Jíte rádi ve třech výše zmíněných restauracích? Pak máte možnost je podpořit. Rozhodly se vstoupit do záře reflektorů a přihlásily se do prestižní celostátní soutěže.

Soutěž Restaurace roku 2012 přináší Czech Gastronomy Awards jako průvodce nejoblíbenějších nejen restaurací, ale taky barů, kaváren, vináren a cukráren po celé České republice. Hlavní myšlenka vznikla ve Velké Británii a ve Francii, kde soutěže probíhají již několik let. Soutěž má za cíl zmapovat kvalitní gastronomické podniky v Čechách a na Moravě, zviditelnit vítězná zařízení a přilákat do nich nové hosty.

Přihlášená restaurační zařízení ale nehodnotí žádná gastronomicky vzdělaná porota, ale sami strávníci na webových stránkách. V pondělí 17. září byly z celého Moravskoslezského kraje přihlášeny pouze čtyři restaurace. A z toho tři opavské. Zajímavostí je, že všechny jsou čistě nekuřácké.

Tiskárna: restaurace s tradicí

V soutěži o nejlepší restauraci bude chtít do předních příček jistě promluvit i opavská Tiskárna. „Myslím si, že bychom mohli hlasující oslovit. Zejména jídlem. Náš jídelníček neustále obměňujeme tak, abychom mohli zákazníkům nabídnout sezónní věci. Teď jsme například hodně sázeli na dýně a houby," vysvětloval majitel opavské restaurace Jiří Krčmář.

„Abyste mohli ohromit zákazníka, musíte sladit dohromady všechny detaily. Kdyby vám přinesli perfektní jídlo, na stole by byl nepořádek a chyběl příbor, určitě by vám nechutnalo tolik, jako kdyby bylo vše v pořádku," uvedl majitel Tiskárny a ještě dodal: „Jídlo musí na talíři vypadat skvěle. Proto se i my zaměřujeme na foodstyling."

U Náhonu sázejí na zážitkovou kuchyni

Od nového roku se restaurace U Náhonu oblékla do nového kabátu. Proběhla zde totiž rekonstrukce. Spolu s touto skutečností se provozovatel restaurace rozhodl hosty příjemně překvapit a pustil se do nového projektu s názvem Kulinářský kalendář. Jeden víkend v měsíci se tak zde připravují speciality z různých oblasní gastronomie.

Například už dnes, v úterý 18. září, U Náhonu chystají degustační večer s názvem Babiččin dvoreček. A na co v soutěži sází provozní Jan Pařízek? „Máme z devadesáti procent českou kuchyni. Rádi bychom například turistům podali reprezentativní kousek zdejší kuchyně, a to v té nejlepší kvalitě," uvedl Jan Pařízek.

U Tří jabloní vládne rodinná atmosféra

Důvodem, proč se provozní restaurace U Tří jabloní do soutěže přihlásila, byl fakt, že to prostě chtěla jen zkusit. „Jsme menší restaurace, která není moc vidět. Proto jsme si říkali, že bude jedině dobře, když se trochu zviditelníme," uvedla provozní restaurace Jana Zezulová. Na, to že se jedná o komorní prostředí Jana Zezulová sází.

„Jsme opravdu rodinný podnik, pracuji zde s dcerou. Sama si vařím, takže mám přehled o tom, že opravdu používám čerstvé a kvalitní suroviny," sdělila Jana Zezulová. Dále si pochvalovala, že navzdory tomu, že nejsou moc vidět, už mají svou stálou zákaznickou klientelu.

Pokud i vy chcete některou z opavských restauracích podpořit, můžete pro ni hlasovat na stránkách: www.gastronomyawards.cz/restaurace-roku/nominovane-restaurace.

Klára Jarošová, Petr Dušek