Od pondělí 27. srpna mohou gurmáni a hledači netradičních zážitků navštívit romskou restauraci v Krnově, jejíž provoz majitelé tento týden slavnostně zahájili. Restaurace by měla být jediná svého druhu v kraji. „Rádi bychom představili Krnovanům i návštěvníkům Krnova romskou kuchyni. Doufám, že se tu bude našim zákazníkům líbit a naše romské speciality uvařené podle tradičních rodinných receptů jim budou chutnat,“ zahájil provoz restaurace její majitel Marian Holub.

Na slavnostní otevření připravil personál pod dohledem paní Holubové sváteční jídla Romů. „Je tu geržňa, což je sváteční polévka z krup a zelí. Dále tu jsou pirožky plněné bramborami či masem, halušky s brynzou i kuřecím masem nebo gója – opečené bramborové klobásky,“ lákala na ochutnávku všechny první návštěvníky restaurace Marie Salajová.

A nemusela mnoho pobízet, jídla byla chutná a návštěvníci nešetřili chválou. „Je to velmi dobré. Romské speciality už jsem jedla, ale je to dávno, stihla jsem zapomenout, jak jsou dobré,“ pochválila jídlo Květoslava Dolbová, která byla mezi prvními hosty. Do nově otevřené restaurace zavítal i místostarosta Krnova Bedřich Marek, který se netajil svou spokojeností. „Je tady moc příjemně, jídlo je velmi dobré. Myslím, že je to dobrý nápad, který může pomoci romské menšině i většinové společnosti. Přeji vám hodně štěstí a věřím, že tu brzy budete mít dostatek klientů,“ popřál manželům Holubovým Marek.

Romská restaurace je pravděpodobně jediná svého druhu v celém regionu. Po republice jich pak je jako šafránu. Krnovská restaurace Pod Cvilínem bude mít otevřeno každý den od 11 hodin do 22 hodin, v pátek a sobotu až do rána. „Nechceme ale z naší restaurace udělat nějakou nalívárnu. Chceme nabídnout příjemné posezení, kam se lidé budou rádi vracet. Protože důležité pro nás je, aby klient odcházel najezený a spokojený,“ řekl Marian Holub.