OSTRAVSKO

Zažít Porubu jinak
KDY: sobota 17. září od 13 hodin
KDE: Zámecký park, Ostrava-Poruba

Každý rok je možné Zažít Porubu jinak a ani letos tomu nebude jinak. A na co se mohou návštěvníci těšit? Na zámku bude diskuzní fórum, různá vystoupení porubských spolků a od 18.30 hodin vystoupení kapely FiHa. Na radnici budou prohlídky budovou, prohlédnout si můžete výstavu o její proměně a budování Poruby. Před radnicí se pak můžete těšit například na záchranáře a hasiče. Po rybníku se mohou zájemci svézt na lodičkách a chybět nebudou ani rybáři. A v parku? Tam toho bude opravdu hodně. Jen namátkou prezentace sportovních klubů, nejrůznější soutěže pro děti, zvířátka nebo malování na obličej.

Oblouk v ostravské městské části Poruba. Ilustrační foto.Poruba. Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Od polky až k rokenrolu
KDY: neděle 18. září od 17 hodin
KDE: K-Trio, Ostrava
ZA KOLIK: 150 korun

Máte chuť si zazpívat a zatančit? Zavzpomínat si na největší šlágry Vašeho mládí? V rytmu tanců klasických i těch modernějších bude celý večer hrát Taneční a swingový orchestr Zdeňka Pukovce. Zpívat budou Martin Frynta a Lenka Krompolcová. Pořadem bude provázet Pavel Hanzelka. Návštěvníci mohou společně zavzpomínat na staré zlaté časy Čajů o páté, na tradici velkých tanečních orchestrů, na dobu, kdy sametově znějící zvuk zlatavě se blýštících saxofonů neodolatelně lákal hosty na taneční parket.

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Richard Karban

Halda Hrabůvka a moravský břeh Ostravice
KDY: sobota 17. září od 10 hodin
KDE: Hrabůvka, Ostrava
ZA KOLIK: 100 korun

Komentovaná vycházka vedoucí přes haldu v Hrabůvce seznamuje zájemce s minulostí průmyslové skládky, jejíž historie sahá do počátku 20. století. Během vycházky zjistíte, jak se halda vyvíjela v čase, dozvíte se o informace nynějších přírodních poměrech a seznámíte se se vznikem umělého jezera na vrcholu odvalu. Komentovaná vycházka doprovázená četnými historickými fotografiemi vás dále povede kolem bývalých i současných náhonů vedoucích z řeky Ostravice. Navštívíme „tunelek“ z 30. let minulého století, vítkovický jez a povíme si také o minulosti zaniklé vítkovické čerpací stanice. Závěr vycházky přibližuje řeku Ostravici, most na Polanecké spojce a také výtok důlní vody, která se čerpá z hloubky 1 kilometru do řeky Ostravice. Sraz je u podchodu autobusové zastávky Benzina.

KARVINSKO

Od šikmého kostela ke karvinskému moři
KDY: sobota 17. Září od 14 hodin
KDE: Kostel sv. Petra z Alkantary, Karviná
ZA KOLIK: zdarma

Premiérová komentovaná vyjížďka nabídne nejen prohlídku šikmého kostela. Zájemci se dozví o historii havířských kolonií a počátků těžby, uvidí karvinské moře, bunkry a ulice skryté v lesích, uslyší neuvěřitelný příběh jodobromové solanky, která je spojený s počátky lázeňství na Karvinsku.

V areálu kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech proběhne slavnost oslav sv. Huberta.Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech. Ilustrační fotoZdroj: se souhlasem Milana Halušky

Karvinské varhany
KDY: neděle 18. září od 16 hodin
KDE: Kostel povýšení sv. Kříže, Karviná
ZA KOLIK: 200 korun

Již 18. ročník festivalu varhanní hudby na královském nástroji v duchovním prostředí pokračuje druhým koncertem v neděli 18. září. V kostele Povýšení sv. Kříže účinkuje Marie Esslová a Kateřina Falcníková.

Karvinské varhany 2022 - plakát k akciKarvinské varhany 2022 - plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

Káťa a Škubánek
KDY: neděle 18. Září v 15 hodin
KDE: Střelnice, Český Těšín
ZA KOLIK: 70 korun

V malém domku spolu bydlí dva nerozluční kamarádi, holčička Káťa a strakatý pes Škubánek, kteří spolu zažívají nejen veselé, ale i napínavé příhody a dobrodružství. Divadelní představení Káťa a Škubánek pro děti uvádí Divadlo D5.

