Když se řekne svatý Martin, asi každého napadne spojitost, že přijede na bílém koni. Datum 11. listopadu však s sebou přináší pro některé i daleko příjemnější zjištění začínají husí hody, u kterých nesmí chybět sklenka lahodného mladého vína.

Pochutnat si na tradiční pečené huse i specialitách z ní vyrobených se během nadcházejícího víkendu vypraví do restaurací i řady lidí v opavském okrese.

Dost možná ale přijdou, jak se lidově říká, s křížkem po funuse. Neboť alespoň podle podniků, které jsme oslovili je na Opavsku zájem o svatomartinskou husu obrovský. „Ode dneška do neděle už máme asi sto objednávek. Letos jsme připravili i novinku, a to dýňové zelí, ke kterému nabízíme klasiku v podobě červeného a bílého zelí,“ uvedla provozní restaurace Na Rybníčku v Opavě Gabriela Lamichová.

Menu se zde skládá ze silného vývaru zvaného husí consommé. Hlavní chod si hosté mohou sami nakombinovat a zvolit si například pečené nebo konfitované husí stehno.

„K tomu si mohou vybrat jedno ze tří druhů zelí a jeden ze tří druhů knedlíků,“ doplnila Gabriela Lamichová s tím, že v nabídce bude karlovarský, chlupatý nebo špekový knedlík. V sobotu se zde budou podávat i tři druhy svatomartinského vína.

Frmol očekávají také ve Mlýně vodníka Slámy ve Lhotě u Opavy. „Na víkend už máme obsazeno, ještě v neděli večer se nějaká poslední místa najdou. Zájem bývá každoročně veliký. Svatomartinské hody u nás ale potrvají až do 16. listopadu, chybět samozřejmě nebude ani nabídka svatomartinských vín,“ prozradila recepční Marie Glírová.

Plno pak bude o víkendu i v opavské restauraci U Tiskárny. Pokud byste si chtěli na husu zajít sem, je třeba si zavolat a objednat si pokrm na konkrétní hodinu.

Najde se však i dost těch, kteří se rozhodnou připravit si husu sami doma. V tom případě pro ni mohou vyrazit do obchodů, ale třeba i k chovatelům. V současnosti se nezastaví ve Farmě Gručovice, které se nachází nedaleko hranice opavského a novojičínského okresu.

O husy je momentálně obrovský zájem. „Děláme od noci do noci. Poptávka je skutečně velká a nabídka ji v současnosti nemůže uspokojit. V minulých dvou letech tomu tak nebylo. Takový zájem jsme neevidovali,“ komentoval vedoucí obchodu Farmy Gručovice Daniel Schreier a zamyslel se i nad tím, proč tomu tak je:

„Média o tradici Svatomartinských slavností píšou stále více. Svou roli hraje také teplota. V loňském roce bylo touto dobou tepleji. Tento fakt na to rozhodně má svůj vliv. Husy se samozřejmě prodávají i přes rok, ale na svatého Martina je zájem desetkrát větší. V letošním roce je doslova enormní.“

Na špici se kromě hus samotných dlouhodobě drží i takzvané husokačeny. Chová je například Lukáš Gašparik z Melče. „Zájem je celoroční, pravidelně se však ještě zvedá právě nyní na svatého Martina a samozřejmě na Vánoce. Domácí je prostě domácí,“ míní chovatel.

„Husí maso je trochu suché, to z husokačen je tak akorát, pro mnoho lidí je chuťově lahodnější,“ doplnil Lukáš Gašparik.