Obce a města podél dálnice D56 z Ostravy do Frýdku-Místku dlouhodobě trpí skutečností, že dálnice D56 je zpoplatněna a řidiči bez dálniční známky jezdí po okolních komunikacích přes Hrabovou, Starou a Novou Bělou, Ostravu – Jih, Proskovice, Vratimov, Řepiště, Paskov, Žabeň, Sviadnov, Krmelín, Fryčovice či Staříč. 

Petr Řehák (vlevo) a Pavel Maršálek (vpravo) předali šek malé Adélce.
Spolek Beskydy eXtreme Sport pomohl devítileté Adélce

V těchto obcích a městech dochází k nadměrnému užívání komunikací a nebezpečným situacím pro chodce, cyklisty i místní řidiče.

Výjimky z časového zpoplatnění dálnic upravuje vyhláška o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem. V roce 2019 nebyla snaha o vynětí z časového zpoplatnění úseku dálnice D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem úspěšná a Ministerstvo dopravy nevyslyšelo požadavky jednotlivých obcí a měst.¨

Starostové se nevzdávají

Starostové dotčených obcí a měst se ale nevzdávají a žádost o vyjmutí pozemní komunikace D56 ze zpoplatněných úseků silnic a dálnic zaslali 30. ledna 2020 ministrovi dopravy Karlu Havlíčkovi.

Do společné iniciativy se zapojili město Paskov, městský obvod Nová Bělá, městský obvod Ostrava-Jih, obec Žabeň, městský obvod Hrabová, obec Krmelín, obec Řepiště, městský obvod Stará Bělá, obec Staříč, městský obvod Proskovice, obec Sviadnov a obec Fryčovice.

Následně se připojil i Frýdek-Místek a Moravskoslezský kraj. V posledních měsících došlo ke zvýšení intenzity dopravy v těchto obcích v důsledku oprav a uzavírek. 

Masopust na náměstí Svobody v Místku, 15. února 2020 ve Frýdku-Místku.
OBRAZEM: Zaplněné náměstí Svobody v Místku. Slavil se zde masopust

Na pozemní komunikaci D56 se mezi sjezdem 40 a 42 a mezi sjezdem 49 a 52 tvoří dlouhé kolony a řidiči volí objízdné trasy vedoucí přes zmíněné obce, čímž dochází k dalšímu zvýšení průjezdnosti po pozemních komunikacích v těchto obcích.

„Situace se tak dále vyhrotila a je pro naše občany neúnosná,“ uvedl David Hejneš, starosta Žabně. Přestože je dálnice D56 nejkratší dálnicí v české dálniční síti a není ani celá dokončena, v posledních letech je na ní provoz opakovaně problematický a před Frýdkem-Místkem je díky zúžení opakovaně obtížně průjezdná tak, že auta jedou spíše krokem.

Na dopis adresovaný ministrovi, který je podepsán starostkami a starosty a problematiku detailně popisuje, přišla z ministerstva odpověď s tím, že tato žádost by mohla být posouzena až při přípravě novely příslušné vyhlášky pro rok 2021 v případě, že k ní budou v rámci meziresortního připomínkového řízení uplatněny připomínky. 

Ilustrační foto z akce Sázíme lesy nové generace, která se uskutečnila 19. řina 2019 v Šilheřovicích.
Javory, duby, lípy. Dobrovolníci sázejí stromy, zapojili se i v Paskově

Z odpovědi ministerstva dopravy vyplývá, že dříve na připomínky nebude brán zřetel a dálnice zůstane i nadále zpoplatněna a okolní obce budou stále čelit zvýšenému náporu vozidel.

Představitelé obcí nyní udělají vše pro to, aby D56 byla v roce 2021 bez poplatku. 

Velké šelmy žijí v Česku volně v přírodě i v soukromých chovech a v Zoo. Ilustrační foto.
Beskydy, jediné místo, kde lze potkat vlka, rysa i medvěda. Začalo mapování