VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kysané zelí z Otic: tradice s letitou historií

Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se v minulém týdnu rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.

17.11.2013
SDÍLEJ:

Výroba Otického kysaného zelí začíná vlastně už tady na poli, kde jsou hlávky vytrhány kombajnem ze země a naloženy na vlečku traktoru.Foto: DENÍK / Petr Dušek

Pokud byste čekali, že prim hraje jen a pouze nejmodernější technika, jste vedle. Pravé kouzlo jedinečné chuti spočívá v zachování tradice. A rozhodně je co zachovávat. Vždyť výroba kysaného zelí v Oticích odstartovala už v roce 1886. Tehdy ještě pod společností Velikosa.

Vezměme to ale všechno po pořádku. Naše exkurze začíná tam, kde na povrch proniká i samotné zelí, tedy na poli. Nasadíme gumáky a vydáme se ke kombajnu, který jednotlivé hlávky trhá ze země a nakládá na vlečku traktoru.

Další cesta z jednoho z polí nedaleko Slavkova je celkem jasná. Vede do zelárny ZP Otice. Konkrétně ke krouhací lince. Tady si už naše skupina musí obléct bílé pláště, nasadit speciální pokrývku hlavy a podepsat papír o zdravotní způsobilosti. Hygienické podmínky se zde stoprocentně dodržují. Vycházíme několik schodů a v rozlehlé místnosti se na krouhací lince setkáváme s pracovníky, kteří odvrtávají tvrdé košťály.

Za nimi následují další, jež jsou vybaveni dlouhými noži, jimiž zelnou hlávku zbaví okrajových listů a celkově ji očistí. Zelí se dále nařeže na jemné nudličky a dalším dopravníkem putuje skrze otvor v podlaze do místnosti pod námi. „Zelí padá do tzv. kvasírny. Ještě předtím, než se tak stane, do něj přidáme sůl, kmín a také hořčičné semínko," poukazuje ředitel ZP Otice Petr Ševčík.

.

Z pole jde zelí přímo na krouhací linku. Nejprve se odvrtá tvrdý košťál potom se zelná hlávka zbaví okrajových listů, celkově se očistí a dopravníkem je posílána dále. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí se šlape klasickým způsobem

Při vstupu do kvasírny se nestačíme divit. Ve velké místností prostoupené specifickou zelnou vůní stojí několik obrovských kádí a v jedné z nich vidlemi nejprve rozhazuje a pak i poctivě šlape zelí pět pracovnic podniku. V jiných výrobnách kysaného zelí možná sází na stroje, zde se však praktikuje metoda, která se v Oticích osvědčuje po celá desetiletí.

Při pohledu na patero poctivě makajících žen si redaktor řekne, že někdy je docela fajn, když si nějaký ten článek může napsat v teple své kanceláře. „Za den naše směna odšlape i padesát tun zelí," přiznává nám jedna z pracovnic. Na začátku listopadu se teplota zelí pohybuje okolo sedmi stupňů, v zimních měsících přitom bývá pouhý stupeň nad bodem mrazu.

„Holky je nutno pochválit. Přece jenom odvádí těžkou a hlavně zodpovědnou práci. Nad použitím strojů na šlapání zelí vůbec neuvažujeme. Jsme přesvědčeni o tom, že tato klasická metoda je klíčová proto, abychom dosáhli ideální chuti," uvádí dále Petr Ševčík.

.

Pětičlenný tým v kvasírně během osmihodinové směny dokáže odšlapat i padesát tun zelí, což je neskutečná porce. Podle ředitele ZP Otice Petra Ševčíka jde o obzvláště těžkou a zodpovědnou práci. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí kvasí šest až osm týdnů

Odšlapáním proces vzniku kysaného zelí ani zdaleka nekončí. Ať už se jedná o bílé či červené zelí, v kádi se zatáhne fólie a dovnitř se napustí tzv. zátěžová voda. Následně se zelí bez přístupu vzduchu a za vzniku kyseliny mléčné nechává kvasit šest až osm týdnů.

Vykvašené zelí pak putuje na balicí linku. Do různých druhů polyetylenových sáčků se nandává Otické kysané zelí bílé, Otické kysané zelí červené, Otické kysané zelí s mrkví a konečně Kateřinské zelí. Dalším výjimečným produktem je také šťáva z kysaného zelí. Všechno můžete zakoupit ve dvou podnikových prodejnách v Oticích a také Malých Hošticích.

Otický zemědělský podnik svými produkty zásobuje celou řadu malých i velkých obchodů. Například v řetězci Albert je seženete všude na území České republiky. Kysané zelí přitom není distribuováno jen v klasických půlkilogramových či kilogramových sáčcích, ale i tzv. gastrobaleních. De facto se jedná o větší kyblíky, které jsou dodávány do škol nebo třeba restaurací.

„Každá balicí linka je vybavena certifikovaným detektorem kovů. To abychom mohli potvrdit, že naše výrobky jdou do prodeje nezávadné. Neobsahují kus kovu nebo něčeho podobného," uzavřel ředitel ZP Otice.

.

Pracovnice na balicí lince už jenom vyzkouší, zda sáček neteče, zkontroluje se datum a Otické kysané zelí může zamířit na pulty obchodů. foto: Deník/Petr Dušek

ZP Otice sbírá ocenění

Získat ocenění pro Regionální potravinu roku dvakrát za sebou je poměrně solidní úspěch. Zemědělskému podniku Otice se to povedlo. A jak jinak než se zelím. V roce 2011 získalo prestižní cenu Otické kysané zelí červené a loni to pak bylo Otické kysané zelí bílé s mrkví.

Ne ze všeho otického zelí se stává kysané. Určitá část malohlávkového zelí totiž míří na přímý trh. Záběr ZP Otice je hlavně o zelí, ale v rámci rostlinné výroby se soustředí také na jiné plodiny. Na 2500 hektarech zemědělské půdy pěstuje obiloviny, cukrovou řepu, řepku, kukuřici, mák anebo například sóju. Čistě zelenina zabírá 150 hektarů.

V Oticích se zabývají pěstováním českého česneku, bramborami, kapustou a dalšími druhy zeleniny. Podnik se soustředí také na živočišnou výrobu. Konkrétně skot. V Uhlířově chová přes pět set krav. ZP Otice má celkem 150 zaměstnanců a další zhruba padesátka lidí je v průběhu roku najímána na sezonní práce. V provozu je také závodní jídelna, která je schopna vyprodukovat 800 obědů denně. Ty jsou pak rozváženy do okolí.

Petr Dušek

Autor: Redakce

17.11.2013
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 500 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Szymon Jan Biesek, tel.: 731951120, e-mail: masovedelikatesybiesek@gmail.com, Jedná se o pozici prodavačky v prodejně masných výrobků. Nástup možný ihned.. Pracoviště: Szymon jan biesek, Opavská, č.p. 1776, 748 01 Hlučín. Informace: Szymon Jan Biesek, +420 731 951 120.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 110 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři PROVOZNÍ ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173, 731 607 906, e-mail: tumova@ostroj.cz., SOU – vyučen v oboru mechanik strojů a zařízení – provozní zámečník nebo v příbuzném oboru, praktická zkušenost s opravou strojů, samostatnost, spolehlivost, jednosměnný provoz s pracovní pohotovostí 1 týden co 2 měsíce., Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: provádí opravy strojů a zařízení, provádí preventivní prohlídky strojů a zařízení, provádí přemístění strojů, ustavení a uvedení do provozu, provádí specifikaci náhradních dílů pro opravy, provádí samokontrolu provedené práce.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 32 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ SK. C + MANIPULAČNÍ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Mamčář Daniel, tel.: 732 335 215, životopis zašlete na email: autodoprava.mamcar@seznam.cz, Vzdělání nerozhoduje, praxe vítána, psychotesty, časová flexibilita, čistý trestní rejstřík podmínkou. , Jedná se o rozvoz zásilek v Opavě a okolí, auto 12 t, najedete cca 200 km/den, víkendy volné, pracoviště Opava, nástup ihned.. Pracoviště: Vlastimil mamčář - pracoviště opava, Těšínská, č.p. 1028, 746 01 Opava 1. Informace: Vlastimil Mamčář, +420 603 113 635.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z pryže a plastů DĚLNÍK VE VÝROBĚ/KOMPLETACE A KOVÁNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Ing. Blanka Kostřicová, tel.: 730 895 211. V případě zájmu zašlete svůj životopis na prace@fm-t.eu (do předmětu uveďte název pozice) nebo vyplňte přihlašovací formulář na http://www.fm-t.eu/volna-mista, více informací najdete na www.fm-t.eu., SOU (technické vzdělání výhodou), praxe, zdravý selský rozum, manuální zručnost, pracovitost, pečlivost, fyzická zdatnost, dobrá pracovní morálka, týmový hráč. , Pracoviště Neplachovice, nástup ihned., Náplň práce: montáž kování do křídel a rámů; montáž přídavných profilů a příslušenství; nářez, příprava a montáž hliníkových opláštění, příček a sloupků; obsluha strojů, elektronářadí a ručního nářadí; demontáž a montáž oken a dveří.. Pracoviště: Fmt spol. s r.o., Cihelní, č.p. 238, 747 74 Neplachovice. Informace: Blanka Kostřicová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chorvatská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
12

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Zasedání zastupitelstva v Kravařích. Ilustrační foto.
1

Příspěvek pro aquapark v Kravařích byl odklepnut

Fotbalová sobota: SFC i Baník hrají na Opavsku. Hrozí střety fanoušků?

Baník v sobotu od 11 hodin hraje přípravný duel s Ružomberkem v Bolaticích. SFC pak od 15 hodin ve zhruba 15 kilometrů vzdáleném Oldřišově změří síly s Vítkovicemi.

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Slezský FC  testuje ofenzivní talent ze Srbska

Bezesporu zajímavého fotbalistu testuje v současné době nováček první ligy z Opavy. S prvním týmem trénuje osmnáctiletý ofenzivní záložník Saša Glišić, který hrál za FC Brodarac juniorkou Ligu mistrů.

Deník přináší pravidelnou přílohu s fotografiemi miminek

Sobotní vydání regionálních Deníků přináší pravidelnou přílohu Moje rodina, která obsahuje fotografie miminek narozených v uplynulých dnech. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT