TIPY ZA OSTRAVSKO

Dělnická kolonie v Ostravě-Vítkovicích
KDE: Ostrava-Vítkovice

Ostravské Vítkovice jsou ukázkou toho, jaké změny přinesla průmyslová revoluce. Dělnické kolonie z konce 19. století díky své architektonické propracovanosti i občanské vybavenosti předběhly svou dobu. Architektura tak navazuje na nedaleký areál bývalých Vítkovických železáren. V rámci urbanizace tak vznikly kolonie pro úředníky, dělníky, společenský dům, hotel, nemocnice, tržnice, školy, jesle, radnice i kostel. To vše se společným jmenovatelem, kterým je režné neomítnuté zdivo. Místní kolorit – domy postavené z červených pálených cihel mohou díky svému vzhledu ve filmu sehrát i roli prostředí dělnické Anglie, Vídně či Holandska.

První podzimní koncert online Janáčkovy filharmonie Ostrava
KDY: čtvrtek 12 listopadu, od 18.00 hodin
KDE: On-line

Elán mladých. Tak se jmenuje první streamovaný koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, který bude přenášen ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy. Na rozdíl od těch jarních komorních to bude tentokrát s „celým“ (s ohledem na předepsané rozestupy mezi muzikanty na pódiu) orchestrem. Právě mladí mají symbolizovat celkovou koncepci digitálního světa, do kterého se momentálně umění přehouplo. V podání mladých sólistů zazní například Bella mia fiamma Wolfganga Amadea Mozarta, Pergolesiho Vidit suum nebo Koncert pro cimbál a orchestr Daniela Skály. Naladit a sledovat koncert na webu nebo Facebooku JFO bude možné zdarma, nicméně posluchači a příznivci ostravského orchestru jej budou moci podpořit zakoupením virtuální vstupenky v ceně 50 Kč na webových stránkách JFO. Více na www.jfo.cz.

TIPY ZA KARVINSKO

Cyklostezka z Petrovic do Polska
KDE: Petrovice u Karviné

Cyklostezka, která propojuje Česko s Polskem, vede z obce Petrovice u Karviné do obce Godów a Zebrzydowice. Trasa protíná hranice s Polskem u dřevěného kostela v Dolních Marklovicích, dále vede cyklisty kolem rybníků Pustky a odtud pokračuje k motokrosovému areálu v Dolních Marklovicích. Poté pokračuje k hraničnímu přechodu Prstná - Jastrębie Ruptawa, cyklisté na ni projedou také kolem restaurace Na konci světa až k hájence a k hotelu Dakol, kde stezka na české straně končí. Cyklotrasa je vhodná i pro rodiny s dětmi, podél lze najít dětské hřiště a pryžové hřiště pro míčové hry.

Zookoutek v parku Boženy Němcové
KDE: Karviná

Zookoutek Karviná-Fryštát se nachází mezi bývalou Laryschovou maštalí (hasičskou stanicí) v zámeckém parku Boženy Němcové a loděnicí u slepého ramena řeky Olše a kynologického cvičiště. V současné době lidem dělají radost daňci skvrnití, jeleni siky, kozy i pávi. Zvířatům se věnují proškolení pracovníci každý den tři hodiny (soboty, neděle) – provádí vizuální kontrolu zdravotního stavu stáda, krmení, úklid a podobně. Mladá zvířata pak nepotřebují speciální péči (výběh má fungovat skoro jako ve volné přírodě), ale pravidelně každé tři měsíce provádí kontrolu zvěrolékař. Od lidí si daňci i jeleni pochutnají na jablíčkách, ale i na dalším ovoci a zelenině, například mají rádi mrkev. Samozřejmostí je nekrmit zvířata plesnivými plody nebo dalším jídlem. Uvítají také čerstvě natrhanou trávu. Výlet jako stvořený pro rodiny s dětmi.

TIPY ZA FRÝDECKO-MÍSTECKO

Vyrazte Po medvědích tlapkách 
KDE: Ostravice, Malenovice, Nová Ves a Čeladná

Vesnice Ostravice, Malenovice, Nová Ves a Čeladná ležící v srdci Moravskoslezských Beskyd nespojují pouze krásné výhledy a blízkost hor, ale také regionální značené turistické stezky Po medvědích tlapkách. Turisté se mohou pod nejvyššími vrcholy Beskyd vydat po značce medvídka společně s šesti zvířátky, které jsou maskoty jednotlivých tras. Místní znalci a domorodci vybrali ta nejzajímavější místa, krásné výhledy a občerstvovací stanice, které jsou propojeny značkami žlutého, oranžového, červeného, zeleného, modrého a černého medvídka. Trasy jsou vhodné i pro rodiny s dětmi a dle obtížnosti si mohou vybrat i méně zdatní turisté.