Krásná jako kvítka…
KDY: do 2. října
KDE: Výstavní síň Viléma Wünscheho, KD Leoše Janáčka, Havířov

Krásná jako kvítka… výstava vybraných prací z 30. ročníku mezinárodní soutěže dětské kresby a grafiky je až do 2. října k vidění ve Výstavní síni Viléma Wünscheho v havířovském Kulturním domě Leoše Janáčka. Třicátý ročník mezinárodní soutěže dětské kresby a grafiky Krásná jako kvítka… měl téma „Pohádka“. Tradiční zářijová výstava představuje obrázky, které porota tentokrát vybírala z více než patnácti set prací dětí ze sedmi zemí.

Krásná jako kvítka… Výstava vybraných prací z 30. ročníku mezinárodní soutěže dětské kresby a grafiky.Krásná jako kvítka… Výstava vybraných prací z 30. ročníku mezinárodní soutěže dětské kresby a grafiky.Zdroj: Archiv pořadatele

FRÝDECKO-MÍSTECKO

Řezbářský jarmark
KDY: od pátku 16. září od 10 hodin
KDE: Muzeum Beskyd, Frýdek-Místek

Od pátku 16. září se v Muzeu Beskyd Frýdek-Místek uskuteční Řezbářský jarmark s prezentací i prodejem vlastních výrobků řezbářů. Během jarmarku bude pro zájemce z řad přihlášených řezbářů probíhat tvůrčí dílna na téma Společný betlém pro muzeum – nově vzniklé figury a objekty budou v době Vánoc vystavovány na nádvoří zámku. Součástí Řezbářského jarmarku je tvořivá dílnička pro děti v Zámeckém klubu. Všichni kutilové si v rámci dílničky mohou vyzkoušet práci se dřevem. Návštěvníci Řezbářského jarmarku si zároveň mohou prohlédnout výstavu "11. Beskydské trienále řezbářů", která v Muzeu Beskyd potrvá až do 6. listopadu.

Řezbářský jarmark 2022Řezbářský jarmark 2022Zdroj: Archiv pořadatele

Mykologická exkurze Palkovickými hůrkami
KDY: sobota 17. září od 9.30 hodin
KDE: kostel, Chlebovice

Trasa mykologické exkurze povede okolo Kociána a přes Kazničov a Babí horu do Dolního Sklenova. Palkovické hůrky jsou pokryté vzrostlými smrčinami, smíšenými lesy a pěknými různě starými bučinami. V Palkovických hůrkách se místy vyskytují vápnité horniny. Řidičům se doporučuje ponechat vozidlo v Chlebovicích a zpět z Hukvald do Chlebovic použít autobus MHD č. 305. Konec exkurze je plánován asi na 15 hodin v Hukvaldech-Dolním Sklenově u koupaliště.

Swingové léto
KDY: neděle 18. září od 14 hodin
KDE: zámek, Frýdek-Místek

Swingové léto jde do finále. Letošní nabitou sezónu venkovních koncertů a tančíren zakončí již tuto neděli na nádvoří Zámku Frýdek-Místek koncert Markéty Komárové a Jazz Today.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archiv

Lysohorská nej za západem slunce
KDY: sobota 17. září
KDE: Lysá hora

Zažijte netradiční výstup na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Obujte boty a zdolejte královnu Moravskoslezských Beskyd s průvodcem, za odměnu vám za krásného počasí nabídneme nádherné výhledy na okolní Beskydy a možná až do vzdálených Tater, to vše za kouzelné atmosféry zapadajícího slunce! Výstup se koná 17. září, nutná rezervace na pobočkách TIC.

Vydejte se za lysohorským západem slunce.Vydejte se za lysohorským západem slunce.Zdroj: Archiv pořadatele

Klauni z Balonkova: Chytrolináda
KDY: neděle 18. září od 16 hodin
KDE: Faunapark, Frýdek-Místek

V neděli 18. září od 16 hodin ve Faunaparku ve Frýdku-Místku navštíví místní děti Klaun Chytrolín! Těšte se na balonky, kouzla a taneční řádění! Žádné dítě neodejde bez balonku!

