Prezident se v Radegastu vyznával ke svému vztahu k pivu – minipivovary má za pochybné, plechovky nemusí a ovocná piva jsou fuj.

Je-li pivo české a dobré, považuje se Miloš Zeman za jeho velkého milovníka. Sklenice s tímto mokem nechybí u snídaní ani večeří pana prezidenta.

„Jen k bramborům s máslem si dávám mléko, k těm se pivo nehodí," řekl při návštěvě pivovaru Radegast v Nošovicích.

Kromě jeho produktů se prezident zajímá také o fluktuaci v tomto závodě. „Je asi tříprocentní, což je zajímavý ukazatel. Jste slavný podnik, a to říkám málokdy," konstatuje a získává si na svou stranu zaměstnance shromážděné ve varně (ti nízkou fluktuaci v pivovaru potvrzují).

„Byl tady jeden idiot, jmenoval se Vasil Biľak, jenž pronesl moudrou větu: Pivo je náš tekutý chleba!" pokračuje Zeman a připíjí – přímo z ležáckého sklepa načepovanou ryze hořkou dvanáctkou, která je Českým pivem roku 2016 – na největší kapitál Radegastu. Čili jeho pracovníky.

Na otázku jednoho z nich ohledně prezidentova podílu na spotřebě piva na Čecha a hlavu, Zeman odpovídá: „Piji ho pravidelně." A k tomu jedním dechem říká, že „našim základním úkolem" je dohnat největší světové pivaře, Belgičany. Dá se to prý zvládnout – je tam těsný rozdíl.

Jen se, jak prezident upozorňuje musí pít skutečné pivo! „Ovocná jsou hnusná a popírají českou pivní tradici," upozorňuje s tím, že ani plechovky nejsou to pravé. Bohužel, chvíli na to dostává mezi dárky kromě pivařské zástěry a (prázdného) soudku i plechovky s Radegastem.

Zaměstnance pivovaru samozřejmě zajímá, jaké značky Zeman preferuje. „České! Ostatní nestojí za nic. Budvar, Plzeň, Radegast, snad Hanušovice Premium, a to je zhruba tak vše. Podobně jako muž má mít rád více žen, tak pivař má kombinovat více druhů piv," tvrdí prezident.

Jen v poslední době populární minipivovary mu k srdci nepřirůstají.

„V jednom jsem nedávno byl a to pivo bylo vyloženě kyselé. Proto o kvalitě minipivovarů pochybuji. Každý snob si může zařídit svůj a chlubit se má vlastní pivo, ale to se nedá pít," uzavírá Zeman své pivní vyznání.

Do pamětní knihy pivovaru Radegast se nakonec český prezident zvěčňuje anglickou větou „The life is bitter, the beer is bitter, long life the beer!" Tedy: Život je hořký, pivo je hořké, ať žije pivo!

Další podrobnosti z prezidentské návštěvy v Nošovicích, například jak ji vnímali zaměstnanci pivovaru Radegast, se dočtete zde.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm

Podle počtu státních vlajek to v pátek ve Frenštátě pod Radhoštěm vypadalo spíš na příjezd dalajlámy, než prezidenta této republiky. České šly totiž spočítat na prstech, zatímco tibetské je podstatně přečíslovaly.

Beskydské město se stalo dějištěm největších protestů při třídenní návštěvě Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji. Vlajky Tibetu visely nejméně na čtyřech domech na náměstí a objevily se také v rukou řady nespokojených lidí.

„Opravdu mi přijde od prezidenta už nedůstojné, jak podlézá Číně," vysvětloval svou přítomnost Pavel Knebl z Tiché. Objevila se i cedule s nápisem „Smrt vegetariánům a abstinentům!" připisovaný právě Zemanovi. „Podle toho už bych tu neměla být," řekla jedna z demonstrantek. Na průčelí jednoho z domů byl dokonce billboard „Kino Hrad uvádí: Nepřítel státu, Kde: Tady!, Kdy: Teď!".

Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Nad hlavami lidí nebyli jen odstřelovači z ochranky. Martin Křenek vystoupal na střechu svého činžáku s červenými plavkami, z nichž vyrostl jeho syn. „Trenýrky jsem nesehnal. Že by byly ve Frenštátě úzkoprofilovým zbožím? A namísto klasické hradní standarty jsem musel použít zmenšenou velikost," tvrdil. Trenýrkový protest zvolil proto, že už zažil totalitu, ve které nesměl nahlas vyjadřovat názor. „Sovětská armáda nás okupovala stejně, jako čínská Tibet. Strach jsem měl před rokem 1989, což bylo v naší společnosti normální. Teď už to nechci vracet," prohlásil.

Odpor vůči Zemanovi vysvětlovali nespokojení obyvatelé Frenštátu skutečností, že jsou „rázovití" a nedají si hned tak něco líbit. „A žije tady hodně slušných lidí," dodali.

Podrobnosti z předchozích dvou dnů Miloše Zemana strávených v Moravskoslezském kraji, včetně fotogalerií, najdete zde.