Mlsné medvědí příběhy s animačním workshopem online
KDY: neděle 15. listopadu v 16 hodin
KDE: online akce, kino Vlast Frýdek-Místek
ZA KOLIK: 110 korun

Medvědí kamarádi z úspěšného pásma Hurá na pohádky jsou zpět prostřednictvím platformy Moje kino live. Ten velký, to je Nedvěd, a ten mrňous zase Miška. Spolu podnikají ta nejbláznivější dobrodružství, aby co nejjednodušeji nacpali svá věčně hladová bříška. V novém povídkovém filmu Mlsné medvědí příběhy v kinech mají obzvlášť napilno. Uvidíte, jak se tito zábavní chlupáči seznámili, jak spolu vaří nebo ochutnávají lanýže, jak v létě slaví Vánoce, které každou zimu prospí, i jak se usmiřuje medvědí hádka. Dokonce je čeká obrovská hostina, kam dorazí medvědi z celého světa. Příběhy plné vtipu, dobrodružství a ponaučení ocení nejmenší diváci i jejich starší sourozenci a rodiče. Součástí projekce je i animační dílna pro nejmenší, která bude následovat po promítání. Více ZDE.

TIPY ZA OPAVSKO

Čermákova naučná stezka v Kružberku
KDE: Kružberk

Čermákova naučná stezka nabízí na trase dlouhé 5,2 kilometru celkem osm zastavení na kterých se turisté dozví něco o přírodě, historických památkách a zajímavých osobnostech tohoto kraje. Trasa vede půvabnými místy po březích řeky, kolem cvičných horolezeckých skal, po hrázi kružberské přehrady a kolem ohrady se zvířaty. Stezka skloubí přírodu s historií a je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Poutní místo Maria Talhof
KDE: Filipovice

V hlubokém údolí Melčského potoka v blízkosti bývalého panského dvora leží poutní místo zvané Maria Talhof. Na přelomu 18. a 19. století zde byla postavena malá kaple zasvěcená Panně Marii jako poděkování za zázračné uzdravení malého děvčátka. Podle jiné pověsti kvetlo v okolí množství fialek a jejich omamná vůně uzdravovala nemocné. Místnímu lesníkovi se zde zjevila Panna Maria a vyzvala jej, aby v údolí postavil kříž. Místo začali spontánně navštěvovat poutníci. Dnes se v tomto místě nachází dřevěná kaplička po přestavbě z roku 1926, opravená v roce 1996, dřevěný kříž a z kamení vytvořená „lurdská“ jeskyně. Za kapličkou vyvěrá pramen, který je sveden do hadice. Obnovena byla také křížová cesta. Lokalita je dobře dostupná z Melče po žluté turistické značce, z Filipovic k ní vede svažitá pěšina.

TIPY ZA NOVOJIČÍNSKO

Procházka po Poodří
KDE: Suchdol nad Odrou

Máte-li rádi pěší turistiku, ale nejste si jisti aktuálním počasím na horách, vyzkoušejte turistickou trasu po CHKO Poodří. Ze Suchdolu nad Odrou lze po modré značce dojít do Studénky, v případě prodlouženého výletu až do Jistebníku, což dělá krásných 25 kilometrů cesty barevnou podzimní přírodou. Cestou lze míjet soustavu jistebnických rybníků, kde žijí houfy labutí, Studénské rybníky, dále Pustějovský rybník nebo krásnou přírodu v okolí Oderské nivy. Na trase lze potkat také spoustu cyklistů díky možným cyklovýletům. Nádraží ve Studénce skýtá možnost najíst se v pěkné nádražní restauraci s penzionem. Procházka je nenáročná, po rovině a lze ji modifikovat jako kratší či delší dle výkonnosti daného turisty.

Křížová cesta z Nového Jičína
KDE: Nový Jičín

Samotná křížová cesta z Nového Jičína do Štramberka je dlouhá 8,5 km a začíná kaplí na konci Slezské ulice nedaleko městského hřbitova. Jednotlivá zastavení jsou přehledně vyznačena na mapě a povětšinou kopírují cyklostezku číslo 502. Křížová cesta, která má čtrnáct zastavení, končí na samotném vrcholu hory Kotouč u Štramberku.

