Voskované ubrousky vyrábí malá rodinná firma z Ostravy. „Ubrousky vyrábíme ze sto procentní bavlny a směsi lokálního včelího vosku, pryskyřice a rostlinného oleje. Při správném používání vydrží hodně a ušetří metry a metry plastové fólie či alobalu. Jako matka svačinářka vím, o čem mluvím,“ usmívá se zakladatelka BagMe Zuzana Popová. Většina domácího odpadu totiž vzniká při nakupování, zpracovávání a uchovávání potravin.

Jen málokterý osmák se ve volném čase věnuje háčkování. Právě to však Timeu Kuchařovou okouzlilo.
Věčný citron nebo avokádo? Třináctiletá dívka z Ostravy háčkuje nejen ovoce

Znovupoužitelné ubrousky šetří přírodu. Zmenší totiž množství odpadu, který člověk vytvoří používáním jednorázových sáčků a obalů. I přesto, že je člověk nepoužije pokaždé.

„Jeden nikdy neví, kdy na něj přijde chuť zachovat se zodpovědně a uvědoměle, ale když už to přijde, je dobré mít alternativu po ruce. A taky jsou krásné a individuální a člověku dělá radost je používat,“ vysvětluje zakladatelka BagMe.

Raději přetvořit než vyhodit. Petra Nedbálková šetří přírodu a ze starších kousků šije nové.
Oživte šatník, starým věcem nový život! Ateliér Recyklátor v Ostravě inspiruje

Látku obalenou ve vosku maminky využívají k zabalení svačiny, nakrájeného ovoce či zeleniny nebo k uskladnění pečiva. „Využití je všestranné. Místo po fólii nebo igelitovém sáčku, jednoduše sáhnete po voskovaném ubrousku. Zákazníci do něj balí odsypané oříšky, chleba, ale třeba i těsto na cukroví nebo jím zakrývají mísu se salátem,“ líčí Popová.

Ve firmě Zuzaně Popové pomáhají rodiče. „Každý ubrousek ručně stříhá a voskuje tatínek Jarek. Zboží balí a posílá poštou zase maminka Jana,“ popisuje zakladatelka. Sama se stará o vizuální stránku produktů, webové stránky, sociální média a částečně i komunikaci se zákazníky.

Čokoládovna Aztec man v Ostravě.
OBRAZEM: Dáte si tmavou nebo bílou? Kvalitní čokoláda se dělá také v Ostravě

Kvalitní ubrousek vydrží i několik let. „V pračce se prát nemohou, ale není to potřeba. Dobře navoskovaný ubrousek se nešpiní a povrchové znečištění většinou vyřešíte omytím ve dřezu studenou vodou,“ popisuje čistění výrobkyně. Ubrousky si lidé mohou vyrobit i doma. Začátečník to zvládne do půl hodiny.

Kateřina Milotová