„Snad se už nestane nic podobného a Red Arrows letos do Ostravy dorazí," věří Zbyněk Pavlačík, organizátor Dnů NATO.

Nejnavštěvovanější vícedenní akce v České republice se na Letišti Leoše Janáčka uskuteční už podvanácté – tentokrát o víkendu 22. a 23. září. Součástí bude i třetí ročník Dnů vzdušných sil Armády ČR. Loni se přišlo na největší přehlídku vojenského letectví podívat kolem 225 tisíc lidí, letošní program vypovídá o tom, že návštěvnost bude minimálně stejně vysoká.

„Největším bonbonkem bude letos ukázka tankování za letu, které nebývá pro veřejnost běžně k vidění. Ukázku předvede americký tankovací letoun KC-135, na který se napojí český pilot s gripenem. Tankování by mělo probíhat zhruba pět set metrů nad zemí, aby ho lidé viděli, vše budeme samozřejmě komentovat," nastiňuje největší tahák letošní akce Jiří Verner, velitel vzdušných sil ČR.

Celkově bude letos na Dnech NATO k vidění šedesát vojenských letadel a vrtulníků, které stráví ve vzduchu dohromady bezmála tři hodiny. Své zastoupení bude mít na akci dvacet zemí, z nichž nejvíce ukázek předvede Královské letectvo Velké Británie (RAF), do nějž patří právě i akrobatická skupina Red Arrows.

„Premiérově se u nás předvede ve vzduchu například letectvo Francie s dvojicí nadzvukových bitevníků Mirage 200N. Italové přiletí se stíhačkami Eurofighter Typhoon a dopravním letadlem C-27J Spartan, jejichž koupi jsme také zvažovali, ale nakonec jsme pořídili dnes tolik diskutované letouny CASA, které na Dnech NATO rovněž nebudou chybět," vyjmenovává dále Jiří Verner.

Švýcaři se podle jeho dalších slov představí s vrtulníkem Super Puma, přiletí i Turci, kteří loni nadchli vystoupením skupiny Turkish Stars. Letos je vystřídá formace Soloturk, která má stíhačky F-16 „oblečené" do černo-zlatého nástřiku.

„V rámci statických ukázek bude letos rekordní účast i US Air Force. V Mošnově se opět objeví slavný bombardér B-52, stíhačky F-15E a F-16 či už zmíněný tankovací letoun KC-135. I tentokrát se diváci mohou těšit na letoun systému AWACS," doplňuje ještě Zbyněk Pavlačík s tím, že i letos bude vstup na akci zdarma.

S velmi vysokou návštěvností jsou spojeny i dopravní problémy, které akci provázejí. Na situaci proto budou opět ze země i ze vzduchu dohlížet policisté. Ti, kdo se budou chtít vyhnout zácpám na cestách, mohou opět přijet na Dny NATO na kole, protože městská policie znovu zřídí v areálu letiště hlídané úschovny bicyklů.

„Jsem rád, že je letiště v Mošnově místem, které hostí tak významnou akci. Rozsah využitého území bude zhruba stejný jako loni. I letos chceme zájemcům umožnit přílet na Dny NATO vlastním letadlem," dodává k tématu Michal Holubec, provozní ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava.