A co vlastně raklet je? Jedná se o název sýra a zároveň tradičního pokrmu, který se z tohoto sýra připravuje. Raklet neboli raclette je považován za jedno z národních jídel Švýcarska, odkud tato více než sedm set let stará tradice pochází.

Raclette znamená francouzsky seškrábnout, což také napovídá tomu, jak se tato pochoutka vlastně připravuje. Sýr se pomocí speciálního grilu zahřívá, taví a rozměklý se poté seškrabuje na talíř.

Raklet party, která v Opavě vznikla v květnu loňského roku, jako úplně unikátní projekt, má pod taktovkou Pavlína Otýpková. Jak sama přiznala, nápad vznikl právě ve Švýcarsku, kde žije, a s projektem jí pomáhají sestra Míša Rey s manželem a také pár let zde pobýval její bratr Milan Kolář.

Postupem času se rozhodli, že se o tento gastronomický zážitek podělí s ostatními. „Máte tři možnosti. Objednat si raklet party, kde vše připraví profesionální rákler. Nebo s vypůjčeným raklet grilem pokrm připravit sami pro své přátele jako originální překvapení. Třetí variantou je raklet party na míru pro jakoukoliv událost," vysvětlila Pavlína Otýpková.

Zároveň si u ní můžete zakoupit švýcarské speciality, jako je například víno Fendant či Johannisberg, která se doporučují právě ke konzumaci rakletu. Raklet party pro veřejnost se pravidelně pořádají v kavárně Obecního domu. Nejbližší termín, kdy si můžete osobně pochutnat, je 15. února 2014 u příležitosti svátku zamilovaných svatého Valentýna.

Do budoucna má ale Pavlína Otýpková v plánu ustálit místa, kde byste si mohli zajít pravidelně.

Více informací najdete na www.raklet.cz.