Hlavní roli v něm hrál dobytek. „Díky vstřícnosti jednoho z místních zemědělců si mohli prohlédnout možnosti ustájení jednotlivých kusů i stád a prakticky si vyzkoušet uvázání, odvázání i přesun zvířat,“ sdělil Petr Kůdela, mluvčí krajských hasičů.

Cvičící jednotka si tak ve čtvrtek 17. ledna prakticky ověřila naučené teoretické postupy a nabrala cenné zkušenosti pro případ, že by bylo potřeba s takto velkými zvířaty manipulovat při požáru či jiném typu zásahu.

„Plně k dispozici jim byli - pod odborným dohledem majitele - dva velcí býci, jedna středně velká jalovička i malé telátko,“ upřesnil.

Lavina, kterou ve Velkém kotli odhalili členové Horské služby.
V Jeseníkách spadla největší lavina za posledních 20 let
Nalezená letecká puma v Bohuslavicích vážila okolo sto kilogramů.
Při výkopech v Bohuslavicích našli leteckou pumu, muselo se evakuovat

Chovatel ochotně hasiče seznámil s riziky i základními zásadami při uvazování a manipulaci, předvedl jednotlivé typy ohlávek a způsobu připoutání zvířat a nakonec umožnil přesun jednotlivých kusů mezi ohradami.

„Hasiči měli například při pohybu v poměrně stísněném kotci mezi dobytkem a při převádění statných býků (či jejich tahání lany) respekt, výcvik si ale pochvalovali,“ dodal Kůdela.

Cvičící jednotka tak nabrala cenné zkušenosti pro případ, že by bylo potřeba s takto velkými zvířaty manipulovat při požáru či jiném typu zásahu. 

Hasiči cvičili i na Vítkovsku

Cvičení na Vítkovsku hasičů, kteří se vedle své běžné výjezdové činnosti specializují na zásahy ve výškách a hloubkách pomocí lezecké techniky.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

V těchto dnech se v našem kraji konalo ještě jedno zajímavé cvičení hasičů. Celkem 15 profesionálů z HZS kraje, kteří se vedle své běžné výjezdové činnosti specializují na zásahy ve výškách a hloubkách pomocí lezecké techniky, sešlo se třemi polskými kolegy ze Slezského vojvodství na Vítkovsku, aby společně absolvovali třídenní intenzivní výcvik v terénu.

Zdroj: HZS MSK

"Čeští hasiči, včetně tří lezeckých instruktorů, byli z Územního odboru HZS MSK Ostrava. Výcvik je součástí dlouhodobého česko-polského projektu Bezpečné pohraničí (více zde). Cvičící využili především oblast vodní nádrže Kružberk a nepoužívané části břidlicového dolu Radim. Zaměřili se na záchranu zraněných osob z obtížně dostupných míst, práci s nosítky a jejich transport v těžkém terénu," dodal k akci mluvčí Kůdela.

Cvičení na Vítkovsku hasičů, kteří se vedle své běžné výjezdové činnosti specializují na zásahy ve výškách a hloubkách pomocí lezecké techniky.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Irgo
Policisté v kraji mají nové posily! Podívejte se, jak jsou roztomilí
Ilustrační foto.
Hygienici zaznamenali v našem kraji tři závažné případy chřipky