„Deadtown je zasazen do doby, která je pro nás velkou inspirací. Tehdy vznikal fotoaparát, fonogram, kamera – tedy první záznamová technika – rodily se kabarety, grotesky, westerny,“ říká k projektu Petr Forman. Uvádí ho s bratrem Matějem (jsou synové světoznámého režiséra Miloše Formana) a česko – francouzským ansámblem.

A za vším je podle nich třeba hledat příběh; v Deadtownu, Mrtvém městě, jde o evropského iluzionistu, který hraje tak dlouho příběhy z vysněného westernu, až se v tomto světě sám ocitne! „Tancující ženské, naleštěné kolťáky…“ prozrazuje Petr s tím, že představení vzdává také hold odvážným. Ať dobrodruhům či vynálezcům, kteří dokázali uspět.

Asistenti přepravy v ostravské MHD. Ilustrační foto.
Asistenti přepravy v Ostravě začali kontrolovat i noční spoje
Včelař Jakub Konečný.
Sedmnáctiletý včelař boduje na trhu s vlastním medem

K ostravskému publiku se „Formani“ vracejí snad po deseti letech a celou scénu Deadtownu stavějí před včerejší premiérou pět dní. Ode dneška jsou součástí divadelní přehlídky Spectaculo Interese. „Ostrava je místem, kam se musí zajet, není na křižovatce cest. O to více tady cítíme zájem. Je tu o nás i nějaká správná šuškanda,“ podotýká Petr.

Zkouška představení Deadtown divadla bratří Formanů v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

V šapitó divadelníci mají – jako ve správném saloonu z Divokého Západu – bar. Včetně piva s příběhem. „11 Magnificient vznikl ve Dvoře Králové, kde nám majitel tamního pivovaru nechal vytvořit vlastní ležák,“ uvádí Petr. Dead Lager z Deadtownu se po závěru představení nabízí i publiku. Aby si ještě chvilku užilo herce… a ti zaplněný sál.

O ten se na Černé louce bezesporu „Formani“ bát nemusí, zprávy o některých vyprodaných večerech se objevují už před premiérou. Nehodlají ale zájemce o představení, jež se nemusí opakovat, jen tak odbývat. „Divák je vzácné zvíře, které je třeba nahánět, nikoliv odhánět. Zkusíme lidi smrsknout, nějak se domluvit, nemusí se bát přijít,“ dodává Petr.

Akce Linkou na drink v Ostravě-Porubě, 28. září 2019.
OBRAZEM: V Ostravě-Porubě se podávaly drinky za jízdenky na dobrou věc
Miss babča a Ostravský štramák 2019 v DK Akord, 18. září 2019 v Ostravě.
Seniorský sympaťák: Když máš talent, tak se neubráníš!