Bankomaty se staly nedílnou součástí života. Využívá je stále více lidí. S výběrem peněz je však spojena řada rizik, dochází také ke kuriózním situacím.

KOPÍROVÁNÍ

Velké nebezpečí představují profesionální zločinci, kteří do přístroje nainstalují skimmovací zařízení. To dokáže zkopírovat citlivé údaje z platebních karet lidí vybírajících peníze. Pachatelé poté kdekoliv na světě mohou z jejich účtů „vysát“ peníze.

Ilustrační foto.
Zločinci napíchli bankomat v centru Ostravy, vybrali peníze nic netušícím lidem

Skimmovací boom zažila Česká republika v roce 2016, kdy bylo hlášeno 329 případů, vloni jich policisté evidovali „pouze“ třiaosmdesát. Většina útoků se odehrála v Praze, série kriminalisté zaznamenali také na území Moravskoslezského, Libereckého a Středočeského kraje.

Z INDONÉSIE

Jednou z obětí skimmingu byl před časem pan Petr z Ostravy. Napíchnutý bankomat, kde vybíral hotovost, se nacházel u jednoho z ostravských nákupních center. Když prostřednictvím internetového bankovnictví kontroloval účet, zažil šok.

„Zůstatek na kontě byl menší, než jsem očekával. Nechápal jsem to. Začal jsem procházet jednotlivé transakce, až jsem v historii plateb narazil na výběry, které někdo provedl v Jakartě v Indonésii. Šlo o několik výběrů za jediný den, v přepočtu za více než dvacet tisíc korun,“ řekl Deníku pan Petr.

Bankomat.
Počet bankomatů přesáhl pět tisíc. Stále častěji v nich lidé zapomenou peníze

Jeho banka naštěstí kartu kvůli podezřelým transakcím zablokovala ještě dříve, než si pan Petr nesrovnalostí na účtu všiml. „Vyluxovanou“ částku mu peněžní ústav uhradil, stejně jako dalším podvedeným klientům.

NEPOCTIVCI

S bankomaty bývají spojeny i další zločiny, které trestní zákoník charakterizuje jako zatajení věci. Jde o klasický případ, kdy roztěkaný člověk zadá PIN a požadovanou sumu. Jako první mu bankomat vrátí kartu, kterou dotyčný strčí do peněženky a bez přemýšlení odejde pryč nechávaje v přístroji povystrčené bankovky.

Pak jen stačí, aby se objevil nepoctivec, který peníze vytáhne.

Pokud částka přesáhla pět tisíc korun, jde o trestný čin zatajení věci. Objasňování není jednoduché, přesto bývají policisté úspěšní. Mimo jiné jim pomáhají záběry z bankomatů, velkou roli sehrávají i monitorovací systémy v ulicích měst.

Naštěstí je i dost poctivých lidí, kteří zapomenuté peníze odevzdají na patřičná místa nebo někoho přivolají.

Výběr z bankomatu. Ilustrační foto.
Muž v Ostravě nechal v bankomatu sedm tisíc korun

KURIOZITY

Bankomaty jsou také místa, kde občas dochází ke kuriózním situacím. Jako před časem v Ostravě. Šok zažil muž procházející kolem bankomatu v jednom z nákupních center v Ostravě.

Z přístroje se totiž zničehonic začaly sypat bankovky. A bylo jich více než dost. V té chvíli u bankomatu nikdo nestál a stroj dále chrlil hotovost.

Muž podle svých slov zůstal jako opařený. Pak ale začal jednat. Ani na okamžik jej nenapadlo, že by si peníze nechal.

Bankomat. Ilustrační foto.
Z bankomatu létaly peníze, muž je sesbíral a odevzdal

Na přístroji našel kontaktní číslo, kam zavolal. Notně zaskočená operátorka jej požádala, aby bankovky vzal a předal nějaké instituci, nejlépe policii. Muž to skutečně udělal. Pečlivě všechny bankovky sesbíral a s částkou ve výši čtyřiceti tisíc korun odjel na jedno z ostravských oddělení policie.

BUŠIL HLAVOU

Jindy ostravští ochránci zákona vyjížděli k nezvyklému případu, o kterém je informoval náhodný svědek. Ten vytočil tísňovou linku a oznámil, že nějaký člověk v Ostravě-Porubě demoluje bankomat. V první chvíli nebylo možné vyloučit možnost, že se do přístroje snaží vloupat.

Proto hlídka městské policie se zapnutými majáky okamžitě vyrazila na místo. Podezření na závažný zločin se naštěstí nepotvrdilo, na tento zásah však strážníci nikdy nezapomenou.

Spatřili totiž muže, který hlavou tloukl do bankomatu a hlasitě nadával. Jak záhy vyšlo najevo, dotyčný si chtěl vybrat nějakou hotovost, ovšem přístroj mu nevrátil platební kartu. Tlučení hlavou vydržel bankomat bez jakýchkoliv následků, což bylo pro muže obrovské štěstí. Při poničení zařízení a vzniku více než pětitisícové škody by mu totiž hrozilo trestní stíhání za poškozování cizí věci.

Ilustrační foto
Muž tloukl hlavou do bankomatu, který mu spolkl platební kartu

Takto vše skončilo jen domluvou. Muž nakonec situaci na místě telefonicky vyřešil s bankou. Strážníkům pak poděkoval, že ho uklidnili dříve, než něco způsobil.

K TÉMATU

Vaše platební karta a vaše finanční prostředky na účtu budou lépe ochráněny proti zneužití, pokud:
● budete mít svou kartu neustále pod dohledem
● uchováte PIN kód v naprosté tajnosti (nesdělovat jiné osobě, nezaznamenávat v mobilním telefonu, na kartě, v dokladech apod.)
● při výběru z bankomatu věnujete zvýšenou pozornost místu, kde výběr provádíte (zaměřte se na nejbližší okolí a pohybující se osoby, důkladně si bankomat prohlédněte, zda na něm nejsou provedeny konstrukční změny a úpravy)
● pro výběr finančních prostředků z bankomatu volte raději frekventované a dostatečně osvětlené místo
● při zadávání číselné kombinace PIN kódu na klávesnici zakryjete část základní desky s čísly druhou rukou (tímto způsobem můžete zabránit možnému odpozorování číselné kombinace)
● při transakci neztratíte kontrolu nad kartou a nenecháte se nikým a ničím ovlivnit, transakci neuskutečníte při podezření, že něco není v pořádku

Zdroj: Policie ČR