Připomeňme, že se na sklonku minulého měsíce dostala firma do složité situace, protože kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nalezli ve dvou druzích jejich výrobků zdraví ohrožující bakterie Listeria monocytogenes. Majitel stejnojmenného lahůdkářství Verner Kotula jednotlivé suroviny, ze kterých se tu pak dělají saláty apod., bere většinou od externích dodavatelů.

Bylo tedy nutno poslat na rozbory i další vzorky z oné problémové šarže pařížských salátů a šunkových závitků v aspiku s datem spotřeby do 23. března, aby se zjistilo, která jejich součást listerii obsahovala. „Podle všeho to nakonec měla být s největší pravděpodobností cibule," říká Verner Kotula s tím, že ve své firmě zároveň nechal provést stěry stolů i dalšího zařízení a různé prověrky, ze kterých vyšlo najevo, že opavská výrobna je čistá, a tím pádem mimo podezření.

Kromě drobně poškozeného renomé jinak velice oblíbeného a uznávaného lahůdkářství celá záležitost stála Vernera Kotulu nemalé finanční náklady. „Bylo to pěkně drahé. Už jenom rozbor jednoho vzorku přijde na tři tisíce," popisuje Verner Kotula. Věří však tomu, že nyní už je snad krize definitivně zažehnána a vše se vrátí zpět do starých osvědčených kolejí.