„Teploty pod bodem mrazu jsou nebezpečím pro vodoměry a vodovodní rozvody. Každý majitel objektu s vodovodní přípojkou by si měl dát tu práci a na mrazy se připravit. Ideální je vybavit vodoměry i rozvody, kde hrozí zamrznutí, kvalitní izolací

a průběžně je kontrolovat. Pár minut času může předejít velmi nepříjemným starostem v případě zamrznutí vodoměru či přípojky," upozornila tisková mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Radka Vanková.

Jak dodala, v případech, že je vodoměr umístěn v garáži či ve sklepě, kde se netopí, vyplatí se dvojnásobná pozornost. „Pak je vhodné uzavřít ventilační okna a zabránit i pouhému průvanu. Zároveň ale je třeba brát v úvahu i fakt, že bezpečnostní větrání musí v některých případech fungovat i nadále, a to kvůli plynu," upozornila Radka Vanková.

Mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt vysvětlil, že silné mrazy se v důsledku projevují i větším množstvím poruch na vodovodní síti. K těm dochází tehdy, když se začne pohybovat zemina v jejím okolí. „Příčinou může být jak změna teploty, tak například změny hladiny podzemní vody. V letošním roce k této situaci vzhledem k poměrně mírnému průběhu počasí zatím nedošlo. Největší problémy obvykle způsobují mrazy bez sněhové pokrývky, kdy země zamrzá do větších hloubek. Větší množství poruch následně nastává v období, kdy mrazy opadnou a země povolí," dodal Marek Síbrt.