VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sudové víno jen z krabic - omezení, které postihuje vinaře

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Vinotéky už nesmějí stáčet víno ze sudů. Zákon stanoví, že víno mohou stáčet pouze z nádob s jednorázovým uzávěrem. Nerezové sudy tak byly nahrazeny bag-in-boxy, fóliovými sáčky, které jsou umístěny do kartonových krabic. Jejich objem může činit maximálně dvacet litrů.

20.1.2018
SDÍLEJ:

Vinotéky už nesmějí stáčet víno ze sudů. Nerezové sudy tak byly nahrazeny bag-in-boxy, fóliovými sáčky, které jsou umístěny do kartonových krabic. Na snímku majitel Vinného sklepa U Mostu v Ostravě Mario Frenko.Foto: Deník / Sonnek Pavel

Že se už nesmí víno stáčet ze sudů? Omezení, které postihuje vinaře i říká majitel Vinného sklepa U Mostu Mario Frenko v rozhovoru pro Deník:

Od prvního dne roku 2018 už podle novely vinařského zákona nesmějí vinotéky stáčet víno ze sudů, ale pouze z nádob s jednorázovým uzávěrem.

Objem nádob se výrazně zmenšil, dříve padesátilitrové sudy nahradily bag-in-boxy (foliové sáčky, které jsou umístěny do kartonových krabic). Jejich objem může činit maximálně dvacet litrů. Sudové víno smí prodávat jen výrobci vína.

Majitele Vinného sklepa U Mostu v Ostravě Maria Frenka jsme se zeptali na to, co nové podmínky pro jeho provozovnu znamenají, jestli nebudou mít vliv na cenu a zda se díky nim zabrání případnému pančování, o kterém se dříve mluvilo v souvislosti s některými prodejci sudového vína.

Jak se novela vinařského zákona projevila v provozu vaší vinotéky?
Dříve jsme měli víno v nerezových sudech o objemu 50 litrů. Sudy měly klasické narážecí hlavy, které byly jednoduché na obsluhu. Víno bylo v sudech zakonzervováno dusíkem. My jsme se jako prodejci nemuseli starat o obaly, protože vinaři si sudy hlídali. Přivezli nám plný, odvezli si prázdný.

Jak se prodává sudové víno, když už sudy skončily?
Víno se vozí a uchovává v takzvaných bag-in-boxech. To jsou už zmíněné foliové sáčky, které jsou umístěny v kartonových krabicích. Jejich objem je ale maximálně 20 litrů. Takže musíme častěji narážet a celá obsluha tohoto zařízení je náročnější. Museli jsme vyměnit narážecí zařízení, to funguje na jiném principu stáčení. Na každou pípu musíme mít jedno čerpadlo, proto byla nutná nemalá investice. Další nevýhodou je, že obaly jsou jednorázové, vzniká jich velký počet, což má negativní dopad na životní prostředí.

Jak se novela projevila konkrétně v prodeji vína?
Ke konci roku jsme museli výrazně omezit nabídku, abychom doprodali sudové víno, které jsme měli. V posledních dvou týdnech loňského roku si zákazníci mohli vybírat maximálně ze tří až čtyř druhů vín. Na přelomu roku jsme rychle měnili už zmíněnou technologii a od minulého týdne už nabízíme víno nově z bag-in-boxů. Nabídka je zatím omezená, moravští vinaři totiž většinou čekali do poslední chvíle na výklad novely vinařského zákona. Takže si teprve počátkem roku začali pořizovat stáčecí linky a nakupovat i bag-in-boxy. Snažili jsme se tento výpadek nahradit dovozy vín ze Španělska, Maďarska a Itálie.

V souvislosti s koncem sudů se často mluví o tom, že stáčené víno zdražuje…
V případě moravských vín to platí. I vinaři musejí své náklady promítnout do cen. Moravská vína tak zdražila zhruba o deset procent. Co se týká vín z dovozu, podařilo se nám oslovit hlavně velkoproducenty. To ve srovnání s kvalitou vín od moravských menších pěstitelů znamenalo, že jsme šli na kratší období v nabídce s kvalitou o malý stupínek dolů. V případě zahraničních vín jsme tomu přizpůsobili i cenu, která je nižší než u moravských vín.

Z vašich odpovědí je zřejmé, že z novely vinařského zákona žádnou radost nemáte…
To je pravda, ale respektovat ji musím. Nemyslím si, že budu mezi majiteli vinoték sám, kdo vám řekne, že po té novele nám přibylo více povinností a znamenalo to pro nás i investice navíc. O tom, že by ta nová pravidla měla být bičem na nepoctivé prodejce, kteří by chtěli víno v sudech různě pančovat, bych také silně pochyboval. Pančování by se zamezilo kolkováním sudů. Spíše mám dojem, že nový zákon poškozuje malé moravské vinaře a zvýhodňuje velkoproducenty a dovozce.

OTÁZKA PRO
…Martina Křístka z Klubu ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N.
Od Nového roku platí novela vinařského zákona. Ta obsahuje i povinnost stáčet sudové víno pouze z nádob s jednorázovým uzávěrem, které nemohou být znovu použity. Může zmíněná novela přispět k omezení rizika takzvaného pančování vína?

