Město se s ministerstvem soudilo a po letech spor vyhrálo. Už přes dva roky platí v Bohumíně úplný zákaz hazardu, dojíždějí pouze dlouhodobé smlouvy, které by ale měly končit nejpozději v přespříštím roce.

Ilustrační foto.
Vyrazí kuřáci z hospod na chodník?

INDEX DENÍKU POHLEDEM KRAJE
POMOHL ZÁKON O LOTERIJNÍCH HRÁCH A HAZARDU OMEZIT VÝHERNÍ AUTOMATY?

Hlasování u této otázky dopadlo v našem kraji takto: ANO 52 (77,6 %) / NE 15 (22,4 %)

 

Patologický vliv hazardních her si časem uvědomili i v dalších městech. Například na Karvinsku postupně provoz automatů zcela zakázali i v Orlové, Českém Těšíně i Havířově.

V Havířově platí vyhláška regulující hazard od konce roku 2015. Letos v únoru hazardu vystavili stopku úplně.

„Zastupitelstvo schválilo vyhlášku, kterou bude respektovat i ministerstvo. Proti přístrojům si budou moci lidé zahrát nejdéle do 31. 12. 2019, kdy vyprší povolení pro jednotlivé herní videoterminály. Herny a kasina pak budou moci provozovat výhradně hry, které řídí krupiér, nebo kde hráči hrají proti sobě," uvedla mluvčí Havířova Jana Dybová.

Ve městě je nyní v provozu 21 heren s automaty a šest kasin, kde se hrají živé hry i automaty.

Města zakázala hazard přesto, že tím přišla až o desítky milionů korun ročně do městské poklady díky poplatkům.

Až na jednoho všichni obžalovaní vyvázli s podmíněnými tresty.
Krvavé řádění v ostravské herně. Soud vynesl tresty nad dvanácti násilníky

Jediným městem, kde je hazard povolen a regulován, je Karviná. Vyhláškou jsou dnes ve městě přesně vymezena místa, kde se smí hazard provozovat. Je jich 85 pět a podle mluvčí města Šárky Swiderové nová už rozhodně nepřibudou.

„Provozovatelé heren mají navíc stanoveny některé omezující podmínky, například, že nesmí herny nikde propagovat. Naše městská policie tak má velmi dobrý dohled a neřeší prakticky žádné přestupky nebo trestné činy s hernami či hazardem spojené," uvedla Swiderová.

Do budoucna se i v Karviné počítá s další regulací hazardu. „Zatím čekáme, jaký dopad bude mít nový Zákon o loteriích. Očekáváme poměrně výrazný pokles počtu míst i přístrojů, protože je vyšší zdanění a protože povolení ministerstva financí u nás vyprší většinou letos nebo v příštím roce," dodala mluvčí Karviné.

K TÉMATU

Nové zlo: kvízomaty„Zločinec ale vždy o kousek před zákonem" a platí to i v hazardu. Výherní přístroje nahrazují v celé zemi kvízomaty. Jejich provoz je nelegální a jen loni jich bylo v celé republice odhaleno 1400. Jen na Karvinsku jich loni Specializovaný finanční útvar ve spolupráci s celníky zabavili několik desítek. Kromě pokračující existence hazardních her nemají města z provozu těchto přístrojů žádné poplatky, které by případně mohla využít na financování sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit. Nový zákon navíc povolil provozovat herny a kasina přes internet.

Vybrané odpovědi panelistů:

Ilja Racek, ředitel divadla, Opava:
„Nejsem uživatel těchto zařízení a určitě vítám jakýkoliv způsob, jak tento jev omezit. V městech našeho regionu a často centrech je pořád ještě více heren než prodejen potravin či jiných užitečných zařízení."

Petr Dvořáček, zástupce Spolku pro faunapark ve Frýdku-Místku:
„Ano. Jsem rád, že Frýdek-Místek je skoro bez automatů."

Petr Pavlíček, ředitel Mendelova gymnázia v Opavě:
„Nevěřím tomu. Myslím, že teď vzniknou bytové herny. Moje varianta zní: chceš hrát, hrej, ale nestěžuj si, že nemáš peníze na rodinu a na chleba."

Redakce Deníku na sklonku funkčního období nynější vlády připravila seriál „volebních auditů", které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní „Panel Deníku": výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.SEZNAM VŠECH osobností z Moravskoslezského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE.

Kvízomaty. Ilustrační foto.
V Hlučíně odhalili nelegální hernu