„Pro nás i pro Ústav paměti národa se tímto verdiktem definitivně uzavřela kauza Babiš. V současnosti neexistuje žádné rozhodnutí soudu, které by tvrdilo, že je Andrej Babiš jako agent Státní bezpečnosti vedený neoprávněně,“ komentovali výsledek sporu pro server SME.sk právníci z advokátní kanceláře Poláček & Partners, kteří Ústav paměti národa ve sporu zastupovali.

Andrej Babiš.
Slovenský ústavní soud zrušil verdikt, podle kterého Babiš nebyl estébákem

Babiš prohlásil, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl od médií. "Já se spojím s mým právníkem, určitě to budu žalovat nadále. Samozřejmě mně to vadí, nikdy jsem nespolupracoval, nic jsem nepodepsal a je to smyšlená záležitost. Takových lidí, jako jsem já, je tam vícero, například otec Adély Banášové a další stovky lidí. To rozhodnutí soudu je takové, že ani nevíme, koho máme žalovat. Určitě v tom budeme pokračovat," řekl ČTK a České televizi Babiš.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je pro Česko špatná zpráva, že má takového premiéra. "Sám Andrej Babiš musí zvážit, zda v této situaci setrvá na postu premiéra, zda je to pro naši zemi udržitelné. Zejména je to otázka pro prezidenta a všechny slušné lidi, zda je podpora takového premiéra v souladu s jejich svědomím," napsal Bělobrádek.

Andrej Babiš.
Babiš: Jaká náhoda, pár dní před volbami. S StB jsem nespolupracoval

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poukázal na předchozí verdikt slovenského Ústavního soudu, který uvedl, že Babiš neměl žalovat Ústav paměti národa, což je slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů. "Takže je to asi logický důsledek a teď asi bude podána ta žaloba na toho někoho jiného," uvedl. Pelikán míní, že nynější verdikt je jen technický krok, který nic neznamená.

Premiér Andrej Babiš podal prezidentovi Miloši Zemanovi 24. ledna demisi vlády. Zároveň ale získal pověření k vyjednávání o vládě nové.
Babiš a StB: Zemanovi rozhodnutí soudu nevadí, šéf ANO má druhý pokus k vládě

Prezident Miloš Zeman i přes rozhodnutí soudu počítá s tím, že Babišovi dá druhý pokus o sestavení vlády. "Z hlediska postupu pana prezidenta tato zpráva neznamená žádnou změnu. Pan prezident ctí výsledek voleb a druhý pokus o sestavení vlády tedy patří předsedovi vítězného hnutí ANO. Navíc, česká média v této kauze vědomě dezinformují. Soud pouze potvrdil verdikt Ústavního soudu, jinou volbu neměl," uvedl Ovčáček. 

Během celé kauzy Babiš trval na tom, že s komunistickou tajnou službou neměl nic společného. Ústav paměti národu ale dlouhodobě poukazoval na to, že je ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti vedený jako agent s krycím jménem Bureš. Slovenským soudům údajně ústav poskytl 229 důkazů nezbytných k tomu, aby spor vyhrál.

Již po říjnovém verdiktu ústavního soudu Babiš avizoval, že zažaluje slovenské ministerstvo vnitra. Nesouhlasil totiž s výrokem soudu, že „i kdyby byl ve svazcích Státní bezpečnosti vedený neoprávněné, Ústav paměti národa za to nenese žádnou zodpovědnost“. Podle slovenského ministerstva vnitra však k této žalobě dosud nedošlo. 

Ústav paměti národa je slovenskou obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Stejně jako jeho český protějšek čelí opakovaným pokusům o přímou politickou kontrolu a omezení rozsahu své práce.

Premiér Andrej Babiš podal prezidentovi Miloši Zemanovi 24. ledna demisi vlády. Zároveň ale získal pověření k vyjednávání o vládě nové.
Bez podmínek. Zeman Babiše při druhém pokusu o sestavení vlády neomezí