Nová mise amerického národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) má za cíl zmapovat a prozkoumat povrch měsíce. Zaměří se pak zejména na led a další zdroje, které na Měsíci z neznámých důvodů přetrvávají miliardy let.

Povrch Měsíce bude brázdit speciální rover nesoucí název Viper (zkratka pro Volatiles Inverstigating Polar Exploration Rover, zkratka však znamená i název hada zmije). Vozidlo je velké zhruba jako golfové vozítko. Na Měsíc dostane pomocí rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX v roce 2023.

Dopadové krátery v oblasti Lunae Planum na Marsu
Vědci slaví. Krátery na Marsu poodhalily další skrytá tajemství planety

Cílem mise je odhalit jakým způsobem se na Měsíc dostala zmrzlá voda a další zdroje. Mise chce rovněž odpovědět na otázky, odkud tyto zdroje přišly, jak zůstaly zachovány po miliardy let, jak unikají a kam. To by mělo vydláždit cestu lidskému zkoumání přímo na měsíci již v tomto desetiletí, informuje server The Independent.

Viobrazení celé mise roveru Viper:

Zdroj: Youtube

Nezmapované oblasti

Protože je jižní oblast měsíce jednou z nejchladnějších oblastí slunečního systému, předchozí mise podle NASA používaly pro průzkum této oblasti jen nástroje dálkového průzkumu, jako je například tzv. Lunar Reconnaissance Orbiter. To je sonda, kterou NASA v roce 2009 vyslala v rámci programu Lunar Precursos Robotic Program na oběžnou dráhu kolem měsíce. 

„Výběr místa pro přistání roveru Viper je vzrušující a zároveň důležité rozhodnutí pro nás všechny,“ řekl Daniel Andrews, projektový manažer Viperu. „Stálo nás roky práce, abychom vybrali region, který bude Viper probádávat. Rover se s vědeckými znalostmi vydá do nezmapované oblasti. Bude tam testovat hypotézy a odhalovat kritické informace pro budoucí lidské bádání vesmíru,“ dodal doktor Andrews.

Civilní posádka lodi Crew Dragon po přistání 18. září 2021. Zleva Hayley Arceneauxová, Jared Isaacman, Sian Proctorová a Chris Sembroski
Zpátky na zemi. Z vesmíru se vrátila civilní posádka lodi Crew Dragon

NASA uvedla, že výběru kráteru Nobile přispěl jeho příznivý povrch pro rover a permanentně stinné oblasti, které jsou v zájmu vědy. Pomocí senzorů a vrtáků se tak bude Viper snažit získávat vzorky z nejméně tří oblastí. Bude mít také za cíl charakterizovat led a další zdroje v oblasti.

„Analýza těchto vzorků z různých hloubek a teplot pomůže vědcům lépe předpovídat kde jinde by se mohl led na Měsíci nacházet. Díky tomu by tak NASA mohla sestavit komplexní mapu zdrojů,“ dodala NASA ve svém prohlášení. 

NASA doufá, že mapa i další zjištění roveru Viper umožní vědcům lépe porozumět rozmístění zdrojů na Měsíci a pomohou informovat budoucí mise, které však budou již obsazené lidmi.

Studie prokázaly, že tento konkrétní kráter vznikl dopadem jiného nebeského tělesa. Jeho stinné podmínky umožňují existenci ledu. NASA dodává, že okolní menší krátery mohou rovněž roveru poskytnout „ideální lokace“.

Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.
Devět let zkoumání. Velký kráter na Marsu vznikl asi jinak, než se zdálo

Na současné plánované cestě má rover Viper navštívit minimálně šest oblastí, které jsou ve vědeckém hledáčku. „Naše hodnocení oblasti přistání bylo řízeno vědeckými prioritami. Hledáme odpovědi na opravdu zapeklité otázky. Výzkum zrdrojů na měsíci, které obstály test času, nám pomohou na ně odpovědět,“ řekl Anthony Colaprete, vedoucí vědec projektu Viper.

Vědci také pracovali s údaji o místech, kde se rover bude moci pomocí solárních panelů nabít a zůstat po dobu svého sto dní dlouhého pobytu teplý.

„Jakmile bude na měsíčním povrchu, provede měření na přítomnost vody a dalších zdrojů na jižním pólu Měsíce, okolí kráteru Nobile se zdálo jako nejslibnější v tomto vědeckém úsilí,“ uvedl v prohlášení Thomas Zurbuchen, zástupce správce pro vědu v NASA