Klaun ChytrolínKlaun ChytrolínZdroj: Archiv pořadatele

OPAVSKO

Pestrý festivalový víkend
KDY: sobota 17. a neděle 18. září
KDE: kostel, divadlo a kino. Opava

Bezručova Opava potěší v sobotu od 19 hodin v kostele sv. Václava své příznivce varhanním koncertem s názvem Bach/Glass/Katta. Varhanice a petformerka Katta pozve varhanní hudbou své posluchače na výlet daleko za horizont vžitých představ. V neděli přijde v 10 a v 16 hodin za dětmi do Loutkového divadla Otesánek. Bude jim vyprávět svůj příběh věčného nenasyty pohledem třetího tisíciletí. V kině Odboj budou diváci od 17 hodin sledovat kultovní sci-fi film Andreje Tarkovského pod názvem Solaris. Pojednává o setkání s minulostí i s vlastním já. (jih)

Opavský Den čisté dopravy
KDY: víkend 17. a 18. září
KDE: Dolní náměstí Opava a hřiště Malé Hoštice

Dolní náměstí nabídne v sobotu Opavanům od 9 do 11.30 hodin řadu atrakcí. Prohlédnou si vystavený elektromobil, ve kterém se mohou i svézt, parciální autobus s další jízdní techniku. Děti se zabaví v dílničkách nebo u chemických pokusů a součástí nabízeného programu budou ukázky první pomoci, preventivní aktivity strážníků a soutěžní kvíz o zajímavou cenu pro vítěze v podobě měsíčníku na MHD zdarma. V 10 hodin odstartuje z náměstí eko – závod za památkami a významnými dominantami Opavského Slezska. V neděli program od 14 do 17 hodin pokračuje na dopravním hřišti v Malých Hošticích. Zájemci si mohou vyzkoušet znalosti dopravních pravidel, pohyb v městské dopravě, opravu jízdního kola i poskytnutí první pomoci. Děti si zasoutěží o výbavu na kolo. Den čisté dopravy připravilo město Opava s Místní akční skupinou Opavsko. (jih)

Den čisté dopravy.Den čisté dopravy.Zdroj: Archiv pořadatele

Sportovní den pro hospic
KDY: sobota 17. září od 9 do 13 hodin
KDE: fotbalové hřiště Kylešovice

Charita Opava a Okresní fotbalový svaz pořádají Sportovní den pro charitní hospic. Benefiční akce propijí zábavnou formou světy zdravých a handicapovaných lidí a jeho výtěžek získá hospic Pokojný přístav. Návštěvníci budou soutěžit v netradičních disciplínách, například v jízdě na invalidním vozíku nebo zvukové střelbě. (jih)

Sportovní den.Sportovní den.Zdroj: Archiv pořadatele

Mezinárodní kynologická soutěž
KDY: sobota a neděle 17. - 18. září
KDE: Komárov a Bolatice

Během víkendu budou soutěžit kynologové a jejich psi v druhém ročníku mezinárodního mistrovství seniorů ve sportovní kynologii. Poslušnosti a obrany budou probíhat na fotbalovém stadionu v Komárově a stopy budou na nedalekých polích kolem Bolatic. Čtyřicet soutěžících z Česka, Slovenska, Belgie a Polska budou v sobotu od 7 hodin a v neděli od 8 hodin předvádět umění svých čtyřnohých parťáků několika plemen. Mezi soutěžícímu bude šestinásobný mistr světa Ronny v. d. Berghe z Belgie se svým mladým německým ovčákem Sirem Remko von der Daelenberhüte.V sobotu bude pro účastníky i diváky od 19 hodin připravený večírek s hudbou, tancem i tombolou se zajímavými cenami. Soutěž pořádají základní kynologické organizace, Opava – Kylešovice a Albertovec. (jih)

Fotosoutěž kynologů - seniorů.Fotosoutěž kynologů - seniorů.Zdroj: Archiv pořadatele

Dobročinný koncert
KDY: sobota 17. září od 15.30 hodin
KDE: kulturní dům, Hlučín

Pod názvem Hudba pro dobro rozezní sál kulturního domu koncerty slovenského Dua Rytmus a zlínského Martina Motýla. Výtěžek této humanitární akce je určený na pomoc pro zdravotně znevýhodněného hlučínského chlapce, trpícího kombinovanou formou autismu. (jih)

NOVOJIČÍNSKO

Dny rodin
KDY: neděle 18. září od 10 hodin
KDE: Muzeum Tatra, Kopřivnice
ZA KOLIK: zdarma

Tatra nabízí všem rodinám užít si odpoledne mezi kopřivnickými náklaďáky. Akce Dnů rodin v Muzeu nákladních automobilů Tatra na Husově ulici je zdarma a jsou připraveny různé druhy kreativního tvoření, zábavné hry pro děti, házení balónků, malování na kamínky, malování na obličej, kouzelná krabice, výroba maxi bubliny a lapačů snů, výroba ze slizu, klaunské skeče, zábava s bublinami, tvarování balónků pro děti, kouzla klaunů, deskové hry, zdarma přístup do Depozitáře Slovenské strely, možnost posadit se do přistavených osobních vozidel z klubu veteránů a mnoho dalšího.

