Redakci to potvrdili oslovení zástupci pekáren na Opavsku.

Například firma Arnošt Obrusník - Pekařství, Dolní Benešov zvýšila cenu chleba i veškerého pečiva v průměru o 10 procent. Informovala nás Karla Homolová z výše zmíněného pekařství.

„Cena pšenice i dalších obilovin se zvýšila oproti loňským cenám přibližně o 80 procent, a to ještě ceny mouk dále porostou. Mouka představuje například 50 procent ceny rohlíku, proto je důležitým prvkem při tvorbě ceny,“ uvedla Homolová s tím, že existují i další nezanedbatelné faktory.

Mezi ty podle ní patří stále se zvyšující ceny elektrické energie, plynu, pohonných hmot. „Ale také vzrostly ceny dalších surovin nutných k výrobě chleba a pečiva, jako jsou tuky a pekařské přípravky,“ podotkla.

S cenami museli jít nahoru také v pekárně Karla Lipinského v Šilheřovicích. Jak řekl Stanislav Lipinský, vzhledem k raketovému růstu cen vstupů, zejména mouky a rostlinného oleje, který započal již v loňském čtvrtém kvartálu, drželi ceny výrobků do letošního února.

„Od 1. února tedy proběhlo zdražení všech našich výrobků. Vzhledem k přetrvávajícímu trendu růstu cenové hladiny vstupních surovin, kdy rostlinné tuky zdraží od 1. března asi o dalších 25 procent, na sebe druhá vlna zdražení nenechá dlouho čekat,“ předpokládá Lipinský. Tato skutečnost je podle něj zapříčiněna i růstem ceny elektrické energie a pohonných hmot.

O pět procent pak zdraží v Raduňské pekárně, s. r. o. A to celý sortiment. Jak zmínil Milan Solný, důvodů je několik. „Cena mouky se od září do ledna zvedla o 50 procent a zvyšují se i další suroviny, nejvíce tuky. Jsou vyšší ceny energií a vysoká cena nafty,“ doplnil Solný.

Redakce pak oslovila také otickou pekárnu Martina Knappeho. Bohužel se ke zdražení odmítli vyjádřit.