VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bezruč vydal metráky ryb, rybáři ale spokojeni nejsou

/FOTOGALERIE/ Stovky, možná i tisíce lidí se o víkendu přišly podívat na tradiční výlov rybníka Bezruč v Jistebníku.

12.11.2017
SDÍLEJ:

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.Foto: Deník / Reková Ivana

Je krátce před půl desátou dopoledne, když v sobotu 11. listopadu přijíždím do Jistebníku na výlov Bezruče, největšího rybníka v kraji. Už z dálky vidím, že o tuto každoročně vyhledávanou akci je velký zájem i letos. Svědčí o tom dlouhá kolona zaparkovaných aut podél silnice a v přilehlých uličkách ještě daleko od rozlehlé rybniční soustavy.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.

Cesta na hráz mi zabere dobrou čtvrthodinu. V některých místech se musím doslova prodírat davem lidí, kteří postávají u stánků nabízejících nejrůznější pochutiny, ale třeba i hračky, balónky, proutěné košíky, teplé ponožky nebo čepice. Dlouhé řady se tvoří také u stánků s rybími specialitami.

Kromě tradičního smaženého kapra či grilovaných makrel lákají k ochutnání například i kapří, okouní nebo sumčí hranolky, zatímco od vedle voní kapr na topince nebo candát na bylinkovém másle.

Konečně se dostávám do centra hlavního dění. Rybáři v nepromokavých kabátech, kalhotách a vysokých gumácích na břehu rybníka mají plné ruce práce s vytahováním, vážením a tříděním ryb. Jejich počínání sledují lidé na hrázi i hloučky zvědavců u rybníka.

„Pozor! Nechoď tam nebo tě postříká,“ volá na malého chlapce maminka. Už je ale pozdě, dostává pořádnou spršku.

ČERSTVÉ RYBY NA STÁNCÍCH

U stánků opodál stojí zástupy lidí, aby si také domů zakoupily čerstvé ryby. Kapra, candáta, sumce i tolstolobika. Všechny je tady mají. V igelitových sáčcích si lidé odnášejí ryby živé anebo vykuchané místními rybáři.

Ve frontě stojí také žena, která si do Jistebníku přijela pro rybu na štědrovečerní stůl z nedaleké Ostravy-Poruby. „Nakupujeme kapra už na Vánoce,“ říká návštěvnice a dodává, že na výlovu Bezruče není poprvé. „Jezdíme tady pravidelně. Letos jsme tady i s dětmi a je to paráda,“ pochvaluje si.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.

ROZPAKY RYBÁŘŮ

Zatímco návštěvníci odcházejí z hráze s nakoupenými úlovky v igelitkách spokojení, méně spokojení jsou už místní rybáři. „Jsme trochu v rozpacích,“ říká mi na břehu rybníka jednatel společnosti Chov ryb Jistebník Antonín Madzia a hned vysvětluje proč.

„Předpokládáme, že letos vylovíme asi šest set padesát metráků všech ryb – přibližně šest set metráků kapra a padesát metráků doplňkových ryb jako je tolstolobik, štika, sumec nebo candát. Je to podprůměrný výlov než jsme zvyklí.“

Podle něj za to může studené jaro a podzim a tedy krátké vegetační období. „Letos, byť byl příznivý rok co se týče vody, tak nebyl tak úplně příznivý co se týče teploty,“ dodává Antonín Madzia.

Podobné ceny jako v jiných letech V tu chvíli mě napadá, že se to zřejmě projeví v ceně ryb a lidé si za pochoutku letos výrazně připlatí. Antonín Madzia mě ale okamžitě vyvádí z omylu. „U kapra jsme jen lehce zvýšili cenu, prodáváme ho za 79 korun za kilo. U ostatních druhů ryb zůstala cena stejná jako v jiných letech,“ uzavírá jednatel jistebnické společnosti s tím, že vylovené ryby jsou určené především pro vánoční prodej.

Autor: Ivana Reková

12.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 95 Kč Montéři suchých staveb SÁDROKARTONÁŘ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 95 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Lichovník Miroslav, tel.: 777 565 811 (po - pá: 7:00 - 17:00 hod.) , e-mail: stasof_cz@centrum.cz., Nástup: ihned, pracoviště: Vršovice.. Pracoviště: Stasof cz s.r.o. - provozovna, 747 61 Raduň. Informace: Miroslav Lichovník, +420 777 565 811. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 16 000 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení POMOCNÁ SÍLA V PEKÁRNĚ + ÚKLID. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Daniela Plaštiaková, tel. 736 764 305, Nástup možný ihned. , Požadujeme: manuální zručnost. Práce pouze na noční směny.. Pracoviště: Daniela plaštiaková - danpeks, náměstí Svobody, č.p. 145, 747 22 Dolní Benešov. Informace: Daniela Plaštiaková, +420 736 764 321,736 764 305. Zdravotnictví - Zdravotnictví Masér, fyzioterapeut 21 300 Kč Fyzioterapeuti specialisté FYZIOTERAPEUT/-KA. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21300 kč, mzda max. 32170 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Bc. Petra Rusková - vedoucí fyzioteraputka, tel. 553 766 526, e-mail: petra.ruskova@snopava.cz, VOŠ/VŠ - odborná, případně specializovaná způsobilost v souladu se zákonem č. 96/2004 ve znění novely zákona č. 201/2017, zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost. Platové zařazení se řídí nařízením vlády dle přílohy č. 3. Pracovní doba - jednosměnný/denní provoz + služby,, Pracoviště Opava, nástup ihned.. Pracoviště: Slezská nemocnice v opavě, Olomoucká, č.p. 470, 746 01 Opava 1. Informace: Petra Rusková, +420 553 766 526. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: *KO: Konopková Veronika, tel.: 733 762 736, e-mail: vkonopkova@gastro-opava.cz. Životopis zasílejte na uvedenou emailovou adresu., SOU v oboru, praxe a zkušenost s výdejem jídel podmínkou, pracovitost, zodpovědnost, loajalita, dobrý přístup k práci. , Pracoviště Opava, OC Breda & Weinstein, Restaurace Ka-Varna, Nová Sladovna nebo jídelna u Babičky, turnusové služby - krátký/dlouhý týden, nástup možný ihned.. Pracoviště: Gastronomie opava, s.r.o. - oc breda&weinstein, U Fortny, č.p. 49, 746 01 Opava 1. Informace: Veronika Konopková, +420 733 762 736.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

K loupežnému přepadení mělo dojít před supermarketem Terno v opavské městské části Jaktař.

Za přepadení před opavským supermarketem padly tresty

Ilustrační foto Slezanka

„Slezankový“ úvěr má splatit rezerva na nový bazén

Souhrn fotbalového víkendu

Přinášíme vám výsledkový servis fotbalových utkání na Opavsku a Hlučínsku.

Labuda řádil, čtyřmi góly zařídil výhru Benešova

Oba zástupci z Opavska v MSFL bodovali. Hlučín veze remízu 1:1 z Vyškova. Dařilo se fotbalistům z Dolního Benešova, kteří urvali tři body v Otrokovicích za vítězství 4:3. Všechny čtyři góly dal Filip Labuda.

Supermarkety platí miliony za chyby při slevových akcích

Pro mnohé z nás je to takřka „národní sport“. Slevové akce v supermarketech. Jak ale Deník zjistil, je tato oblast i plná „faulů“ a tvrdých trestů.

Petr Zapalač: Porážka bolí, ale máme na čem stavět

Ještě tři dny po utkání záložník Slezského FC Opava Petr Zapalač nemohl skousnout porážku z Plzně. Opavští fotbalisté sahali ve FORTUNA:LIZE po senzační remíze, nakonec jim ale zbyly oči pro pláč. Tři minuty před koncem totiž sudí Berka odpískal penaltu za nastřelení Zapalačovy ruky. Hrošovský pokutový kop proměnil a viktoriáni slavili hubenou výhru 1:0.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT