Dva roky trvalo, než se podařilo ohořelé exponáty zakonzervovat a přepracovat projektovou dokumentaci. Nyní je přeměna Karnoly na muzeum připravena přibližně ve stejné fázi, jako těsně před požárem.

Rada města Krnova v pondělí 14. října schválila text výzvy k předložení nabídky v otevřeném podlimitním řízení. Veřejná zakázka na zhotovitele stavby „Karnola – udržitelná revitalizace a zatraktivnění národní kulturní památky“ je kompletně připravena včetně zadávacích podmínek a smlouvy o dílo.

Zkrachovalá textilka Karnola po požáru.
Pojišťovna za škodu v Karnole zaplatila. Co bude dál?

Protože město Krnov na revitalizaci Karnoly získalo evropskou dotaci, musí se k zadávacímu řízení vyjádřit také Centrum pro regionální rozvoj. Pak dostanou zájemci na podání nabídek minimálně dvacet pracovních dnů.

„Pokud všechno půjde podle harmonogramu, měli bychom na konci listopadu znát nejvýhodnější nabídku. Tu pak předložíme zastupitelstvu, které rozhodne o dalším postupu,“ uvedla vedoucí veřejných zakázek na krnovské radnici Klára Hazuchová.

Požár Karnoly nejvíc poškodil nejcennější vzorkovnu – dezinaturu. Přesto se podle posudku restaurátorů může stát základem textilního muzea. Vzorníky látek a dezénové knihy, které kromě ohně poškodila také voda, jsou uložené v depozitářích Národního technického muzea v Praze. „Tento týden začalo jejich vysoušení, a to od těch méně poškozených,“ informovala vedoucí Městského muzea v Krnově Ivana Zajícová.

Zkrachovalou textilku Karnola, národní kulturní památku v Krnově, zničil požár v prosinci 2017.
Názor: muzeum textilu lze přemístit i mimo Karnolu

Po vysušení všech vzorníků bude následovat výběr, které restaurovat. Možnost renovace tkalcovských stavů a dalších strojů posuzuje specializovaná firma.

Odhad nákladů na revitalizaci Karnoly se pohybuje kolem 200 milionů korun. Z toho 95 milionů korun pokryje evropská dotace. Na restaurování strojů a vzorníků poskytl desetimilionovou dotaci kraj.