Venkovní společenské a kulturní akce či slavnosti, které přesáhnou 22. hodinu, čili dobu, kdy začíná noční klid, musejí mít obce a města od 1. října 2016 zakotveny v obecních vyhláškách.

To jim ukládá novela zákona o přestupcích. Plánovaný harmonogram akcí, kterým chtějí samosprávy udělit výjimku z nočního klidu, musejí dopředu schvalovat zastupitelé.

Podle námi oslovených měst a obcí v regionu s tím zatím nebyl žádný problém.

„Vyhlášku máme, schvalujeme ji vždy na začátku roku. U nás se to týká zejména akcí, které pořádají místní zájmové spolky. Termíny nám vždy včas řeknou a my je do vyhlášky zahrneme. Mimořádné zastupitelstvo, kdy by se nějaký organizátor ozval až dodatečně, jsme svolávat ještě nemuseli,“ uvedl starosta Hněvošic Josef Kremser.

Někdy se vyskytne problém v podobě nepříznivé předpovědi počasí na konkrétní datum. V tom případě je konání akce ve vyhlášce uvedeno v rozmezí například dvou až tří týdnů a upřesní se dodatečně. 

Tragická nehoda ve Vávrovicích.
Těžkou nehodu u Vlaštoviček motocyklista nepřežil

„Vždy to musí být minimálně pět dní před uskutečněním, informace se vyvěsí na úřední desku,“ doplnil Josef Kremser. Neplánovaně se zatím nemuseli scházet ani zastupitelé v Kobeřicích.

„S novelou přestupkového zákona nebojujeme, vše máme uvedeno ve vyhlášce. U nás těch velkých venkovních produkcí ani moc není. A které ano, jako například sportovní den nebo den obce, tak jsou povoleny,“ přiblížil starosta Kobeřic Lukáš Kubný.

Potíže nenastávají ani v případě větších měst. Třeba v Krnově aktualizovali zastupitelé vyhlášku o nočním klidu na posledním březnovém zasedání. Výjimku dostaly tři akce, u nichž se posunula doba nočního klidu o tři hodiny.

Lidé se mohou hlučně bavit až do jedné v noci na třech festivalech: 13. července, kdy se v zahradě Flemmichovy vily bude konat hudební festival Wagon v zahradě, 21. července, kdy se uskuteční v parku SVČ festival „North-easten open air Seven“, a v době konání Krnovských hudebních slavností, rovněž v parku SVČ, 7. a 8. září.

Po schválení vyhlášky se ještě ozval pořadatel Benátské noci v Chomýži. Na červnovém zastupitelstvu bude tedy vyhláška na programu znovu, aby se mohla doplnit tato akce, plánovaná na 27. července.

Kritici nařízení státu se už před dvěma lety dotazovali, co dělat, když se termín akce z nějakého důvodu přesune.

Tehdy jako dnes platí: za prvé kde není žalobce, není soudce, a za druhé věřme, že bude v plánovaném termínu hezky.

V Bruntále ale zvolili jiný přístup. Ve vyhlášce, která začne platit 1. května, nejsou uvedeny přesné termíny s tím, že budou včas oznámeny.

Noční klid zkrácený o dvě hodiny má vždy jeden až dva dny v rámci konání těchto akcí: Muzejní noc, Noc kostelů, Jazzový festival, Hradozámecká noc, Rozloučení s létem, Bruntálské indiánské léto, Zažij Bruntál jinak a Dny města.

Ilustrační foto.
Desítka zraněných cyklistů v Moravskoslezském kraji během neděle
Železniční modeláři ze Lhoty se loučili s veřejností.
VIDEO: Železniční modeláři ze Lhoty se loučili s veřejností