Zdeněk Kloc, který Cukrárnu Kolbaba v centru Ostravy, nabízející zmíněnou službu, provozuje od roku 2017, říká, že první cukrárnu otevíral před devíti lety v Brně.

Přípravu zákusků a dortů s využitím původních receptur si vzal na starost sám. „Třeba pařížský dort v našich cukrárnách připravujeme podle původní receptury, jak ji vytvořil v roce 1938 pan Kolbaba,“ vysvětluje Zdeněk Kloc.

Ostravské Bistro Pelmeški, na snímku majitel bistra Martin Štubňa.
Nabídnout Ostravanům pelmeně byl super nápad, říká Martin Štubňa

„V dortu není žádný ztužovač, ale jen kakao, smetana a cukr. Příprava dortů přitom není nic jednoduchého, je to i trochu alchymie. Třeba šlehačka nedrží pokaždé stejně. Ale na případné drobné nesnáze při výrobě dortů umíme reagovat.“

Dortová pohotovost

Nápad rozvážet dorty lidem až do jejich domácností vyzkoušel Zdeněk Kloc už v Brně a o tuto službu byl velký zájem.

„V Ostravě poptávka rovněž rychle roste. Je ale tak velká, že dorty už nestačíme rozvážet. Lidé si pro ně jezdí k nám do cukrárny. Když si ale třeba zákazník v sobotu ve 14 hodin vzpomene, že potřebuje rychle sehnat dort a zavolá či jej objedná přes e-shop, tak o dvě hodiny později si jej může vyzvednout,“ dodává Barbora Böhm, spolumajitelka ostravské cukrárny Kolbaba.

Jak vzpomíná, v několika případech už cukráři zachraňovali novomanžele dodáním svatebního dortu.

Kavárna Pet Punk na Nádražní ulici v Ostravě, září 2019. Na snímku majitel Petr Polák.
Příjemných kaváren v Ostravě přibývá. Majitel Pet Punk Coffe: Je to palivo

„Většinou se jednalo o případy, kdy jiný cukrář zakázku odřekl, jednou ale na dort zapomněli sami svatebčané. Ráno zavolali a pozdě odpoledne už měli několikaposchoďový dort na stole,“ usmívá se Barbora Böhm.

Největší oblibě se těší už zmíněný pařížský dort, čokoládový či dort čokoláda-malina. „V nabídce máme těch dortů ale zhruba pětatřicet,“ upřesňuje Zdeněk Kloc. Cukrárna Kolbaba od loňského prosince sídlí v Národním domě, jenž je součástí Národního divadla Moravskoslezského.