Pelmeně jsou národním pokrmem v Rusku a okolních zemích. Obvykle se dělají s náplní z mletého masa, které je obaleno do tenkého těsta.

Jak na myšlenku nabídnout Ostravanům ruský tradiční pokrm Martin Štubňa přišel? „Určitě se projevil vliv manželky. Ta je Ruska. Já jsem vyučený kuchař a nejprve jsem zkusil lidem pelmeně nabídnout na akci, kde vaří amatérští kuchaři,“ popisuje začátky 35letý provozovatel bistra.

Zajímá vás, jak vznikl název bistra? „Je to jednoduché, pelmeški jsou zdrobnělina od pelmení. Je to jako u nás knedlíček a knedlík,“ vysvětluje s úsměvem Martin Štubňa.

Nejprve musel najít vhodné prostory k podnikání, a také zvládnout postup přípravy.

„Pomohla mi tchyně, přijela z Ruska a dva měsíce jsme pracovali na receptuře těsta. To nesmí obsahovat příliš vody. Také naše a ruská mouka nejsou úplně stejné, tak jsme vychytávali ideální složení těsta a museli jsme zapracovat i na přísadách,“ vysvětluje Martin Štubňa.

Dny NATO 2018 na letišti v Mošnově.
Letošní Dny NATO? Přiletí i C-5M Super Galaxy

Loni v březnu přivítalo bistro Pelmeški první hosty. „Pelmeně si zákazníci oblíbili a vracejí se. Až mi je líto, že naše provozovna je tak malá a vejde se tu jen patnáct hostů. Přes obědy máme plno a hostů přibývá,“ říká provozovatel.

Nabízí nejen pelmeně s mletým masem, ale i se sladkými náplněmi. „Lidem nejvíce chutnají sibiřské pelmeně, jejichž náplní je vepřové a hovězí maso s cibulí.

Náměstí SNP v městské části Ostrava-Jih. Ilustrační foto, srpen 2019.
Ostravská ghetta: Čujkovova? Špína, děs a hrůza

„V nabídce jsme měli třeba i kuřecí s parmazánem, oblibu získávají i sladké náplně, třeba jablečné, jahodové, teď se chystám i na borůvkové,“ plánuje Martin Štubňa.

Byl pro inspiraci v Rusku a chce své podnikání rozšířit. „Budeme je lidem prodávat domů. Pelmeně u nás připravíme a zamrazíme. Zákazníci si je u nás koupí v ozdobeném sáčku. Doma je dají do vroucí vody a za sedm minut už si na nich mohou pochutnávat,“ dodává provozovatel bistra.