Tatra v Kopřivnici. Ilustrační foto.Tatra v Kopřivnici. Ilustrační foto.Zdroj: Archiv/Deník

Den deskových her
KDY: sobota 17. září od 15 hodin
KDE: Czech Hookah Club, Kopřivnice

LNa sobotní odpoledne je pro všechny milovníky deskohraní připraven speciál deskových her. Budou k dispozici různé druhy deskových a karetních her a zájemci si mohou přijít zahrát kdykoli od 15 hodin do půlnoci.

Chomutovská knihovna bude o víkendu hostit deskorátky.Ilustrační foto.Zdroj: Ilustrační

Podzimní příběh
KDY: neděle 18. září od 15.30 hodin
KDE: Dům kultury, Frenštát pod Radhoštěm
ZA KOLIK: 90 korun

Pohádka v režii, frenštátskému publiku dobře známého, divadla Loutkový svět, které do Frenštátu přiveze zábavné interaktivní loutkové představení. Když přijde podzim, Strašfuňák by nejraději celé dny spal, odpočíval a jedl. Funilce se to ale samozřejmě nelíbí, a tak se ho snaží přesvědčit, ať jde s ní na procházku do lesa, kde mohou vidět krásu podzimního času, ale se Strašfuňákem to ani nehne. Nakonec se skutečně do lesa vydají a narazí tam na obrovskou záhadu, kterou se pokusí oba rozluštit. A o jakou se jedná? Na to se musíte přijít podívat a hlavně se nesmíte bát lesního dobrodružství.

BRUNTÁLSKO

Burčákobraní
KDY: sobota 17. září od 10 hodin
KDE: Náměstí Míru, Bruntál
ZA KOLIK: zdarma

Město Bruntál srdečně zve všechny milovníky tradičního podzimního nápoje na odpoledne plné zábavy pro děti i dospělé. Na programu bude vystoupení klaunů z Balónkova, skákací hrad, přednáška o výrobě burčáku včetně ochutnávek, řízená degustace vína a na závěr úžasná cimbálová muzika.

Burčák. Ilustrační foto.Burčák. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Radek Cihla

Drakiáda
KDY: sobota 17. září od 10 hodin
KDE: fotbalové hřiště, Vrbno pod Pradědem

Odpoledne pro rodiny s dětmi bude věnované pouštění draků o ceny. Děti si užijí skákací hrady zdarma, snahu o vytvoření rekordů mega smajlíka a balónkového Smajlíka a následně zápis do České knihy rekordů a kuriozit. Na programu bude i jízda na koních, malování na obličej, vystoupení kapely a dětského tanečního souboru a mnoho dalšího.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Matej Slávik

Kašpárek na skalním hradě
KDY: sobota 17. a neděle 18. září od 9 hodin
KDE: hrad Sovinec

Loutkářská a pohádková pouť návštěvníky pobaví šermířskými a divadelními vystoupeními, historickým šermem, nebude chybět ani loutkové divadlo a pásmo šermířských pohádek. Samozřejmě i pro ty nejmenší.

Velká podzimní burza knih
KDY: pátek 16. září
KDE: Městská knihovna Bruntál

V pátek 16. září Městská knihovna Bruntál pořádá velkou podzimní burzu knih, na kterou jste všichni srdečně zváni. Po dobu otevírací doby knihovny si můžete do venkovních i vnitřních prostor přijít pro knížky, kterých letos máme opravdu velké množství. Stejně jako na loňské burze budou k dispozici knihy za 5 korun a také zdarma. V případě příznivého počasí bude využito i atrium Petrina.

Velká podzimní burza knih - plakát k akciVelká podzimní burza knih - plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

Máte tip na dobrou akci nebo jste dokonce jejím pořadatelem a rádi byste tuto událost zviditelnili? Pošlete krátký popis akce s ilustrační fotkou na e-mail: tipy.morava@denik.cz. Pozvánka se posléze objeví v našich tipech.