heinze.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT