Petr Lukasík, generální ředitel Tieto Czech.Zdroj: Deník / Pavel SonnekCo se děje ve společnosti, kde pracuje přes dva tisíce lidí a je u nás špičkou v oblasti IT služeb? Na to se Deník ptal generálního ředitele Tieto Czech Petra Lukasíka (na snímku). 

Minulý týden jste informovali, že Tieto Czech propustí 250 lidí. Je tomu tak?
Ano, tuto zprávu jsme minulou středu oznámili jak interně všem našim zaměstnancům, tak i externě mimo Tieto Czech.

Jaký je důvod?
V souvislosti s dynamikou rozvoje IT v globálním měřítku jsme se rozhodli zásadně změnit strukturu řízení a způsob práce v celé Tieto korporaci. Svět je dnes založený na supermoderních technologiích a datech, což vede i k neustále se rozvíjejícím požadavkům našich klientů, na které musíme reagovat.

Na návštěvě v Tieto Towers. Průvodce po dvou propojených budovách Deníku dělali Petr Lukasík, šéf ostravské centrály nadnárodní společnosti Tieto spolu s personálním ředitelem Lubošem Tejklem.
Tieto Towers: v mrakodrapu dohlížejí na továrny či platby kartou

Jak tedy na zmíněnou situaci reagujete kromě toho, že propustíte přes dvě stě lidí?
Přecházíme z hiearchického modelu na networkovou organizaci, v rámci které se zjednoduší interní procesy, zaměstnanci dostanou více pravomocí rozhodovat o projektech a byznysu a budou fungovat v úzkém propojení se zákazníky. Tato změna nám zároveň umožní významněji investovat do nových technologií, služeb a rozvoje kompetencí.

Kdo tedy z Tieto Czech odejde?
Nový typ organizace zjednoduší operační model, takže už nebudou potřeba některé především netechnické a řídící role v infrastrukturální části našeho byznysu. Odhadujeme, že v České republice je těchto pozic asi 250, ale k přesné identifikaci konkrétních rolí, které v nové struktuře budou nadbytečné, dospějeme v průběhu druhého kvartálu tohoto roku.

Bazaly na archivním snímku Zdeňka Bernadta.
Bazaly mají 60 let: zbyly jen vzpomínky. Tvrdost pevnosti Baníku poznal i Bayern

V Ostravě jste patnáct let a jste známí tím, že každý rok nabíráte stovky lidí. To se teď zastaví?
Nezastaví, protože i nadále potřebujeme přijímat nové zaměstnance. Globálně i lokálně plánujeme významně růst v oblasti Digital Experience, kam patří například datová analytika, umělá inteligence, design zákaznických služeb nebo cloudová řešení.

Kolik přesně lidí do zmiňovaných oblastí přijmete?
Na globální úrovni plánujeme v rámci celé korporace přijmout přibližně 2500 až 3000 lidí s potřebnými kompetencemi v Digital Experience sféře. V České republice plánujeme v této oblasti rovněž významný růst, zatím však neuvádíme konkrétní číslo.

Chápu, že konkrétní číslo nechcete zatím zmiňovat, ale můžete prozradit alespoň to, jestli se v České republice bude jednat o desítky nebo spíš stovky nových zaměstnanců?
V České republice se bude jednat spíše o stovky nových zaměstnanců, které přijmeme v následujících letech.

Výstava KONOPEX - konopné produkty v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě,
Konopex v Ostravě: svět zajímavější než marihuanová doupata!

Vraťme se ale k lidem, kteří budou muset z Tieto Czech odejít. Jak to proběhne?
S každým takovým zaměstnancem budeme individuálně jednat. Tieto Czech má v současné době otevřených přibližně sto pracovních pozic, takže se pokusíme najít možnost zařazení na jiné vhodné pracovní místo. Zaměstnanci, se kterými se nám toto nepodaří zrealizovat, od nás obdrží odstupné nad rámec požadovaný zákonem. Také je aktivně podpoříme při hledání nových kariérních možností – od kompletního pracovně-právního servisu až po praktické poradenství týkající se uplatnění na současném trhu práce.

Nejedná se tedy o konec Tieto v Česku?
Rozhodně ne. Jak jsem řekl na začátku, vnímáme neustálou potřebu flexibilně reagovat na potřeby našich klientů i výzvy současného digitálního světa. V nové struktuře budou týmy blíž k zákazníkům, budou fungovat autonomně, s jasně definovanými cíli a prioritami. Věřím, že takový způsob práce bude naše zaměstnance více bavit, že se dále zvýší smysluplnost jejich práce a že se budou profesně i osobnostně rozvíjet. To povede k vyšší produktivitě, flexibilitě, kreativitě a dynamičnosti celé firmy. Umožní nám to zaměřit se na dlouhodobou konkurenceschopnost a na služby s vyšší přidanou hodnotou.

K TÉMATU

Tieto Czech, jako první softwarové centrum Tieto korporace, u nás zahájilo svou činnost v roce 2004. Ostravské sídlo mělo tehdy 54 zaměstnanců. Další pobočky se nacházejí v Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Praze. Každým rokem rostl počet zaměstnanců geometrickou řadou a v roce 2017 bylo Tieto Czech s více než 2 000 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v oblasti IT v Moravskoslezském kraji a patří mezi největší IT společnosti v České republice. V Ostravě má společnost sídle ve výškových budovách Tieto Towers u náměstí Republiky. Zdroj: wikipedie