TIPY ZA BRUNTÁLSKO

Za tajemnými impresionisty
KDY: neděle 15. listopadu od 20.30
KDE: web kina Centrum Bruntál
ZA KOLIK: 100 korun

Nenechte si ujít padesát nikdy nespatřených mistrovských děl poprvé na filmovém plátně. Jak impresionisté vnímali svět? Jaké techniky, barvy a světlo používali k zachycení reality? A jak je možné, že stačilo jen pár let, aby se z přehlížených děl staly klenoty ceněné po celém světě? Nejen na tyto otázky odpovídá dokumentární film Tajemní impresionisté. Film na doposud veřejnosti nepřístupných obrazech ze soukromých sbírek odhaluje tajemství umělců, jakými byli Manet, Monet, Cézanne, Sisley nebo Signac.

Výhled z rozhledny Ježník
KDE: kopec Vyhlídka u Krnova

Naplánujte si výlet na volně přístupnou dřevěnou rozhlednu Ježník, která se tyčí na kopci Vyhlídka nedaleko Krnova. Ježník se svou výškou 18 metrů převyšuje okolní stromy, a tak jsou z něj nádherné kruhové výhledy do okolí. Za příznivého počasí se těšte na Polsko, Krnov, sopku Velký Roudný, ale také Moravskoslezské Beskydy a Lysou horu a Hrubý Jeseník s Pradědem. Zaparkovat můžete u sanatoria Ježník, odkud je to po zelené turistické značce už jen kilometr pěšky. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ AKCE

Kultura přežije
KDE: https://www.facebook.com/kulturaL

Spolek Kultura, z. s. společně se Statutárním městem Liberec, Libereckým krajem a Českým rozhlasem Liberec startuje od neděle 1. listopadu 2020 seriál streamovaných koncertů hudebních uskupení z celého Libereckého kraje. Podpořte skvělé muzikanty a divadelníky. Každý z vás si jistě přijde na své a z velkého množství žánrů si vybere to pravé. Swing, jazz, dechovka, funky, rock i punk. Čeká vás velká přehlídka talentů Libereckého kraje. Kapely i taneční orchestry si můžete vychutnat přímo z obývacích pokojů. Už tento víkend se můžete těšit na on-line koncerty skupin Ladybird a Imaginárium. Více na facebooku Kultura z.s.

Vesmírný festival

Užijte si festival věnovaný vesmírným technologiím, kosmickému vzdělávání i businessu. Česká republika se může z družicového pohledu zdát malá, ale na nebi kosmických technologií září jasně jako Venuše. Má co nabídnout v oblasti satelitních technologií i kosmických aplikací. Další ročník Czech Space Week nabízí on-line program pro dospělé i ty nejmenší účastníky. Stačí si vybrat, mrkněte na https://czechspaceweek.com/akce/.

Umění volá. Výstava škol a fakult

Společná výstava uměleckých škol a fakult z Brna, Zlína, Ostravy, Opavy, Liberce a Ústí nad Labem je lidem přístupná v podobě virtuálního modelu, kterým je možné procházet a zabývat se vystavenými uměleckými díly. Součástí modelu je také několik překvapení, které zavedou návštěvníka do míst, kam se obvykle nedostane. Výstava je členěna podle měst, kde se školy nachází. Zájemci vše najdou na https://my.matterport.com/show/?m=NLKTWCwu5YU.

Komentované krmení v Zoo
KDE: https://www.facebook.com/ZoologickaZahradaHodonin

Nově nabízí komentované krmení na svém Facebooku Zoo Hodonín. Seriál naplánovali organizátoři po dobu uzavření Zoo a diváci se mohou těšit na druhy u kterých jsou zvyklí na veřejné krmení v zahradě naživo jako třeba lvi jihoafričtí, tygři ussurijští, šimpanzi učenliví nebo kočkodani zelení. Uvidí i ta zvířata, u kterých běžně komentovaná krmení nesledují, jako plameňáci růžoví, psi hřivnatí nebo rys ostrovid. Díl, který již vznikl, ukazuje lemura červeného. Brněnská Zoo zase naplánovala na sobotu krmení lachtana medvědího a lidé je mohou sledovat na Facebooku či Instagramu.