Zhruba každý šestý dlužník v republice pochází z našeho kraje. V Moravskoslezském kraji se průměrná výše meziročně zvýšila o 4,5 tisíce korun, v roce 2016 činila 23,6 tisíce korun, loni už 28,1 tisíce korun.

Uvedené údaje vyplývají z pravidelné analýzy společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. O tom, že do finančních potíží se lze dostat poměrně rychle, vypovídá příběh čtyřicetileté paní Lucie.

Žena žijící v našem kraji byla po sňatku s přítelem šťastná a přála si, aby to tak zůstalo napořád. Pracovala jako prodavačka v menším obchůdku s textilem. Nevydělávala mnoho, ale práce ji bavila, byla totiž v každodenním kontaktu s lidmi. Manžela Pavla sice naopak jeho práce svářeče chvílemi ubíjela, v porovnání se svou manželkou ale zase podstatně víc vydělával.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Chystáte se na dovolenou? Pozor na čas, lidé si pletou i den odletu!

Společně byli schopni ušetřit dost peněz na to, aby mohli založit rodinu. Lucii neopouštěl sen o početné rodině, proto po prvním dítěti začala plánovat další. V průběhu několika let se jim pak narodili další tři potomci. Finanční situace rodiny se kvůli tomu začala stávat podstatně napjatější, manželé ale byli šťastní a připraveni se uskromnit.

Ve vztahu se ale začaly objevovat trhliny. Občasné dohady přerůstaly v každodenní slovní útoky. „Oba jsme si uvědomovali, že to není v pořádku, a snažili jsme se partnerství zachránit. Marně. Pavel se nakonec odstěhoval a já zůstala sama se čtyřmi dětmi. Manžel navíc přišel o práci a přestal posílat peníze na děti,“ říká paní Lucie.

Ta tak musela ze svého platu uživit sebe i čtyři potomky. „Zpočátku jsem se snažila situaci řešit půjčkou a dalšími drobnými finančními závazky. Kvůli nim jsem se ale nakonec dostala do exekuce,“ připomíná nelehké období matka čtyř dětí.

První zájemci o lístky na koncert Jarka Nohavici u porubského
Jarek Nohavica v letňáku Amfi: Vyprodáno do půldruhé hodiny!

Manžel Lucii výživné pravidelně stále neplatí, příležitostně jí zašle čas od času menší finanční obnos. Lucie tak dále hradí veškeré výdaje sama a z malého výdělku se snaží ušetřit, aby mohla krok za krokem splácet svůj dluh.

„Být sama s dětmi a vědět, že nesu na bedrech veškeré výdaje i výchovu, to je hodně stresující. Jediné, co bych si nyní opravdu přála, je opět najít partnera, který by mi pomohl a odlehčil nejen finančně, ale také emocionálně, a se kterým bych se mohla cítit opět šťastná,“ doufá v lepší časy paní Lucie.

NÁZOR ODBORNÍKA

Podle Markéty Kolářové ze společnosti KRUK, která jeden z dluhů paní Lucie spravuje, je situace ženy složitá. Kromě dluhu ve výši zhruba 20 tisíc korun má i další drobnější finanční závazky u jiných věřitelů, některé i s exekucí. Ani rodinné poměry její situaci určitě nepomáhají. „Zpočátku se proto paní Lucie bála kontaktu s námi a chvíli trvalo, než začala věřit, že jí dokážeme pomoci a rozložit dluh do menších splátek podle jejích finančních možností. Naštěstí patří ke klientům, kteří ve své tíživé finanční situaci zaujali správné stanovisko a postavili se k problémům čelem. Řešením je aktivní jednání, kdy i malá splátka měsíčně zajistí, že se její případ nedostane k soudu a postupně svůj dluh splatí,“ vysvětluje Markéta Kolářová.

Festival v ulicích 2017. Ilustrační foto.
Festival v ulicích na konci června zaplaví Ostravu mohutnou vlnou zábavy