VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kysané zelí z Otic: tradice s letitou historií

Otice – Na Opavsku platí přísloví: Když zelí, tak jedině z Otic. Naše redakce se v minulém týdnu rozhodla navštívit zemědělský podnik ZP Otice a společně s jeho ředitelem Petrem Ševčíkem jsme se při odhadem hodině a půl dlouhé exkurzi podívali na to, jak se klasické Otické kysané zelí vlastně vyrábí.

17.11.2013
SDÍLEJ:

Výroba Otického kysaného zelí začíná vlastně už tady na poli, kde jsou hlávky vytrhány kombajnem ze země a naloženy na vlečku traktoru.Foto: DENÍK / Petr Dušek

Pokud byste čekali, že prim hraje jen a pouze nejmodernější technika, jste vedle. Pravé kouzlo jedinečné chuti spočívá v zachování tradice. A rozhodně je co zachovávat. Vždyť výroba kysaného zelí v Oticích odstartovala už v roce 1886. Tehdy ještě pod společností Velikosa.

Vezměme to ale všechno po pořádku. Naše exkurze začíná tam, kde na povrch proniká i samotné zelí, tedy na poli. Nasadíme gumáky a vydáme se ke kombajnu, který jednotlivé hlávky trhá ze země a nakládá na vlečku traktoru.

Další cesta z jednoho z polí nedaleko Slavkova je celkem jasná. Vede do zelárny ZP Otice. Konkrétně ke krouhací lince. Tady si už naše skupina musí obléct bílé pláště, nasadit speciální pokrývku hlavy a podepsat papír o zdravotní způsobilosti. Hygienické podmínky se zde stoprocentně dodržují. Vycházíme několik schodů a v rozlehlé místnosti se na krouhací lince setkáváme s pracovníky, kteří odvrtávají tvrdé košťály.

Za nimi následují další, jež jsou vybaveni dlouhými noži, jimiž zelnou hlávku zbaví okrajových listů a celkově ji očistí. Zelí se dále nařeže na jemné nudličky a dalším dopravníkem putuje skrze otvor v podlaze do místnosti pod námi. „Zelí padá do tzv. kvasírny. Ještě předtím, než se tak stane, do něj přidáme sůl, kmín a také hořčičné semínko," poukazuje ředitel ZP Otice Petr Ševčík.

.

Z pole jde zelí přímo na krouhací linku. Nejprve se odvrtá tvrdý košťál potom se zelná hlávka zbaví okrajových listů, celkově se očistí a dopravníkem je posílána dále. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí se šlape klasickým způsobem

Při vstupu do kvasírny se nestačíme divit. Ve velké místností prostoupené specifickou zelnou vůní stojí několik obrovských kádí a v jedné z nich vidlemi nejprve rozhazuje a pak i poctivě šlape zelí pět pracovnic podniku. V jiných výrobnách kysaného zelí možná sází na stroje, zde se však praktikuje metoda, která se v Oticích osvědčuje po celá desetiletí.

Při pohledu na patero poctivě makajících žen si redaktor řekne, že někdy je docela fajn, když si nějaký ten článek může napsat v teple své kanceláře. „Za den naše směna odšlape i padesát tun zelí," přiznává nám jedna z pracovnic. Na začátku listopadu se teplota zelí pohybuje okolo sedmi stupňů, v zimních měsících přitom bývá pouhý stupeň nad bodem mrazu.

„Holky je nutno pochválit. Přece jenom odvádí těžkou a hlavně zodpovědnou práci. Nad použitím strojů na šlapání zelí vůbec neuvažujeme. Jsme přesvědčeni o tom, že tato klasická metoda je klíčová proto, abychom dosáhli ideální chuti," uvádí dále Petr Ševčík.

.

Pětičlenný tým v kvasírně během osmihodinové směny dokáže odšlapat i padesát tun zelí, což je neskutečná porce. Podle ředitele ZP Otice Petra Ševčíka jde o obzvláště těžkou a zodpovědnou práci. foto: Deník/Petr Dušek

Zelí kvasí šest až osm týdnů

Odšlapáním proces vzniku kysaného zelí ani zdaleka nekončí. Ať už se jedná o bílé či červené zelí, v kádi se zatáhne fólie a dovnitř se napustí tzv. zátěžová voda. Následně se zelí bez přístupu vzduchu a za vzniku kyseliny mléčné nechává kvasit šest až osm týdnů.

Vykvašené zelí pak putuje na balicí linku. Do různých druhů polyetylenových sáčků se nandává Otické kysané zelí bílé, Otické kysané zelí červené, Otické kysané zelí s mrkví a konečně Kateřinské zelí. Dalším výjimečným produktem je také šťáva z kysaného zelí. Všechno můžete zakoupit ve dvou podnikových prodejnách v Oticích a také Malých Hošticích.

Otický zemědělský podnik svými produkty zásobuje celou řadu malých i velkých obchodů. Například v řetězci Albert je seženete všude na území České republiky. Kysané zelí přitom není distribuováno jen v klasických půlkilogramových či kilogramových sáčcích, ale i tzv. gastrobaleních. De facto se jedná o větší kyblíky, které jsou dodávány do škol nebo třeba restaurací.

„Každá balicí linka je vybavena certifikovaným detektorem kovů. To abychom mohli potvrdit, že naše výrobky jdou do prodeje nezávadné. Neobsahují kus kovu nebo něčeho podobného," uzavřel ředitel ZP Otice.

