Máte na účtu přebytečných 55 milionů korun a nevíte co s nimi? Pak se třeba můžete stát hrdým vlastníkem bývalého obchodního domu Breda v Opavě.

Objekt je stále k dispozici poté, co v prvním kole výběrového řízení nevybral správce konkurzní podstaty Josef Cupka žádného ze tří zájemců, protože neakceptovali kupní cenu. Místo toho se obrátil na blíže nespecifikovanou českou realitní kancelář.

Kolem úterního poledne byl Obchodní dům Breda opatřen plachtou vybízející potenciální zájemce ke koupi. Foto: Deník / Petr Dušek
Zastupitelé odročili jednání o koupi Bredy

„Vybral jsem realitní kancelář a věc prodeje jí předal. Kancelář nyní jedná s potencionálními zájemci. Formou inzerátů jsou oslovováni i ti ze zahraničí, konkrétně ze Slovenska, z Polska a Rakouska. Do konce letních prázdnin bych rád viděl nějaký výsledek,“ nechal se slyšet Josef Cupka.

Případné další kolo soutěže by vypsal jen v případě, že se realitce nepovede nového majitele najít.

Stará Breda je stále k mání! Kupce teď shání i realitka.Zdroj: Deník / Petr Dušek

„Času je dost, uvidíme, budeme zkoušet Bredu prodat už teď, v opačném případě začne druhé kolo výběrového řízení,“ uzavřel Josef Cupka.

Bývalý obchodní dům, který byl svého času největším v tehdejším Československu, už několik let chátrá. Uzavřen musel být kvůli závadě na elektroinstalaci v roce 2013.

Obchodní dům Breda v Opavě. Ilustrační foto.
Koupí starou Bredu někdo ze zahraničí?

Jeho majitelem byl opavský podnikatel Kamil Kolek. Breda šla do prodeje letos v únoru. Nejdříve ji Josef Cupka přednostně nabídl ke koupi městu, avšak zastupitelům se tento záměr vůbec nezamlouval a odročili jej až na dobu, kdy budou mít na stole všechny informace k právnímu stavu budovy.

Naráželi také na kupní cenu, která je podle nich příliš vysoká. Poté bylo spuštěno první kolo soutěže, které skončilo v polovině května.

Opavský senátor Vladimír Plaček
Zemřel opavský senátor Vladimír Plaček. Bylo mu 53 let
Archivní snímek z akce u opevnění v Darkovičkách.
Bude stavba století z našeho regionu?