„Když se mění počasí, tak lidé vytahují zimní boty. Až pak si uvědomí, že by je potřebovali opravit a jdou k obuvníkovi. V oboru už podnikám dlouhá léta. Je to pořád podobné. V poslední době ale přeci jen častěji lidé zjistí, že je pro ně možná výhodnější koupit si laciné boty na tržišti. Podzim a jaro, kdy naopak lidé mění zimní boty a kozačky za letní boty, je určitě obdobím, kdy máme více práce než v létě nebo uprostřed zimy,“ míní ostravský obuvník.

V opravně obuvi Jan Blinka ve Výškovicích mají v těchto dnech v porovnání s běžným provozem odhadem dvakrát tolik zakázek. Výrazně přibývá zákazníků také v pneuservisech. „Zatímco přes rok tolik lidí nejezdí, jak se teploty dostanou k nule, tak nám práce přibývá výrazně. Často se pak stane, že zákazník musí i půlhodinku počkat, než se dostane na řadu,“ dodává majitel jednoho z ostravských pneuservisů.

Obdobné zkušenosti mají i topenáři. „Lidé potřebují hlavně seřídit kotle. Je to tak každý rok. Když se začne topit, tak se buď objeví nějaká závada, nebo je zapotřebí kotel před zimou odborně prohlédnout a seřídit. Ten nárůst poptávky jde nahoru zhruba o dvacet procent až třetinu,“ říká zástupce ostravské firmy, která se touto činností zabývá už dlouhá léta.

„Před dvaceti lety, když lidé ještě daleko více topili v kotlech na tuhá paliva, si ti šikovnější drobné závady dokázali spravit sami. Moderní plynové kotle ale potřebují práci odborníka,“ dodal plynař. Hodně práce mají také kominíci. „Majitel domku by si měl správně nechat prohlédnout komín dvakrát ročně. Lidé to ale většinou moc nedodržují a volají nás hlavně těsně před zimou, když zjistí, že jim komín netáhne. To už ale často musejí počítat s tím, že si pár dní na pročištění komína budou muset počkat,“ uvedl majitel jednoho ostravského kominictví.

I když v posledních dnech je počasí spíše sychravé a chladné, sezonu ještě nekončí ani prodejci zmrzliny. „Stačí, když se vydaří jeden den, pořádně svítí sluníčko, a lidé si ještě zmrzlinu kupují. Protože neprodáváme ve venkovním stánku, ale máme dobré zázemí, uvažujeme o tom, že letos budeme nabízet zmrzlinu po celý rok. Kdo nebude chtít zmrzlinu, ten si bude moci koupit horkou čokoládu, sladké buchtičky a podobné,“ uvedla zmrzlinářka z centra Ostravy.

Stále chladnější počasí a také silná konkurence různých marketů naopak výrazně snižují počty zákazníků v tržnicích. „Občas si ještě někdo přijde koupit brambory a cibuli, ale porovnávat to s jarem a létem, kdy lidé nakupují ovoce a zeleninu od stánkařů ve velkém, se rozhodně nedá,“ uvedl jeden z ostravských stánkařů. Ten má nejraději konec dubna a květen, kdy bývá na tržištích neporovnatelně větší ruch. „Lidé si nakupují i různé sazeničky, celé to je daleko živější. Když je zima, tak zalezou do obchodů a nakupují tam. Je to pohodlnější, takže se tomu nakonec ani moc divit nedá,“ dodal.