.

Pracovnice na balicí lince už jenom vyzkouší, zda sáček neteče, zkontroluje se datum a Otické kysané zelí může zamířit na pulty obchodů. foto: Deník/Petr Dušek

ZP Otice sbírá ocenění

Získat ocenění pro Regionální potravinu roku dvakrát za sebou je poměrně solidní úspěch. Zemědělskému podniku Otice se to povedlo. A jak jinak než se zelím. V roce 2011 získalo prestižní cenu Otické kysané zelí červené a loni to pak bylo Otické kysané zelí bílé s mrkví.

Ne ze všeho otického zelí se stává kysané. Určitá část malohlávkového zelí totiž míří na přímý trh. Záběr ZP Otice je hlavně o zelí, ale v rámci rostlinné výroby se soustředí také na jiné plodiny. Na 2500 hektarech zemědělské půdy pěstuje obiloviny, cukrovou řepu, řepku, kukuřici, mák anebo například sóju. Čistě zelenina zabírá 150 hektarů.

V Oticích se zabývají pěstováním českého česneku, bramborami, kapustou a dalšími druhy zeleniny. Podnik se soustředí také na živočišnou výrobu. Konkrétně skot. V Uhlířově chová přes pět set krav. ZP Otice má celkem 150 zaměstnanců a další zhruba padesátka lidí je v průběhu roku najímána na sezonní práce. V provozu je také závodní jídelna, která je schopna vyprodukovat 800 obědů denně. Ty jsou pak rozváženy do okolí.

Petr Dušek

Autor: Redakce

17.11.2013
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč Účetní všeobecní ÚČETNÍ, MZDOVÁ/-Ý ÚČETNÍ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Ing. Jan Karger, tel. 724 037 338. Životopis zašlete na e-mail: hasici.skola@tiscali.cz, SŠ vzdělání ekonomického směru, nástup 1.10.2018, pružná pracovní doba. , Požadavky: znalost programu Pohoda a mzdové problematiky s praxí.. Pracoviště: Sh čms - ústřední hasičská škola jánské koupele, 747 84 Melč. Informace: Jan Karger, +420 724 037 338,556 309 017. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 14 500 Kč Kvalifikovaní stavební dělníci hlavní stavební výroby stavební dělník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: KO: Kročková Pavlína, tel.: 724 484 508 - volejte 6:30 - 14:00 hod., e-mail: personal@ostravskestavby.cz., základní vzdělání, zkušenosti s prací na stavbě,, Pracoviště dle aktuálních staveb firmy Ostravské stavby a.s.. Pracoviště: Ostravské stavby a.s. - bolatice, Průmyslová, č.p. 964, 747 23 Bolatice. Informace: Pavlína Kročková, +420 724 484 508. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 14 900 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) ŘIDIČ - SKLADNÍK. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Stalmachová Pavlína, tel.: 553 615 154, e-mail: info@finals.cz, Jedná se o rozvoz zboží, vykládka, nakládka., Manipulace se zbožím. Dobrý zdravotní stav.. Pracoviště: Fs import-export s.r.o. - sklad, Budišovská, č.p. 512, 749 01 Vítkov 1. Informace: Pavlína Stalmachová, +420 553 615 154. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) MEZINÁRODNÍ KAMIONOVÁ DOPRAVA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ŘP sk. C+E, PROFESNÍ PRŮKAZ (MOŽNO I BEZ)pružná prac. doba, praxe výhodou, kontaktovat mezi 8 - 15 hodinou. Pracoviště: J sped, s.r.o. - provozovna, Ke Kapli, č.p. 188, 747 14 Ludgeřovice. Informace: Aleš Janík, +420 595 046 458.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mama‘s bistro. Novinkami jsou mimo jiné černá výmalba, nové logo s podobiznami bratrů Kaňákových, změny v jídelníčku a samozřejmě tři hvězdy u vstupu.
38

Efekt Pohlreich v Ostravě zabírá! Do Mama‘s bistra se hrnou davy lidí

Pravý prvorepublikový večer na zámku v Šihleřovicích, 22. září 2018.
18

OBRAZEM: Na Šilheřovickém zámku se slavilo 100. výročí republiky

Krnovanka Radka drží český rekord v hodu sledí hlavou

Radka Tofte, rozená Hromadová, se narodila v Krnově, ale zamilovala si Norsko. Našla nový domov v krajině jezer, zasněžených hor, zálivů, ostrovů a rybářů.

Začíná astronomický podzim. Na úvod příštího týdne se rapidně ochladí

Dnes nastává podzimní rovnodennost a začíná astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah, kdy se střed Slunce nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

AKTUALIZOVÁNO

OBRAZEM: Opavská Breda v pátek patřila Babímu gastro festivalu. Podívejte se

DOPLNĚNÁ FOTOGALERIE/ Venkovní i vnitřní prostory Obchodního centra (OC) Breda&Weinstein v Opavě se v pátek nesly ve znamení Babího gastro festivalu, který organizuje Opavský a hlučínský deník ve spolupráci s OC.

Fotbalová Opava ulovila litevskou posilu, přichází mladík Jankauskas

Slezský FC hlásí zajímavou posilu. Vedení opavského klubu přivedlo mladého záložníka Eligijuse Jankauskase, který naposledy působil ve slovenské Žilině.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT