VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatý Martin láká na husí hody a víno

Kapacity restaurací v opavském okrese jsou na svatomartinský víkend téměř zaplněny.

10.11.2017
SDÍLEJ:

Pečená husa. Ilustrační fotografie.Foto: archiv

Když se řekne svatý Martin, asi každého napadne spojitost, že přijede na bílém koni. Datum 11. listopadu však s sebou přináší pro některé i daleko příjemnější zjištění začínají husí hody, u kterých nesmí chybět sklenka lahodného mladého vína.

Pochutnat si na tradiční pečené huse i specialitách z ní vyrobených se během nadcházejícího víkendu vypraví do restaurací i řady lidí v opavském okrese.

Dost možná ale přijdou, jak se lidově říká, s křížkem po funuse. Neboť alespoň podle podniků, které jsme oslovili je na Opavsku zájem o svatomartinskou husu obrovský. „Ode dneška do neděle už máme asi sto objednávek. Letos jsme připravili i novinku, a to dýňové zelí, ke kterému nabízíme klasiku v podobě červeného a bílého zelí,“ uvedla provozní restaurace Na Rybníčku v Opavě Gabriela Lamichová.

Menu se zde skládá ze silného vývaru zvaného husí consommé. Hlavní chod si hosté mohou sami nakombinovat a zvolit si například pečené nebo konfitované husí stehno.

„K tomu si mohou vybrat jedno ze tří druhů zelí a jeden ze tří druhů knedlíků,“ doplnila Gabriela Lamichová s tím, že v nabídce bude karlovarský, chlupatý nebo špekový knedlík. V sobotu se zde budou podávat i tři druhy svatomartinského vína.

Frmol očekávají také ve Mlýně vodníka Slámy ve Lhotě u Opavy. „Na víkend už máme obsazeno, ještě v neděli večer se nějaká poslední místa najdou. Zájem bývá každoročně veliký. Svatomartinské hody u nás ale potrvají až do 16. listopadu, chybět samozřejmě nebude ani nabídka svatomartinských vín,“ prozradila recepční Marie Glírová.

Plno pak bude o víkendu i v opavské restauraci U Tiskárny. Pokud byste si chtěli na husu zajít sem, je třeba si zavolat a objednat si pokrm na konkrétní hodinu.

Najde se však i dost těch, kteří se rozhodnou připravit si husu sami doma. V tom případě pro ni mohou vyrazit do obchodů, ale třeba i k chovatelům. V současnosti se nezastaví ve Farmě Gručovice, které se nachází nedaleko hranice opavského a novojičínského okresu.

O husy je momentálně obrovský zájem. „Děláme od noci do noci. Poptávka je skutečně velká a nabídka ji v současnosti nemůže uspokojit. V minulých dvou letech tomu tak nebylo. Takový zájem jsme neevidovali,“ komentoval vedoucí obchodu Farmy Gručovice Daniel Schreier a zamyslel se i nad tím, proč tomu tak je:

„Média o tradici Svatomartinských slavností píšou stále více. Svou roli hraje také teplota. V loňském roce bylo touto dobou tepleji. Tento fakt na to rozhodně má svůj vliv. Husy se samozřejmě prodávají i přes rok, ale na svatého Martina je zájem desetkrát větší. V letošním roce je doslova enormní.“

Na špici se kromě hus samotných dlouhodobě drží i takzvané husokačeny. Chová je například Lukáš Gašparik z Melče. „Zájem je celoroční, pravidelně se však ještě zvedá právě nyní na svatého Martina a samozřejmě na Vánoce. Domácí je prostě domácí,“ míní chovatel.

„Husí maso je trochu suché, to z husokačen je tak akorát, pro mnoho lidí je chuťově lahodnější,“ doplnil Lukáš Gašparik.

Autor: Redakce

10.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V pořadí už třetí ročník Kabelkového veletrhu Opavského a Hlučínského Deníku hostilo v pátek odpoledne OC Breda.
57

Na Kabelkovém veletrhu padl absolutní rekord

Ilustrační foto.

Vánoce se očekávají dražší

Od hřebíků po komponenty do vozidel

Na místě Šibenného mlýna v obci Branka byla v roce 1862 vybudována továrna Branecké železárny, která vyráběla kromě drobného železářského sortimentu především hřebíky a cvočky do bot.

Zdeněk Lukeš: Opava má nejkrásnější koupaliště jaké znám

/ROZHOVOR/ Do Opavy jezdíval jako dítě. Jeho rodiče-sochaři Jaroslava Lukešová a Vladimír Kýn tu měli v podkroví domu na nároží Tyršovy a Rooseveltovy ulice ateliér. Nyní se sem dostane jednou za několik let.

Slezan odvolal trenéry

Vedení opavského hokejového klubu po středeční porážce ve Valašském Meziříčí odvolalo trenérskou dvojici Marek Harazim - David Galvas.

Zemědělka ožije atmosférou adventu

/POZVÁNKA/ Každoročně se do areálu Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Opava sjíždí bezmála deset tisíc lidí z blízkého i širokého okolí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT