Stejně jako Dalibora naučila nouze housti, tak já jsem se dostal k výrobě přírodních šťáv, říká Tomáš Šoška, majitel firmy, která vyrábí ovocné šťávy, nesoucí od včerejška označení Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje.

„Poté, když byl před lety zrušen konzervárenský průmysl, bylo třeba zaplnit volná místa na trhu, a já jsem se rozhodl právě pro výrobu ovocných šťáv, protože jsem měl pocit, že nikde nic takového není,“ přibližuje své začátky Tomáš Šoška, jenž vlastní kromě firmy s příhodným názvem Vitaminátor také rozsáhlý jabloňový sad, jehož plody tvoří převážnou část šťáv, které firma vyrábí.

Tomáš Šoška má jasnou představu o tom, kam až by chtěl ve svém podnikání dospět. „Mým cílem je dostat ovocné mošt do škol. Podařilo se nám prozatím navázat spolupráci s některými mateřskými a základními školami v Opavě a vypadá to, že by se naše působení mohlo rozšířit,“ pochvaluje si Šoška.

A jak to všechno vlastně funguje? „Vitaminátor je taková pojízdná moštárna. V podstatě je to odšťavovač s velkým výkonem, který zpracovává ovocnou směs, a nezahřívá ji na teploty vyšší než 70 stupňů Celsia, aby nebyly k zničeny vitaminy a minerální látky, pro které vlastně šťávy pijeme,“ vysvětluje Šoška.

„Vitaminy, které jsou v ovocných šťávách obsaženy, zlepšují obranyschopnost organismu a podle mých vlastních zkušeností i trávení,“ tvrdí Líba Citronová, která ve firmě pracuje. Moštárna Tomáše Šošky je pojízdná, navštívit tak může kohokoli, komu se na zahradě urodilo tolik ovoce, že ho není schopen sám zpracovat.

„Vitaminy a minerální látky z ovoce, které je vypěstováno v našich podmínkách, mají pro organismus větší význam než například látky, které získáme z exotického ovoce,“ uzavírá Šoška.

Tereza Krumpholzová