Samotná čtyřiadvacetihodinová aukce začala v úterý. Po téměř celou dobu – meteorologickým žargonem řečeno – připomínala bezvětří. Poté ale přišla smršť. Přihazování začalo ve středu krátce před ukončením. Na tyto situace je pamatováno ustanovením hovořícím o tom, že pokud někdo provede navýšení ceny v posledních dvou minutách, aukce se automaticky prodlužuje o další dvě minuty.

„Kdyby chtěl někdo vsadit na to, že přihodí v posledních vteřinách aukce, nemusí mít vyhráno, protože se aukce o ty další dvě minuty prodlouží,“ vysvětlila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová. A přesně to se stalo…

Tento diamant, patřící falešnému šlechtici, se v aukci prodal za 1,3 milionu korun!Tento diamant, patřící falešnému šlechtici, se v aukci prodal za 1,3 milionu korun!Zdroj: ÚZSVM

Souboj

O diamant se „přetahovali“ dva zájemci, kteří celkem uskutečnili dvaadvacet příhozů. Ten poslední jedenáct minut po původním termínu ukončení aukce. Cena se postupně vyšplhala z 1,08 milionu korun na 1,3 milionu korun.

Údajný šlechtic Karel Š. (vpravo v bílém) si v březnu 2015 vyslechl rozsudek.
Chcete pravý diamant falešného šlechtice od Beskyd? Milion vám nestačí!

Kdo se stal novým vlastníkem diamantu, není jasné. Identita účastníků je stejně jako u jiných aukcí skrytá. Není uveden žádný osobní údaj. Každému je přidělen kód v podobě kombinace čísel a písmem. Konkurenti tak o sobě nic nevědí, neznají ani počet „hráčů". Během aukce se zveřejňují pouze příhozy a aktuální cena.

Podvodník

„Jsme velmi rádi, že se nám pro tento jedinečný kousek podařilo najít nového majitele,“ sdělila Deníku mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Údajný šlechtic Karel Š. (vpravo v bílém) si v březnu 2015 vyslechl rozsudek. Na snímku s jedním ze svých příznivců, kteří jej k tehdy k soudu doprovodili.
Údajného šlechtice čeká za podvody devět let za mřížemi

Diamant patřil falešnému šlechtici Karlu Šimkovi z Frýdecko-Místecka. Tvrdil, že pochází z význačného rodu a zná recept na pohádkové zbohatnutí. Mimo jiné o osobě prohlašoval, že je správcem rozsáhlého majetku, včetně zlatonosného dolu a několika nemovitostí v zahraničí. Stovky důvěřivců připravil o více než osmdesát milionů korun. Soud mu vyměřil devět let žaláře.

Vydražený diamant je čtvrtý z jeho sbírky, který se již podařilo prodat. Předchozí tři diamanty „vynesly“ přes pět milionů korun. „Světle modrý diamant o hmotnosti 1,09 karátu byl prodán v elektronické aukci za téměř pět milionů korun, nazelenalý modrý diamant získal nový majitel v elektronické aukci za 118 500 korun a světle žlutý diamant o hmotnosti 1,5 karátu byl prodán za 173 000 korun,“ řekla Tesařová.