Rozhodnutí padne 13. prosince na krajském zastupitelstvu. „Kraj operuje tím, že nejde o peníze, ale o nedostatek personálu. Chybí lékaři a zdravotní sestry,“ říká starosta Orlové Miroslav Chlubna a dodává, že kraj přislíbil, že pokud město sežene lékaře pro místní špitál, je ochoten zvážit její zachování. „Budeme jednat s lékaři a pokusíme se udělat všechno pro to, abychom zrušení nemocnice zabránili, i když to nebude snadné. Současně žádáme všechny Orlovany o pomoc. Pokud kdokoliv z našich občanů nebo jejich příbuzných či známých ví o lékařích či sestrách, kteří by měli zájem pracovat v orlovské části nemocnice, budeme moc rádi,“ říká dále starosta.

„Jde nám o zachování nemocnice a o zajištění kvalitních služeb v tomto zařízení,“ zdůraznil dále.

Samotný kraj (MSK) říká, že na zmíněném jednání se na toto téma zástupci Orlové ptali a šlo o jeden z bodů. Ovšem… „Krajské nemocnice se dlouhodobě potýkají s výraznými finančními problémy, nedostatek personálu je však větší komplikací. Největší problémy jsou zejména v okrese Karviná, obrovským problémem je také přetěžování stávajícího personálu,“ uvádí mluvčí MSK Nikol Birklenová, která dodává: „Nemocnice v Orlové je součástí personální unie, která zahrnuje i nemocnice v Karviné a v Havířově. A krajské zdravotnictví musí zřizovatel vnímat komplexně, tzn., personální situaci není možné v dané lokalitě posuzovat odděleně.“

SPOJOVÁNÍ…

Kraj tak dále naznačuje, že nepovažuje za vhodné provozovat v krátké dojezdové vzdálenosti myšlen bývalý okres Karviná a tři zmíněné špitály identická oddělení. „Logicky se nabízí možnost spojení oddělení do větších celků a potřebná personální stabilizace,“ zní další krajské vyjádření.

PROTESTY

Předporodní kurzy s plaváním a aquagymnastikou.
VIDEO: předporodní kurzy s plaváním a aquagymnastikou

Optimalizace krajských nemocnic se týká celého regionu, v Orlové šlo o jedny z nejcitelnějších změn. Původně měly proběhnout do konce roku. V Orlové jde konkrétně o konec interny a její přesun do Karviné, postupně by pak skončila i další lůžková oddělení, z nemocnice by se stalo velké centrum tzv. následné péče a LDN.

Zachovány by byla ambulance, pohotovost, lékárna. Optimalizace byla po protestech orlovských obyvatel odložená na červen roku 2019. Po protestech vznikla i pracovní skupina, která dané kroky opět posuzovala, ta má nyní v listopadu předložit své stanovisko Výboru zdravotní a preventivní péče zastupitelstva kraje, poté se s ní seznámí i rada kraje.

„Zastupitelstvo kraje bude následně o výstupech z pracovní skupiny informováno s doporučením vzít je na vědomí,“ doplnila k situaci před prosincovým hlasováním mluvčí MSK.

Město Orlová vydalo k situaci tiskovou zprávu, kde rovněž píše, že s přesuny oddělení a personálu daných nemocnic nesouhlasí ani tamní zaměstnanci.

„Znovu upozorňujeme, že personál lékařský i nelékařský, především interního a ortopedického oddělení odmítá přejít do karvinské části nemocnice. Upozorňujeme, že vzhledem k personálnímu stavu na některých odděleních nemocnice v Karviné-Ráji a Havířově nebude zajištěna potřebná zdravotní péče v okrese,“ uvádějí společně v této zprávě Lenka Oparjuková za Lékařskou odborovou komoru, Iveta Weisserová za Unii sester a Denisa Stolarczyková za OSZSP ČR.

Ilustrační foto.
Pro nemocnici bude více jezdit soukromník