Radní schválili změnu názvů dvanácti autobusových zastávek. Nová označení vycházejí z návrhů široké veřejnosti. „Názvy některých zastávek jsou takzvaně zažité, odkazují na objekty, které už dávno neexistují, mají zcela jiné využití, nebo se v rámci rekonstrukce změnilo dispoziční uspořádání budov a názvy zastávek tak již nejsou aktuální. Například v souvislosti s rekonstrukcí areálu nemocnice se dnes zastávka „U nemocnice” již nenachází v blízkosti hlavního vstupu do nemocnice. Ten se nachází u zastávky nazvané „Lékárna“. Pro cestující v autobusech zejména z řad mladší generace nebo návštěvníků města jsou pak takovéto názvy zastávek matoucí a nepřispívají ke snadnější orientaci ve městě,“ vysvětlil primátor Michal Pobucký.

Nové názvy mají být jednoznačné a snadno zapamatovatelné, vztahují se k ulicím nebo blízkým objektům. Lidé, kteří denně cestují autobusy, podle vedení města ví nejlépe, jaký název by daným zastávkám nejvíc slušel a byl taky dobře zapamatovatelný.

Radnice obdržela čtyři sta návrhů na pojmenování zastávek. Například u zastávky „Nové Dvory, statek“ navrhovala kulturní komise radním ponechat původní název, jenže občané doporučovali nový název, a to Frýdecká skládka, a na tomto názvu se shodla i rada.

„Je to škoda, máme vžité staré názvy a dříve narození nemají šanci si to osvojit,“ okomentovala změnu jedna z obyvatelek Frýdku-Místku na Facebooku. Řada lidí naopak změny vítá. „Je to dobře, nové názvy dávají smysl a odpovídají lokalitě, kde se nachází. Místní obyvatelé stejně jezdí podle čísel konkrétní linky a ví, kde chtějí vystoupit. Nové pojmenování zastávek se brzo zažije,“ míní další obyvatel města.

Nové názvy zastávek MHD budou zapracovány do nových jízdních řádů platných od 8. prosince.

Původní název - nový název:
Nový byt - T. G. Masaryka
Slezan 01 - Krytý bazén
Slezan 03 - Kino Petra Bezruče
Riviéra, kotelna - Mozartova
Riviéra, Blok 27 - Baseballové hřiště
Riviéra, vodárna - Myslivečka
Baráková bouda - Místecký les
U nemocnice - Bruzovská
Lékárna - Nemocnice
U dálnice - Koloredovský park
VP, u žel.stanice - žst. Lískovec
Nové Dvory, statek - Frýdecká skládka

Ilustrační foto.
Řidič vozidla měl skoro dvě a půl promile alkoholu v dechu