Podle mého názoru nový vinařský zákon riziko pančování vína sníží, ale nevymýtí. Každý zákon se dá obejít. Jde o to, aby se to nevyplatilo. Je třeba důsledných kontrol, zveřejňování jejich výsledků a likvidačních postihů. Ne jako v minulosti, kdy se přistižení při činu soudili s inspekcí pro poškozování svého dobrého jména. Problém je, že v České republice vypijeme dvakrát tolik vína, co vyrobíme, a přitom jsme zřejmě patrioti. Takže se vyplatí vydávat například víno z Maďarska za moravské, jinak by se neprodalo. Pomoci zákazníkovi v orientaci by mělo viditelné značení tuzemského původu vín, například záklopkou s logem v národních barvách nebo ještě lépe na první pohled zřetelné označení země původu vína na přední etiketě. Co se týká sudového vína, prodej z bag-in-boxů má svá „pro“ i „proti“. Falšování původu vína bude složitější, ale ekologická zátěž i náklady vyšší. Asi je jednodušší a levnější vymýt a znovu použít nerezový sud než recyklovat papír a fólie z jednorázových bag-in-boxů. Malí vinaři si také stěžují, že nové podmínky prodeje sudového vína nahrávají velkým vinařským společnostem, které již mají stáčecí linky k plnění vína do bag-in-boxů. Každopádně nedoporučuji kupovat sudová vína bez ochutnání a raději se vyhnout extra výhodným cenovým nabídkám. Kvalitní víno opravdu nelze vyrobit v ceně 50 korun za dva litry. 

Autor: Břetislav Lapisz

20.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 12 500 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Šperlová Lenka Bc., tel.: 605 263 787 - volejte pouze 7:00 - 15:00 hod., Vzdělání nerozhoduje, vhodné pro absolventy., Pracovní doba: po - pá 5:00 - 13:30 hod., pracoviště Dolní Benešov, nástup ihned.. Pracoviště: Lb gastro s. r. o., Hájecká, č.p. 238, 747 22 Dolní Benešov. Informace: Lenka Šperlová, +420 605 263 787.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní OSTRAHA PRODEJEN. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: KO: Šromová Martina, tel.: 731 988 699 (po - pá: 9:00 - 15:00 hod.). Jedná se o 12ti hodinové směny.Pro informování ohledně prac. místa volat na uvedený telefon. Nechodit na pobočku!, Požadujeme: příjemné vystupování, trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, praxe výhodou není však podmínkou. Certifikát strážného zajistíme! , Ostraha prodejny Penny., Aktualizace: 21.5.2018. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - cihelní, hlučín, Cihelní, č.p. 1872, 748 01 Hlučín. Informace: Martina Šromová, +420 731 988 699.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč

Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách UČITEL -KA MATEMATIKY A TĚLESNÉ VÝCHOVY. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Labudová Karla Ing., TEL.: 734 418 954. Životopis zašlete na mail: karla.labudova@spsopava.cz., VŠ vzdělání v oboru. Jedná se o náhradu učitele, který odchází do důchodu a je tedy předpoklad prodloužení pracovní smlouvy na dobu neurčitou., Pracoviště Opava, nástup dle dohody.. Pracoviště: Střední průmyslová škola stavební, opava, příspěvková organizace, Mírová, č.p. 630, 746 01 Opava 1. Informace: Karla Labudová, +420 553 627 952,734 418 954.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 500 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě pomocní dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: KO: Koval Oleksii, tel.: 776 383 333 - volejte Po + Čt od 9:00 - 11:00 hod. Kontaktní osoba se na pracovišti nenachází, nejprve nutný telefonický kontakt. Osobní návštěva je možná nejprve po telefonické domluvě., Pracovní poměr na dobu určitou - max 90 dní, pracoviště Opava.. Pracoviště: Fortuna kapital invest s.r.o. - pracoviště opava, Těšínská, č.p. 1006, 746 01 Opava 1. Informace: Oleksii Koval, +420 776 383 333.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22.–23. května 2018

Přepisování dějin a honičky na Pardubicku a Porta v novém hávu: videa dne

Roman Skuhravý
1

Konec spekulací! Skuhravý povede v lize Opavu

Slezská nemocnice má edukační centrum

Slezská nemocnice v Opavě otevřela v pondělí vlastní edukační centrum, které je spolu s Muzeem ošetřovatelství republikovým unikátem.

Ťukance na parkovištích se nevyhýbají ani Opavsku

Špatně odhadnutá vzdálenost během parkování, nepozornost při couvání anebo nesprávný výklad pravidel silničního provozu. Tyto důvody nejčastěji stojí za drobnými, byť mnohdy těžko prokazatelnými nehodami.

Kotlík si s Opavou žije svůj sen, v Hradci si odbyl druholigovou premiéru

Hradec Králové - Svůj vlastní sen si žije v letošní opavské fotbalové pohádce útočník Ondřej Kotlík. Čtyřiadvacetiletý útočník ještě před půl rokem kopal pražský přebor za Duklu Jižní Město, každé ráno vstával do práce a profesionální kopanou sledoval jen v televizi.

Nájemníci protestují. V oknech svých bytů vylepili transparenty

/FOTOGALERIE/ Rekonstrukce jejich domu se nekoná, proto se lidé ze tří vchodů bydlící na Horním náměstí v Opavě čísel popisných 33, 34 a 35 rozhodli ve svých oknech vylepit transparenty. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT