VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kysané zelí z Otic: tradice s letitou historií

Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se v minulém týdnu rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.

17.11.2013
SDÍLEJ:

Výroba Otického kysaného zelí začíná vlastně už tady na poli, kde jsou hlávky vytrhány kombajnem ze země a naloženy na vlečku traktoru.Foto: DENÍK / Petr Dušek

Pokud byste čekali, že prim hraje jen a pouze nejmodernější technika, jste vedle. Pravé kouzlo jedinečné chuti spočívá v zachování tradice. A rozhodně je co zachovávat. Vždyť výroba kysaného zelí v Oticích odstartovala už v roce 1886. Tehdy ještě pod společností Velikosa.

Vezměme to ale všechno po pořádku. Naše exkurze začíná tam, kde na povrch proniká i samotné zelí, tedy na poli. Nasadíme gumáky a vydáme se ke kombajnu, který jednotlivé hlávky trhá ze země a nakládá na vlečku traktoru.

Další cesta z jednoho z polí nedaleko Slavkova je celkem jasná. Vede do zelárny ZP Otice. Konkrétně ke krouhací lince. Tady si už naše skupina musí obléct bílé pláště, nasadit speciální pokrývku hlavy a podepsat papír o zdravotní způsobilosti. Hygienické podmínky se zde stoprocentně dodržují. Vycházíme několik schodů a v rozlehlé místnosti se na krouhací lince setkáváme s pracovníky, kteří odvrtávají tvrdé košťály.

Za nimi následují další, jež jsou vybaveni dlouhými noži, jimiž zelnou hlávku zbaví okrajových listů a celkově ji očistí. Zelí se dále nařeže na jemné nudličky a dalším dopravníkem putuje skrze otvor v podlaze do místnosti pod námi. „Zelí padá do tzv. kvasírny. Ještě předtím, než se tak stane, do něj přidáme sůl, kmín a také hořčičné semínko," poukazuje ředitel ZP Otice Petr Ševčík.

.

Z pole jde zelí přímo na krouhací linku. Nejprve se odvrtá tvrdý košťál potom se zelná hlávka zbaví okrajových listů, celkově se očistí a dopravníkem je posílána dále. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí se šlape klasickým způsobem

Při vstupu do kvasírny se nestačíme divit. Ve velké místností prostoupené specifickou zelnou vůní stojí několik obrovských kádí a v jedné z nich vidlemi nejprve rozhazuje a pak i poctivě šlape zelí pět pracovnic podniku. V jiných výrobnách kysaného zelí možná sází na stroje, zde se však praktikuje metoda, která se v Oticích osvědčuje po celá desetiletí.

Při pohledu na patero poctivě makajících žen si redaktor řekne, že někdy je docela fajn, když si nějaký ten článek může napsat v teple své kanceláře. „Za den naše směna odšlape i padesát tun zelí," přiznává nám jedna z pracovnic. Na začátku listopadu se teplota zelí pohybuje okolo sedmi stupňů, v zimních měsících přitom bývá pouhý stupeň nad bodem mrazu.

„Holky je nutno pochválit. Přece jenom odvádí těžkou a hlavně zodpovědnou práci. Nad použitím strojů na šlapání zelí vůbec neuvažujeme. Jsme přesvědčeni o tom, že tato klasická metoda je klíčová proto, abychom dosáhli ideální chuti," uvádí dále Petr Ševčík.

.

Pětičlenný tým v kvasírně během osmihodinové směny dokáže odšlapat i padesát tun zelí, což je neskutečná porce. Podle ředitele ZP Otice Petra Ševčíka jde o obzvláště těžkou a zodpovědnou práci. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí kvasí šest až osm týdnů

Odšlapáním proces vzniku kysaného zelí ani zdaleka nekončí. Ať už se jedná o bílé či červené zelí, v kádi se zatáhne fólie a dovnitř se napustí tzv. zátěžová voda. Následně se zelí bez přístupu vzduchu a za vzniku kyseliny mléčné nechává kvasit šest až osm týdnů.

Vykvašené zelí pak putuje na balicí linku. Do různých druhů polyetylenových sáčků se nandává Otické kysané zelí bílé, Otické kysané zelí červené, Otické kysané zelí s mrkví a konečně Kateřinské zelí. Dalším výjimečným produktem je také šťáva z kysaného zelí. Všechno můžete zakoupit ve dvou podnikových prodejnách v Oticích a také Malých Hošticích.

Otický zemědělský podnik svými produkty zásobuje celou řadu malých i velkých obchodů. Například v řetězci Albert je seženete všude na území České republiky. Kysané zelí přitom není distribuováno jen v klasických půlkilogramových či kilogramových sáčcích, ale i tzv. gastrobaleních. De facto se jedná o větší kyblíky, které jsou dodávány do škol nebo třeba restaurací.

„Každá balicí linka je vybavena certifikovaným detektorem kovů. To abychom mohli potvrdit, že naše výrobky jdou do prodeje nezávadné. Neobsahují kus kovu nebo něčeho podobného," uzavřel ředitel ZP Otice.

.

Pracovnice na balicí lince už jenom vyzkouší, zda sáček neteče, zkontroluje se datum a Otické kysané zelí může zamířit na pulty obchodů. foto: Deník/Petr Dušek

ZP Otice sbírá ocenění

Získat ocenění pro Regionální potravinu roku dvakrát za sebou je poměrně solidní úspěch. Zemědělskému podniku Otice se to povedlo. A jak jinak než se zelím. V roce 2011 získalo prestižní cenu Otické kysané zelí červené a loni to pak bylo Otické kysané zelí bílé s mrkví.

Ne ze všeho otického zelí se stává kysané. Určitá část malohlávkového zelí totiž míří na přímý trh. Záběr ZP Otice je hlavně o zelí, ale v rámci rostlinné výroby se soustředí také na jiné plodiny. Na 2500 hektarech zemědělské půdy pěstuje obiloviny, cukrovou řepu, řepku, kukuřici, mák anebo například sóju. Čistě zelenina zabírá 150 hektarů.

V Oticích se zabývají pěstováním českého česneku, bramborami, kapustou a dalšími druhy zeleniny. Podnik se soustředí také na živočišnou výrobu. Konkrétně skot. V Uhlířově chová přes pět set krav. ZP Otice má celkem 150 zaměstnanců a další zhruba padesátka lidí je v průběhu roku najímána na sezonní práce. V provozu je také závodní jídelna, která je schopna vyprodukovat 800 obědů denně. Ty jsou pak rozváženy do okolí.

Petr Dušek

Autor: Redakce

17.11.2013
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 20 000 Kč Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech PŘEDÁK TECHNICKÉ KONTROLY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: KO: Fajkusová Iva, tel.: 731 821 139, e-mail: fajkusova@pfplasty.cz , Středoškolské vzdělání – nejlépe technický směr; zkušenost s vedením lidí; znalost měření; čtení technické dokumentace; základní znalost systémů jakosti; dobrý zrak; rozhodnost a samostatnost, Pracoviště Chuchelná, nástup dle dohody., Nabízíme:, •práci na zajímavých projektech v rámci automobilového průmyslu, •kvalitní mzdové ohodnocení , •balíček zaměstnaneckých benefitů , •firemní vzdělávání, Náplň práce:, •Mezioperační a vstupní kontrola dle dokumentace, •Kontrola kvality provedení práce, •Posuzování kvality výrobků – vizuální kontrola, •Měření mechanickými a optickými měřidly, •Funkční a tlakové zkoušky, •Kontrola balení a značení. Pracoviště: Pf plasty cz s.r.o., Masarykova, č.p. 144, 747 24 Chuchelná. Informace: Iva Fajkusová, +420 731 821 139. Věda a výzkum - Věda a výzkum Výzkumný a vědecký pracovník 25 000 Kč Technici v ostatních chemických a fyzikálních vědách (kromě chemického inženýrství) VÝVOJ A TECHNICKÁ PODPORA PRO VÝROBU SPECIÁLNÍCH OBALŮ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Hromada Hynek, e-mail: bornit.hr@email.cz, SŠ/VŠ vzdělání technického zaměření. Znalosti fyziky, tech. kreslení, CAD, Excel, Word. Znalosti ISO norem výhodou. Požadujeme samostatnost, drive, schopnost učit se nové věci, spolupráci v malém kolektivu, zodpovědnost, Pracoviště: Branka u Opavy, nástup ihned.. Pracoviště: Bornit s.r.o., Školní, č.p. 284, 747 41 Hradec nad Moravicí. Informace: Hynek Hromada, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK, SKLADNICE S ŘP. VZV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 19500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Simona Bernardi, tel: 602 589 465 (v době od 8:00 - 15:30 hod), e-mail: sbernardi.idelta@gmail.com., Požadujeme fyzickou zdatnost, dobrou pracovní morálku, platné oprávnění k řízení VZV. , Jedná se o agenturu práce s dočasným přidělením zaměstnance k jinému uživateli. , Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: obsluha paletovacích vozíků + VZV, manipulace s výrobky, jednoduchá obsluha PC.. Pracoviště: Kšx - delta. s.r.o. - pracoviště opava, Bílovecká, č.p. 2411, 746 01 Opava 1. Informace: Simona Bernardi, +420 602 589 465. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 130 Kč Svářeči SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Holeš Hynek, tel.: 603 574 245, e-mail: h.holes@stssluzby.cz. , SOU v oboru, znalost čtení výkresů podmínkou, pracovitost, zodpovědnost., Pracoviště Kravaře, nástup ihned.. Pracoviště: Sts - služby kravaře, spol. s r.o., Kostelní, č.p. 3315, 747 21 Kravaře u Hlučína. Informace: Hynek Holeš, +420 603 574 245.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radim Klečka - Ilustrační foto

Důležitá výhra v Kolíně. Ve středu čeká na Opavské duel Ligy mistrů v Paříží

Ilustrační foto.
13

Kluzké silnice v Moravskoslezském kraji způsobovaly řidičům problémy

Policie dopadla „úchyla“, který na území Opavy osahával dvě ženy

Zezadu přistoupil ke svým nic netušícím obětem a následně je osahával. Když ženy začaly křičet, utekl pryč. Na území Opavy byly ohlášeny dva takové případy.

Kůrovcová kalamita v Jeseníkách: kácení v rezervaci povoleno. S podmínkami

Do dalších cenných částí Jeseníků postupuje kůrovcová kalamita.

Kšefty s pejsky: kriminalisté z Ostravy hledají další podvedené

FOTOGALERIE/ Štěňata v papírových kartonech vystlaných pilinami, dospělí psi v přepravkách… Celkem sedmnáct jich objevili policisté ve dvoupokojovém bytě v neupřesněné ostravské části, kam přicházejí kvůli obchodům s domácími mazlíčky.

Je to příjemné ocenění naší práce, říká Policista roku 2018

Dvacet let se věnuje praporčík Aleš Mrazík výcviku policejních psů. Díky dobrému výcviku a schopnostem jeho čtyřnozí svěřenci pomohli jen v poslední době například vypátrat a dopadnou zloděje ukryté v kanále, úspěchy slaví i v kynologických soutěžích. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT