Davové šílenství vzbudil takzvaný release day, čili den, kdy obchodníci v Evropě mohli spustit prodej limitované retro edice bot na počest basketbalisty Michaela Jordana. Obuvi Air Jordan 1 Retro High OG bylo v Ostravě k mání jen dvacet párů a lidé dali jasně najevo, jak moc je chtějí.

Třetí den provozu nového karvinského KFC. Prázdno u okének nebývá, právě naopak.
Nové karvinské KFC: kolony aut od rána do večera!

„Boty jsme měli na všech třech prodejnách – v Ostravě, Praze i Brně. Všude to vypadalo stejně, a to i u konkurenčních obchodů, které je měly také. V Ostravě šílenství vypuklo o něco později, ale ve zbylých městech na boty lidé čekali až 26 hodin!“ řekl Deníku reatil manažer prodejny Queens v Ostravě Petr Purč s tím, že v Brně lidé polehávali před prodejnou už od páteční osmé hodiny ranní a v Praze od pátečního odpoledne. V Ostravě se začali srocovat „až“ navečer.

Policejní zásah

Přesto však řada ze zájemců odcházela rozladěna. Kvůli nedodržování rozestupů a nošení roušek na místo musela vyrazit Městská policie Ostrava (MPO) a podle lidí ve frontě vznikl chaos, po kterém ti, jenž v ní čekali nejdéle, nakonec odešli s prázdnou. „Celé nám to překopali,“ konstatoval mladík.

Zákazníci čekali na prodej limitované edice bot Nike Air Jordan 1 Retro High OG před prodejnou Queens na Stodolní ulici v Ostravě. Někteří čekali před obchodem s peřinami a židlemi přes noc. Do prodeje šlo pouze 20 kusů.Zdroj: Deník/Lukáš Ston

Mluvčí MPO Jindřich Machů uvedl, že už po sobotní páté hodině ranní začalo k místu přicházet větší množství lidí a bezprostředně před otevřením vypukly slovní konflikty mezi lidmi, kteří čekali v řadě. Inu, jako v komunistické éře, kdy se stálo třeba na banány nebo pračky.

„Strážníci na místě zjistili přestupky. Lidé se slovně napadali a někteří tak neměli roušky nebo nedodržovali bezpečné vzdálenosti. Po domluvě to ale začali respektovat a situace se uklidnila,“ informoval Machů s tím, že strážníci situaci vyřešili domluvou.

Kouzlo obuvi

A proč se vlastně mezi vesměs mladými lidmi takové davové šílenství strhlo? „Jedná se o značku Jordan, která je obecně populární, ale nedávno vyšel seriál o historii Michaela Jordana, který má svou značku, a tu a tam vychází retro modely, které nosil. Model je zajímavý jak pro pravé sběratele, tak i pro překupníky, kterých je v poslední době čím dál víc. Na těchto botách se dá slušně vydělávat, koupíte je za dodavatelem doporučenou malooobchodní cenu a pak je prodáte až o mnoho tisíc korun dráž. I to je na nich populární,“ vysvětluje nezasvěceným lidem Petr Purč, manažer prodejny, před níž se davové šílenství strhlo.