Oblečení pro české reprezentanty vzniká v nenápadném domě na začátku Rejvízské ulice. Že si brněnská oděvní firma vytvořila pobočku právě zde, je dílo náhody i krásy zdejších hor.

„Já i moji rodiče jsme od mládí jezdili do Jeseníků, stejně jako spousta lidí z Brna. Na Rejvízu jsme si pronajali chalupu, trávili jsme tam každou volnou chvilku, vzpomíná jednatel firmy Atex Oldřich Sova. V domovském Brně chtěla firma rozšířit výrobu, ale měla problém najít kvalifikované pracovníky.

Ilustrační snímek.
Udali oceláře – uhlí prý hromadí načerno, kraj už informoval ČIŽP

„Řekli jsme si, že to zkusíme tady. Kontaktovali jsme městský úřad a oni nám vytipovali vhodnou nemovitost,“ popisuje Oldřich Sova, jak se společnost z moravské metropole rozšířila do Slezska.

Pro biatlonisty i bobisty

Po třech letech v jesenické dílně pracuje desítka zaměstnanců. Produkuje zde dresy, kombinézy, mikiny nebo bundy. Ty kromě běžných zákazníků putují i vrcholovým sportovcům.

„Vyráběli jsme pro českou reprezentaci ve veslování, prošel nám tu rukama český i slovenský biatlon,“ vyjmenovává některé příklady Oldřich Sova.

Zkušební plavba z polských chemických závodů AZOTY Kandřín po dokončeném úseku průplavu Dunaj-Odra.
Lodní kanál propojující Dunaj, Odru a Labe je na dosah

Právě pro české biatlonisty budou v jesenické dílně šít závodní oblečení na nadcházející zimní olympiádu. Stejně tak pro jejich slovenské, litevské nebo chorvatské kolegy, české bobisty nebo snowboardcrossaře. Celkem ponese značku „made in Jeseník“ na hrách v Jižní Korei oblečení zhruba patnácti týmů či jednotlivců z osmi zemí.

„Firma Atex pro nás vyrábí závodní oblečení, to je kombinézy, čepice a čelenky. Dále tréninkové oblečení: kalhoty, vesty a bundu. Čelenka a čepice budou dodány v tenkém a tlustém provedení,“ přiblížil Ota Binder z Českého svazu biatlonu.

Jaké musí oblečení být?

Jaké vlastnosti musí oblečení pro vrcholové sportovce splňovat?
„Potřebují, aby je co nejméně omezovalo v pohybu. Nejlepší je, pokud ho na těle vůbec necítí. Mělo by být elastické,“ popsal Oldřich Sova.
Kvůli lepším vlastnostem pracovníci švy u řady oděvů nešijí, ale lepí.
Na rozdíl od běžkařů mají biatlonisté na kombinézách silikonové gripy.
„Jsou to gumové terčíky na loktech a dresu nad pasem. Když střílí, loket si opřou v pase a potřebují, aby jim ruka neklouzala,“ objasnil Oldřich Sova.
Výroba pro reprezentace na vrcholové sportovní akce tvoří menšinu náplně práce jesenické dílny, je ale nejvíc vidět. Jednatel přiznává, že je to pro firmu největší reklama.
„Spousta lidí si myslí, že jsme v Česku zastoupením nějaké nadnárodní firmy Atex. To se vždycky musím smát, protože jsme rodinná firma se čtyřiceti pracovníky,“ uzavírá Oldřich Sova.

Ilustrační snímek.
Udali oceláře – uhlí prý hromadí načerno, kraj už informoval ČIŽP