Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První pálenka? Z čeho jiného než z třešní

V Lihovaru a likérce ve Velké Polomi na Opavsku zahájili sezonu pálení začátkem tohoto týdne.

27.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Prvním ovocem, ze kterého vyznavači pálenek každoročně začínají připravovat své kvasy, bývají třešně. Letos byla úroda tohoto ovoce celkem slušná. Jak se ale shodují v oslovených pálenicích, lidí, kteří si najdou čas a odhodlají se třešně natrhat, rok od roku spíše ubývá.

Na dotazy týkající se vypálení třešňových kvasů už zájemcům odpovídal i Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

Při přípravě ovocných kvasů platí podle Marcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi zásada, že nádoby, ve kterých připravujeme kvas, by neměly stát na přímém slunci.
„Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce," doplnil Marcel Černík.
Třešně, které lidé dávají do sudů, je třeba vždy zbavit stopek. „Jinak má pálenka travnatou příchuť právě z vyluhovaných stopek," upozornil Rostislav Mojžíšek, provozovatel pálenice v Řepištích.
Z metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů padesátiprocentní pálenky.

„Pár lidí už se bylo ptát. Většinou nasbírali tak jednu až dvě padesátikilové bečky. Takovým zájemcům pak musím říct, že jim samozřejmě kvas vypálím, ale budu jej muset sdružit s kvasy jiných zákazníků. Aby zákazník měl vyloženě třešňovici ze své úrody, to by musel mít tak čtyři padesátilitrové sudy. Jinak by toho kvasu bylo v kotli málo," vysvětlil Antonín Šputa.

V Lihovaru a likérce ve Velké Polomi na Opavsku zahájili sezonu pálení v pondělí.

„První přijdou na řadu samozřejmě kvasy z třešní. Objednávek zatím není až tolik, jak by se dalo předpokládat podle úrody. Ta byla v naší oblasti většinou celkem solidní. Platí ale to, co sledujeme už delší dobu. Chlapů, co mají čas a chuť ovoce nasbírat a ještě si dají tu práci a připraví z něj kvasy, je rok od roku méně. Nabízíme zákazníkům ale i možnost, že přivezou celé ovoce. My jim pak kvas připravíme a vypálíme jim i třešňovici. Tato nabídka platí samozřejmě i u dalších druhů ovoce," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Ceny v této pálenici už zůstávají dlouhé roky stejné. Zákazník, který si nechá vypálit svůj kvas, platí 120 korun za litr padesátiprocentní pálenky.

Kdo přiveze celé ovoce, připlatí si o desetikorunu za litr pálenky navíc.

Zájemci se už na možnost vypálení kvasů z třešní dotazují i v Pěstitelské pálenici Řepiště na Frýdecko-Místecku. „Předpokládám, že sezonu zahájíme zhruba ve druhé polovině srpna," uvedl provozovatel pálenice Rostislav Mojžíšek.

Na severovýchodě republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé nakládají do sudů například i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka.

Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.

Autor: Břetislav Lapisz

27.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matěj Melecký se narodil 16. října, vážil 3,31 kilogramů a měřil 49 centimetrů. Rodiče Eva a Martin z Kravař přejí svému prvorozenému synovi do života zdraví, štěstí, Boží požehnání a aby potkával jen samé dobré lidi.
13

Tak už jsme na světě

Při archeologickém výzkumu v okolí Müllerova domu byla mimo jiné objevena také kachle z kamen z přelomu 15. a 16. století s erbem Vladislava Jagellonského.

Opavsko je pro archeology zemí zaslíbenou

Jiří Štěpáník: Včelař vždy dbá na dobrou matku

/ROZHOVOR/ Na střeše jednoho z jeho domů na Dolním náměstí můžete vidět více než deset včelstev. Další pak třeba v Městských sadech. Jiřího Štěpáníka můžete potkat také na farmářských trzích, kde prodává med a sirupy, ale i další produkty.

Komická opera dramatického skladatele Verdiho

/POZVÁNKA/ Do nové sezony přispěje v neděli 22. října od 19 hodin operní soubor uvedením premiéry opery Giuseppa Verdiho s názvem Falstaf. Jde v podstatě o jedinou komickou operu skladatele zaměřeného na dramata, který ji údajně vytvořil během čtrnácti dnů na přání královny Alžběty I.

Basketbalisté chtějí pátou výhru

/POZVÁNKA/ Výbornou formou disponují na úvod sezony opavští basketbalisté. Trenér Petr Czudek se svým týmem všechny čtyři duely vyhrál, naposledy Slezané přejeli na Folimance domácí USK Praha. V sobotu do Opavy míří úřadující vicemistr z Děčína.

Dominik Simerský: Musíme zlepšit defenzivu

/POZVÁNKA/ Pikantní souboj nabídne Fortuna národní fotbalová liga. Vedoucí Opava míří na hřiště druhých Budějovic. Na Střeleckém ostrově bude k vidění zápas nejlepšího útoku proti nejlepší defenzivě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení